Φάκελος Ναρκωτικά ( 6 )

Συνεχίζουμε κατ’ αποκλειστικότητα από το καφενείο, την τμηματική παρουσίαση του βιβλίου του φίλου μου gianniotis.gr με τίτλο:

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

"Τα …εκρηκτικά που σκοτώνουν"

Πληροφορούμε τους φίλους μας, ότι όπως μας ενημέρωσε ο συγγραφέας, το παρόν βιβλίο δεν διατίθεται προς πώληση στην ελεύθερη αγορά, καθόσον το υλικό του προορίζεται μόνο για ενήλικες αναγνώστες.

Εκδόθηκε από τον ίδιο για να καλύψει διδακτικές ανάγκες, και περιορισμένος αριθμός αντιτύπων αυτού, έχουν δοθεί σε δημοτικές βιβλιοθήκες, σχολεία, συλλόγους, ιδρύματα, πνευματικά κέντρα κ.λ.π.

ΜΟΡΦΙΝΗ (Μέρος 1ο)

Κοινώς: "…Μόρφω, θεία, ασπροϋφασμα, άσπρο πράμα…"

Η μορφίνη, πρέπει να πήρε το όνομά της από το γιο του ύπνου Μορφέα*. Έχει μεγάλη ναρκωτική ενέργεια και αποτελεί το 7% έως 14% του βάρους του οπίου με 10πλάσια όμως δραστικότητα απ’ αυτό.

Η μορφίνη λαμβάνεται από το όπιο, μετά από σχετική χημική επεξεργασία, με τη βοήθεια υδροξειδίου του ασβεστίου, νερού και χλωριούχου αμμωνίας.

Απαραίτητη είναι επίσης και μία πηγή θερμότητας, ένα φίλτρο και μία ζυγαριά.

Η επεξεργασία της γίνεται μέσα σε παράνομα εργαστήρια, τα οποία κατά κανόνα βρίσκονται είτε σε απομακρυσμένες περιοχές, (δάση κ.λ.π.), είτε σε πλοία, (μικρά αλιευτικά ή παροπλισμένα) και μετά από αυτή, παίρνει τη μορφή μικρών κρυσταλλικών κόκκων.

Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε σκόνη χρώματος άσπρου ή γκρι εφόσον είναι καλής ποιότητας, καθώς και κιτρινωπή ή με απόχρωση προς το καφέ.

Κυκλοφορεί επίσης σε μορφή πεπιεσμένων πλακών με την ένδειξη "999" ή "οκ", αμπουλών σε υγρή κατάσταση, ή ακόμη και σε ταμπλέτες.

Ανακαλύφθηκε το έτος 1807 μετά από εκούσιο αυτοπειραματισμό του Γερμανού φαρμακοποιού Sertuner και θεωρείται από τα πλέον ισχυρά παυσίπονα.

Λόγω όμως των καταστρεπτικών αποτελεσμάτων που επιφέρει στον οργανισμό, έγιναν προσπάθειες για την τροποποίηση του μορίου της, με την ανεύρεση ενός ισάξιου αυτής τουλάχιστον παυσίπονου με ταυτόχρονο αποκλεισμό των ανεπιθύμητων ενεργειών της.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την παρασκευή ενός πολύ μεγάλου αριθμού συνθετικών φαρμάκων, όπως οι μορφινάνες, οι μεθαδόνες κ.ά., ουσίες που σήμερα θεωρούνται ισάξιες, αν όχι ισχυρότερες της μορφίνης.

Δυστυχώς όμως, τα περισσότερα από τα φάρμακα αυτά είναι τοξικομανιογόνα.

Από έρευνες ειδικών επιστημόνων προκύπτει ότι οι κύριοι υπεύθυνοι για την κατάχρηση της μορφίνης, ήταν οι γιατροί και ειδικά οι στρατιωτικοί, οι οποίοι χορηγούσαν ακατάπαυστα μεγάλες ποσότητες μορφίνης στους τραυματίες, κυρίως κατά τη διάρκεια του α΄ παγκοσμίου πολέμου.

Είναι επίσης πιθανό να παρατηρηθεί χρήση αυτής μεταξύ των επαγγελματικών εκείνων τάξεων, που μπορούν να τις προμηθευτούν σχετικά εύκολα, όπως οι γιατροί, οι νοσοκόμοι, οι φαρμακοποιοί, καθώς και άλλα άτομα που ασχολούνται με παραϊατρικά επαγγέλματα, όπως βοηθοί εργαστηρίων κλπ.

Τρόποι χρήσης:

Ενδοφλεβίως:

Τα αποτελέσματα στον οργανισμό επέρχονται ταχύτατα μετά πάροδο 3΄ έως 5΄ λεπτών.

Ενδομυϊκώς:

Τα αποτελέσματα επέρχονται συνήθως μετά πάροδο 30΄ περίπου λεπτών.

Υποδορίως:

Τα αποτελέσματα επέρχονται μετά από 1 έως και 3 ώρες.

Η συνήθης ιατρική δόση είναι 2 ml.

Ο μορφινομανής όμως είναι δυνατόν να λάβει από 20 έως και 50 φορές μεγαλύτερη δόση από αυτή της ιατρικής, ποσότητα δηλαδή που θα οδηγούσε οποιοδήποτε άλλο άτομο ακαριαία στο θάνατο.

Από την εναίσιμη χρήση της και επειδή συνήθως δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, εμφανίζονται διάφορες ασθένειες, όπως έιτζ, ηπατίτιδα, τέτανος, αποστήματα, αφροδίσια νοσήματα κ.ά.

.........................................................................................................................................................

* "…Αρχαίος θεός διαμορφωτής της θεότητας των ονείρων. Παριστάνεται πάντοτε φτερωτός με αθόρυβο και ταχύτατο πέταγμα, και θα μπορούσε σε μια στιγμή να φθάσει στα άκρα της γης, κρατώντας στα χέρια του δέσμες από παπαρούνες τις οποίες διασκορπίζει στους θνητούς. Ένας από τους χίλιους γιους του Ύπνου εμφανιζόταν με διάφορες ανθρώπινες μορφές στους κοιμισμένους ανθρώπους, άλλοτε σαν νεανίας και άλλοτε σαν γέροντας, ενώ οι αδελφοί του Φάντασος και Φοβήτωρ (ή Είκελος) παρουσίαζαν στα όνειρά τους τοπία και άψυχα αντικείμενα ή μορφές ζώων…"

Συνεχίζεται…

Προηγούμενες αναρτήσεις: ( Πρώτη , δεύτερη , τρίτη , τέταρτη , πέμπτη)