Φάκελος Ναρκωτικά ( 9 )

Συνεχίζουμε κατ’ αποκλειστικότητα από το καφενείο, την τμηματική παρουσίαση του βιβλίου του φίλου μου gianniotis.gr με τίτλο:

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

"Τα …εκρηκτικά που σκοτώνουν"

Πληροφορούμε τους φίλους μας, ότι όπως μας ενημέρωσε ο συγγραφέας, το παρόν βιβλίο δεν διατίθεται προς πώληση στην ελεύθερη αγορά, καθόσον το υλικό του προορίζεται μόνο για ενήλικες αναγνώστες.

Εκδόθηκε από τον ίδιο για να καλύψει διδακτικές ανάγκες, και περιορισμένος αριθμός αντιτύπων αυτού, έχουν δοθεί σε δημοτικές βιβλιοθήκες, σχολεία, συλλόγους, ιδρύματα, πνευματικά κέντρα κ.λ.π.

Η Ρ Ω Ι Ν Η

(Μέρος 1ο)

Κοινώς: "…πρέζα, άλογο, μαλλιαρό, γεύση, ύλη, ερρίκος, άσπρη, παραμύθα, αίτης, χάρρυς, ζάχαρη, σμακ…".

Η ηρωίνη παράγεται από τη μορφίνη, με ορισμένες χημικές διεργασίες για τις οποίες απαιτείται κυρίως μία πηγή θερμότητας, συνεχής ροή νερού, διάφορα δοχεία, σόδα, υδροχλωρικό οξύ, οξικός ανυδρίτης και μία αεραντλία.

Η παραγόμενη ηρωίνη είναι ίση περίπου προς την επεξεργαζόμενη μορφίνη.

Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το έτος 1874 και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη θεραπεία των μορφινομανών στις αρχές του αιώνα μας.

Κυκλοφόρησε επίσημα το 1898 με σκοπό να αντικαταστήσει τη μορφίνη, που είχε αποδειχθεί πλέον ότι προκαλεί εθισμό και είχε αποσυρθεί, η δε κυκλοφορία της απαγορεύτηκε μετά από …25 χρόνια, αφού είχε ήδη επιτελέσει το καταστροφικό έργο της.

Δημιουργείται λοιπόν ένα εύλογο ερώτημα, για το πώς ήταν δυνατόν, μία ουσία με αποδεδειγμένα τρομερή δράση σε βάρος της ανθρωπότητας και χωρίς κανένα θετικό στοιχείο, να παραμείνει στο εμπόριο για 25 ολόκληρα χρόνια ανενόχλητη.

Στη χρησιμοποίηση της ηρωίνης συνέβαλε και η διαπίστωση ότι ήταν δέκα φορές ισχυρότερη της μορφίνης, άρα εκατό φορές ισχυρότερη του οπίου.

Η χρήση όμως αυτή ήταν τεράστιο σφάλμα, διότι σύντομα αποκαλύφθηκε η μεγάλη τοξικότητά της, η δε εξάρτηση την οποία δημιούργησε ήταν κατά πολύ σοβαρότερη της μορφίνης και η θεραπεία της πολύ δύσκολη και σχεδόν αδύνατη πολλές φορές.

Η χρησιμοποίηση της ηρωίνης απαγορεύτηκε με απόφαση της παγκόσμιας οργάνωσης υγείας για ιατρικούς λόγους, η δε παραγωγή της απαγορεύτηκε επίσης σε όλο τον κόσμο.

Παρ' όλα αυτά όμως σήμερα παράγεται ηρωίνη σε μεγάλες ποσότητες από ένα πλήθος παράνομων εργαστηρίων που βρίσκονται στη Μασσαλία, Χον Κονγκ, Άμστερνταμ κλπ. με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται ικανοποιητικά το διεθνές κύκλωμα του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών.

Από στατιστικά στοιχεία υπολογίζεται ότι το 78% της διεθνώς παραγόμενης ηρωίνης διοχετεύεται στις ΗΠΑ, όπου αποτελεί και τον πρώτο κίνδυνο για τη νεολαία.

Στις μέρες μας συμβαίνει η πιο φριχτή συναλλαγή και ανταλλαγή προϊόντων που έγινε ποτέ:...

Η Ανατολή και οι Λατινοαμερικανικές χώρες, στέλνουν στις κορεσμένες βιομηχανικά χώρες της Δύσης το όπιο, το χασίς, την ηρωίνη και άλλες ναρκωτικές ουσίες, και η Δύση με τη σειρά της ανταλλάσσει όλα αυτά, αποστέλλοντας πολεμικό υλικό για την αλληλοσφαγή των λαών.


Στο κέντρο των διαδρόμων του φοβερού αυτού "τρογκ", βρίσκεται η Ελλάδα και λόγω αυτής της γεωγραφικής θέσης, της δίνει αυτό το θλιβερό "προνόμιο".

Η καθαρή ηρωίνη έχει τη μορφή άσπρης και άοσμης κρυσταλλικής πούδρας, που είναι τόσο λεπτή, ώστε να εξαφανίζεται με απλή τριβή πάνω στο δέρμα ή ανάμεσα στα δάχτυλα.

Αντίθετα όταν δεν είναι καλής ποιότητας έχει συνήθως μορφή χοντρής πούδρας, (κόκκοι), χρώματος κιτρινωπού ή ροζ ή γκρι.

Στην Άπω Ανατολή παρασκευάζεται ηρωίνη όχι πολύ καλής ποιότητας, χρώματος βιολετί ή καφέ.

Αυτή λαμβάνεται με τον τρόπο των εισπνοών των αναθυμιάσεων που αναδύονται όταν την θερμαίνουν.

Επειδή η ηρωίνη έχει πικρή γεύση, οι λαθρέμποροι ναρκωτικών την αραιώνουν με καυστική σόδα ή με άλλες τοξικές ουσίες.

Είναι πολύ επικίνδυνο να την δοκιμάζει κανείς – αυτό συνήθως γίνεται από αστυνομικούς – οι οποίοι δοκιμάζουν την ύποπτη ουσία με την γλώσσα τους, για να διαπιστώσουν αν πρόκειται περί ηρωίνης ή όχι.

Στις ΗΠΑ έχει καταγραφεί θάνατος αστυνομικού μετά από τέτοιου είδους δοκιμή που ενήργησε σε ύποπτη ουσία, γιατί όπως αποδείχθηκε αργότερα ήταν… στρυχνίνη.

Η καθαρή ηρωίνη έχει όξινη οσμή, και στο λιανικό εμπόριο διατίθεται κατά κανόνα νοθευμένη με άλλες ουσίες όπως ζάχαρη άχνη, ταλκ, κινίνο, γλυκόζη κλπ.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που η νόθευση της ηρωίνης φθάνει μέχρι και σε ποσοστό… 97%.

Έχει διαπιστωθεί πολλές φορές, μετά από χημικές εξετάσεις και αναλύσεις που έγιναν σε κατασχεθείσες ποσότητες ηρωίνης ότι μεταξύ των ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη νόθευσή της περιλαμβάνονται…οικοδομικά και άλλα υλικά, όπως τριμμένος σοβάς, χώμα, κιμωλία κλπ.

Η αντίληψη που επικρατούσε και συνεχίζει να επικρατεί μέχρι και σήμερα ότι ο θάνατος επήλθε από υπερβολική δόση ηρωίνης, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη.

Ο ηρωινομανής γνωρίζει πολύ καλά την ποσότητα της δόσης που λαμβάνει και η αντίληψή του πάνω στο αντικείμενο αυτό, τον έχει καταστήσει ειδικό στο είδος.

Μία "γραμμή" πάνω ή κάτω, δεν είναι ικανή να φέρει το θάνατο, ιδίως σε άτομα που η χρήση ναρκωτικών έγινε γι' αυτά τρόπος ζωής.

Ο θάνατος θα επέλθει σίγουρα από υπερβολική νόθευση, ή υπερβολική καθαρότητα.

Για παράδειγμα όταν ένα άτομο συνηθίσει στη χρήση νοθευμένης ηρωίνης, είναι σίγουρο ότι η καθαρή δόση θα τον σκοτώσει.

Το ίδιο θα συμβεί και στην αντίθετη περίπτωση.

Άρα το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι, ο ηρωινομανής την ώρα που "ψωνίζει" τη δόση του και δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τη νόθευση ή την καθαρότητα του "προϊόντος", με τον αντικειμενικά ανθρώπινο νόμο των πιθανοτήτων, θα πρέπει να θεωρείται προκαταβολικά σε ποσοστό 50% νεκρός.

Πρόκειται δηλαδή για πλήρη παραλογισμό αν όχι για σχιζοφρένεια.

Βέβαια ο χρήστης μπροστά στο οδυνηρό στερητικό σύνδρομο δεν είναι σε θέση να το αντιληφθεί, (ενδεχομένως και να μη τον ενδιαφέρει).

Η ώριμη σκέψη και η λογική σ' αυτές τις περιπτώσεις, είναι ανύπαρκτες.

Η διάθεση της ηρωίνης με προορισμό τη χρήση της, γίνεται πάντα σε μορφή σκόνης, γι' αυτό περιτυλίγεται με σελοφάν για να προστατευθεί από την υγρασία.

Η συνήθης δόση που λαμβάνουν οι τοξικομανείς είναι 2 ml, ο ανθρώπινος όμως οργανισμός, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ανεχθεί δόσεις, κατά πολύ μεγαλύτερες της "κανονικής".

Ο 44χρονος Σπύρος από την Κοκκινιά μας λέει:…

"…Είμαι χρήστης ηρωίνης 25 χρόνια. Πολλές φορές προσπάθησα να την κόψω, αλλά δεν μπόρεσα. Ίσως να έχω αδύνατο χαρακτήρα και είμαι πολύ ευάλωτος. Ντρέπομαι τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Τους θεωρώ όλους άξιους. Εγώ είμαι ένα σκουπίδι δεν έχω δουλέψει ποτέ στη ζωή μου. Νιώθω τύψεις, γιατί δεν μπόρεσα να προσφέρω στην οικογένειά μου τίποτα. Ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα πάντα έπαιρνα. Είμαι ένα ρεμάλι. Ένα χαμένο κορμί. Είμαι επιζήμιος για την κοινωνία. Με αντιμετωπίζουν όλοι με κατανόηση και ο Θεός μου κάνει χάρη που μ' αφήνει να ζω. Πολλές φορές σκέφθηκα να πέσω από το μπαλκόνι του σπιτιού μου και να αυτοκτονήσω, αλλά φαίνεται πως είμαι πολύ δειλός. Δεν μπόρεσα να κάνω πράξη τη σκέψη μου. Φοβόμουνα μήπως και επιζήσω. Επιχείρησα να αυτοκτονήσω με υπερβολική δόση ηρωίνης. Βάρεσα 20 ml. ηρωίνη, με σκοπό να μη ξυπνήσω ποτέ. Πάλι δεν τα κατάφερα. Έπεσα σε κώμα για πέντε ώρες και με συνέφερε η κόρη μου. Φαίνεται ότι ο Θεός με εκδικείται και μ’ αφήνει να …σέρνομαι…"]

Συνεχίζεται…

Προηγούμενες αναρτήσεις: ( Πρώτη , δεύτερη , τρίτη , τέταρτη , πέμπτη . έκτη, έβδομη , όγδοη)