Παραδοχή Ν.Τραμπ: «Θα πάμε σίγουρα σε πόλεμο με το Ιράν για τα πυρηνικά, αλλά όχι τώρα»

| Kafeneio™ |
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time Magazine που δημοσιεύτηκε την Τρίτη δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν για να αποφευχθεί το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Σε ερώτηση «πότε;» απάντησε: «Αυτό θα το αφήσω με ερωτηματικό. Προς το παρόν δεν θα το έλεγα»....

Τα σχόλια του προέδρου Τραμπ έγιναν μια ημέρα αφού το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στέλνει 1.000 επιπλέον στρατεύματα στη Μέση Ανατολή «για αμυντικούς σκοπούς».

Η κλιμάκωση στις σχέσεις Τεχεράνης και Ουάσιγκτον σημειώθηκε, αφού οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ότι επιτέθηκε σε δύο ακόμη πετρελαιοφόρα στον δίαυλο Ορμούζ.

Ευθύνες στο Ιράν για την επίθεση, αποδόθηκαν και από την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η οποία δήλωσε πως «υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι το Ιράν πραγματοποίησε τις δύο επιθέσεις». Επίσης προειδοποίησε την Τεχεράνη για τις επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει αν δεν τηρήσει τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά.

Το σενάριο της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ιράν προέρχεται από ισραηλινές πηγές. Αυτό κάνει τους σχολιαστές να αμφισβητούν το ενδεχόμενο, θεωρώντας πως ίσως πρόκειται για καθαρά ισραηλινή προτροπή.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει τόσο μεγάλη παραπληροφόρηση ώστε καθιστά πολύ δύσκολο να κρίνουμε την ισραηλινή ειδησεογραφία που υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν στρατιωτική επίθεση στο Ιράν. Το Ισραήλ θέλει οι ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν και η προβολή αυτού του σχεδίου, θα μπορούσε να είναι μια απόπειρα προώθησης γεγονότων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αποκάλυψαν στην εφημερίδα «Μααρίβ»  ότι αξιολογούν τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών να πραγματοποιήσουν τακτική επίθεση στο Ιράν σε απάντηση της επίθεσης εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, από την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος πραγματοποιεί συνεχείς συζητήσεις με ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές, αντιπροσώπους του Πενταγώνου και συμβούλους του Προέδρου Donald Trump.

Η υπό εξέταση στρατιωτική δράση θα ήταν εναέριος βομβαρδισμός  ιρανικής εγκατάστασης που συνδέεται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, υποστήριξαν περαιτέρω οι αξιωματούχοι.

Ταυτόχρονα όμως, εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe μετέφερε μήνυμα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ προς την ιρανική ηγεσία, ζητώντας την απελευθέρωση 5 Αμερικανών κρατουμένων και προσκαλώντας το Ιράν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Είχε προσθέσει ακόμη ότι «ο πρόεδρος Trump  είναι έτοιμος να αναστείλει όλες τις κυρώσεις καθ΄όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων».  Χωρίς να δοθεί όμως κάποια εγγύηση ότι θα παγώσει ή θα ανακαλέσει τις κυρώσεις.

Ο Sayyed Ali Khamenei, ο ηγέτης της ιρανικής επανάστασης, απέρριψε το μήνυμα και κάθε διάλογο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και είπε στους φιλοξενούμενούς του ότι θεωρεί πως με τον Trump δεν αξίζει να «ανταλλάξει ούτε μήνυμα».

Γεγονός είναι πάντως, ότι τα ρωσικά και κινεζικά συμφέροντα θα πληγούν σε περίπτωση πολέμου των ΗΠΑ με το Ιράν, καθιστώντας την ατμόσφαιρα εξαιρετικά ανυπόφορη.