Φάκελος Ναρκωτικά (30)

Συνεχίζουμε κατ’ αποκλειστικότητα από το καφενείο, την τμηματική παρουσίαση του βιβλίου του φίλου μου gianniotis.gr με τίτλο:

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
"Τα …εκρηκτικά που σκοτώνουν"

Πληροφορούμε τους φίλους μας, ότι όπως μας ενημέρωσε ο συγγραφέας, το παρόν βιβλίο δεν διατίθεται προς πώληση στην ελεύθερη αγορά, καθόσον το υλικό του προορίζεται μόνο για ενήλικες αναγνώστες.


Εκδόθηκε από τον ίδιο για να καλύψει διδακτικές ανάγκες, και περιορισμένος αριθμός αντιτύπων αυτού, έχουν δοθεί σε δημοτικές βιβλιοθήκες, σχολεία, συλλόγους, ιδρύματα, πνευματικά κέντρα κ.λ.π.

ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΟΙ ΟΡΟΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

(Τεχνικοί - Επιστημονικοί)

(Μέρος 3ο)

Ψυχική εξάρτηση:

Κατάσταση κατά την οποία υπάρχει ένα αίσθημα ικανοποίησης και μία ψυχική τάση, που απαιτεί την περιοδική ή συνεχή λήψη του ναρκωτικού, για να προκληθεί "ευχαρίστηση", ή για να αποφευχθεί η αδιαθεσία και η κακή ψυχική κατάσταση που επέρχεται από τη στέρηση.

Φυσική εξάρτηση:

Κατάσταση, η οποία εκδηλώνεται και χαρακτηρίζεται από έντονη φυσική διαταραχή όταν ανασταλεί ή διακοπεί η λήψη του ναρκωτικού, ή όταν η δράση του είναι αντίθετη από τη λήψη ενός άλλου ναρκωτικού.

Αυτές οι διαταραχές δηλαδή το σύνδρομο αποστέρησης ή αποχής, συνθέτουν ένα σύνολο φυσικών και ψυχικών συμπτωμάτων τα οποία επέρχονται από τη χρήση κάθε είδους ναρκωτικού.

Αυτά τα συμπτώματα ελαττώνονται με την επαναληπτική χορήγηση του ιδίου ναρκωτικού, ή ενός άλλου, του ιδίου όμως τύπου και με την ίδια φαρμακολογική δράση και ενέργεια.

Δεν υπάρχουν όμως φανερά ενδεικτικά σημεία της φυσικής εξάρτησης, όταν λαμβάνεται το ναρκωτικό σε ικανές δόσεις, με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται ικανοποιητικά ο οργανισμός του τοξικομανούς, (θρεπτικό υπόστρωμα των ιστών).

Η φυσική εξάρτηση αποτελεί παράγοντα ενίσχυσης της ψυχικής, στην περίπτωση συνέχισης του ναρκωτικού και κυρίως στην περίπτωση της υποτροπής, μετά από μία απόπειρα αποχής.

Ανοχή:

Η κατάσταση της προσαρμογής (επίκτητη), η οποία χαρακτηρίζεται από αντιδράσεις μειωμένες στην ίδια ποσότητα ναρκωτικού, ή από το γεγονός ότι είναι απαραίτητη μία μεγαλύτερη δόση, για να παραχθεί ένα αποτέλεσμα φαρμακοδυναμικό, της ίδιας έντασης με την προηγούμενη.

Ανοχή διασταυρούμενη:

Φαινόμενο που παρατηρείται μετά τη λήψη ενός ναρκωτικού και την εμφάνιση μιας ανοχής όχι μόνο στο αυτό ναρκωτικό, αλλά επίσης και σε άλλο του ιδίου τύπου.

Η ηρωίνη λ.χ. δημιουργεί μία παρόμοια κατάσταση προς αυτή της μορφίνης, και αντίθετα.

Σε μικρότερο όμως βαθμό το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση κατάχρησης του αλκοόλ, προς τα βαρβιτουρικά και αντίστροφα.

Έξη:

Κατάσταση κατά την οποία χωρίς να υπάρχει φυσική εξάρτηση, το άτομο επιθυμεί την επανάληψη χρήσης του ναρκωτικού, για να προκληθεί το αίσθημα ευεξίας.

Τοξική δράση:

Όλα τα φάρμακα γενικά εμφανίζουν μία τοξικότητα, η οποία αποτελεί και το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα και συνδέεται άμεσα με τις ενέργειές τους.

Κατά συνέπεια δεν υπάρχουν καλές ή κακές ουσίες, αλλά αυτό εξαρτάται από τη χρήση τους.

Για το λόγο αυτό ο όρος πρόβλημα ναρκωτικών δεν αποδίδει πιστά την πραγματικότητα. Πολύ πιο σωστά φαίνεται ο όρος πρόβλημα άνθρωπος και όχι φαρμάκου (ναρκωτικού).

Εθισμός:

Κατάσταση ανοχής σε μία ουσία η οποία προκαλείται από μία περιοδική ή συνεχή λήψη του φαρμάκου και η οποία απαιτεί τη συνέχισή του, με μία ανάλογη και σταδιακή αύξηση της δόσης.

Με την περιοδική δηλαδή ή συνεχή χορήγηση του φαρμάκου, προκαλείται ελάττωση της ευαισθησίας του οργανισμού στο συγκεκριμένο φάρμακο, με αποτέλεσμα να επέλθει ο εθισμός σ' αυτό και ο οποίος οφείλεται:

Στη μείωση της δυνατότητας απορρόφησης.

Στην αύξηση των ενζυματικών μεταβολών.

Στη μείωση της ευαισθησίας των κυττάρων.

Τοξικομανία:

Κατάσταση ψυχικής ή σωματικής εξάρτησης, ή και οι δύο μαζί, προκαλούμενες από χρόνιες ή περιοδικές δηλητηριάσεις ενός φαρμάκου, που λαμβάνεται από κάποιον συνεχώς ή περιοδικά η οποία δημιουργεί επιτακτική την ανάγκη όχι μόνο συνέχισης της δόσης, αλλά και αύξησής της.

Στην κατάσταση αυτή, το άτομο χάνει κάθε έλεγχο και γίνεται επικίνδυνο τόσο για τον εαυτό του όσο, και το σοβαρότερο, για την κοινωνία.

Από την παγκόσμια οργάνωση υγείας, έγινε πρόταση αντικατάστασης του όρου τοξικομανία, με τον όρο φαρμακοεξάρτηση.

Από πολλούς επιστήμονες υποστηρίζεται ότι, πρόκειται για μία διαστροφή των ενστίκτων και ότι η τοξικομανία παρατηρείται μόνο, σε ψυχικά ανώμαλα και προβληματικά άτομα.

Η εγκατάσταση της τοξικομανίας σ' ένα ζωντανό οργανισμό, είναι πολύ εύκολη, πλην όμως πολύ δύσκολα υποχωρεί, καθόσον θα έχει προκαλέσει ήδη ισχυρό εθισμό.

Γεγονός πολύ ανησυχητικό είναι ότι, ο αριθμός των τοξικομανών αυξάνει κατά λόγο ανάλογο προς την πρόοδο της χημείας, του τεχνικού και υλικού πολιτισμού, καθώς και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των λαών.

Μεταξύ έξης και τοξικομανίας, υπάρχει η εξής διαφορά:

Στην πρώτη περίπτωση, το άτομο βλάπτει κατά βάση τον εαυτό του μόνο και μπορεί εύκολα να αντιδράσει αν το θελήσει πραγματικά.

Αντίθετα όμως στη δεύτερη περίπτωση, γίνεται επιζήμιο και επικίνδυνο, τόσο για τον εαυτό του, όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

Αποτελεί μία πραγματική εστία και αιτία πολλών δεινών, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει αποτελεσματικά παρά τις όποιες τυχόν διακοπές που με μεγάλη προσπάθεια θα κατορθώσει να επιτύχει.


Χάπια…χάπια…χάπια. Κάθε μορφής, σχήματος, χρώματος και μεγέθους.

Όλα αυτά κατασκευάσθηκαν από την επιστήμη για θεραπευτικούς σκοπούς.

Η χρόνια χρήση και η κατάχρησή τους όμως, είναι βέβαιο ότι θα σκοτώσει το χρήστη,

και στην καλύτερη περίπτωση θα τον τρελάνει…*

* …Ένα απ’ αυτά είναι και το καινούργιο συνθετικό ναρκωτικό με την ονομασία Crystal Meth ή Ice, (Μεθυλομορφίνη), το οποίο μεταμορφώνει τους χρήστες σε… τέρατα, καθόσον παραμορφώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και τους οδηγεί στην πρόωρη γήρανση και στην καταστροφή. Η επικίνδυνη αυτή παραισθησιογόνα ουσία, ξεκίνησε από την Αμερική και πριν λίγους μήνες έφθασε και στη χώρα μας, κάνοντας θραύση στα στέκια της νεολαίας με ανεπανόρθωτες συνέπειες.

Κυκλοφορεί προς το παρόν σε χάπια και η πρώτη ύλη από την οποία κατασκευάζονται είναι η επικίνδυνη ουσία εφεδρίνη.

Συνεχίζεται… Επόμενο θέμα: ΝΑΡΚΟΜΑΝΕΙΣ – ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΕΙΣ

Προηγούμενες 20 αναρτήσεις, 21, 22, 23, 24 25,26,27,28,29