Φάκελος Ναρκωτικά (32) ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΣΥ ΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΟΥΣ

Συνεχίζουμε κατ’ αποκλειστικότητα από το καφενείο, την τμηματική παρουσίαση του βιβλίου του φίλου μου gianniotis.gr με τίτλο:

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
"Τα …εκρηκτικά που σκοτώνουν"

Πληροφορούμε τους φίλους μας, ότι όπως μας ενημέρωσε ο συγγραφέας, το παρόν βιβλίο δεν διατίθεται προς πώληση στην ελεύθερη αγορά, καθόσον το υλικό του προορίζεται μόνο για ενήλικες αναγνώστες.


Εκδόθηκε από τον ίδιο για να καλύψει διδακτικές ανάγκες, και περιορισμένος αριθμός αντιτύπων αυτού, έχουν δοθεί σε δημοτικές βιβλιοθήκες, σχολεία, συλλόγους, ιδρύματα, πνευματικά κέντρα κ.λ.π.

ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ

ΕΛΛΗΝΑ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΟΥΣ

Σε πολλά σημεία του παρόντος γίνεται αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και σε άλλα γνωρίσματα των τοξικομανών.

Εδώ θα περιγράψουμε συνοπτικά κάποια στοιχεία, τα οποία θεωρούνται περίπου κοινά για όλους τους χρήστες ναρκωτικών:

Η εμφάνισή του:

Η εμφάνιση και η συμπεριφορά του συνήθως είναι καλή, έως και πολύ καλή, μέχρις ότου γίνει τοξικομανής.

Η εμφάνισή του δεν φαίνεται να είχε κάποια δυσμενή επίδραση πάνω του που να τον ώθησε στα ναρκωτικά.

Δεν αποκλείεται όμως κάποια δυσμορφία και μειονεκτική εμφάνιση να είχε δυσμενή επίπτωση στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, δημιουργώντας του ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία επέδρασαν προς την κατεύθυνση της τοξικομανίας.

Η δυσμενής επίδραση των ναρκωτικών προκαλεί πρόωρο γήρας, άσπρισμα των μαλλιών ακόμη και σε νεαρή ηλικία, ώστε να προστίθενται στο παρουσιαστικό του ολόκληρες 10ετίες.

Παραμελεί την εμφάνισή του, την καθαριότητα του σώματός του, την ένδυσή του και το χώρο διαμονής του.

Διακατέχεται από υπερβολικό εκνευρισμό που προκαλείται από τη δυσχέρεια ανεύρεσης του ναρκωτικού, καθώς και από άλλα συμπτώματα όταν βρίσκεται στο στάδιο της αποστέρησης.

Έχει φοβερή υπερδιέγερση ή νωχέλεια, (ανάλογα με το ναρκωτικό που έχει πάρει), και του προκαλεί τέτοια συμπεριφορά, ώστε να τη δείχνει με την εμφάνισή του, μόνο σ' αυτούς που διαθέτουν κάποια εμπειρία.

Όλα αυτά αποτελούν τον κανόνα.

Υπάρχει όμως περίπτωση η παραπάνω εμφάνιση, να μην ταυτίζεται οπωσδήποτε με αυτή του τοξικομανή, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες, όπως κάποια ψυχική ασθένεια ή ιδιορρυθμία στον τρόπο ζωής του.

Η μόρφωσή του:

Οι γραμματικές γνώσεις του είναι συνήθως χαμηλές, έως μέτριες.

Παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα μάθησης, που οφείλονται σε πολλές περιπτώσεις στην ανώριμη, επιπόλαια ίσως και ψυχοπαθητική προσωπικότητά του, ή στο δυσμενές οικογενειακό περιβάλλον (προστριβές ή χωρισμός γονέων), αδιαφορία, θάνατος ενός απ' αυτούς ή και των δύο, μεγάλα οικονομικά προβλήματα κλπ.

Σε λίγες περιπτώσεις (5% περίπου), μπορεί να είναι και τελείως α-γράμματος, γεγονός που παρατηρείται στους αθίγγανους.

Ένα μικρό ποσοστό (15%), μπορεί να είναι επιστήμονας, σπουδαστής, φοιτητής και άνθρωπος των γραμμάτων.

(Λίγες είναι όμως οι περιπτώσεις που αποκαλύπτονται από αυτή την κατηγορία).

Η οικονομική του κατάσταση:

Η οικονομική κατάσταση της πατρικής οικογένειας του τοξικομανή, είναι συνήθως από μέτρια έως καλή.

Αυτό βέβαια ισχύει μέχρι τη στιγμή που θα γίνει τοξικομανής, διότι από εκεί και ύστερα, όχι μόνο η πατρική οικονομική κατάσταση, αλλά ενδεχομένως και η δική του, εφόσον υπάρχει, θα χειροτερέψει μέχρι του σημείου της καταστροφής.

Λίγες είναι οι περιπτώσεις, (10% περίπου) που η οικονομική του κατάσταση είναι πολύ έως πάρα πολύ καλή, ενώ στο ίδιο ποσοστό η οικονομική του κατάσταση είναι πολύ άσχημη.

Η χρήση αλκοόλ:

Συντριπτικό ποσοστό πριν από την έναρξη χρήσης των ναρκωτικών, είναι η υπερβολική χρήση αλκοόλ τόσο από τον ίδιο, όσο και σε ελάχιστες περιπτώσεις από μέλη της οικογένειας, συνήθως του πατέρα και της μητέρας σπανιότερα.

Η σωματική του υγεία και ακεραιότητα:

Πριν γίνει τοξικομανής, η σωματική του υγεία είναι πολύ καλή, χωρίς να παρουσιάζει κάποια οργανική βλάβη, ή κάποια αναπηρία.

Σε ελάχιστο ποσοστό (5% περίπου), μπορεί να είχε κάποια σωματική βλάβη ή κάποια άλλη ασθένεια πριν αρχίσει τη χρήση ναρκωτικών.

Η ψυχική του υγεία:

Σε μικρό ποσοστό πρόκειται για διαταραγμένη, ψυχοπαθητική, ψυχανώμαλη, ή ανώριμη προσωπικότητα.

Δεν πάσχει δηλαδή από κάποια συγκεκριμένη ψυχική νόσο, αλλά απλώς έχει ανώμαλο χαρακτήρα – όχι συνηθισμένο – κυρίως στο βουλητικό και συναισθηματικό μέρος, παρουσιάζοντας παράλληλα μεγάλη δυσκολία στην επαφή και στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους.

Από την τοξικομανία του, ή και από τη λήψη άλλων ναρκωτικών φαρμάκων (κυρίως χάπια), θα του εκδηλωθεί σίγουρα κάποια λανθάνουσα ψυχική νόσος, όπως ψευδαισθήσεις ή παραισθήσεις, όμοιες με αυτές των ψυχασθενών..........................................

Αύριο η συνέχεια .............

Προηγούμενες 20 αναρτήσεις, 21, 22, 23, 24 25,26,27,28,29, 30 31