Γιατί δεν διαψεύδει το υπουργείο τα ψεύτικα δημοσιεύματα; Έγινε πόλεμος με την Τουρκία;

| Kafeneio™ |
1
Τις προηγούμενες 48 ώρες, και για ακόμη μια φορά, γίναμε μάρτυρες μιας ακόμηάθλιας «είδησης» που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Πολύ απλά ήταν ψεύτικη. Μία ιστοσελίδα κήρυξε τον …πόλεμο εναντίον της Τουρκίας!!! Μέσω εικόνων που έδειχναν θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού των Πεζοναυτών και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, και την φόρτωσή τους σε αρματαγωγό του στόλου για να πάρουν μέρος στην άσκηση «Καταιγίδα» του Πολεμικού Ναυτικού, μεταφέρθηκε ψευδέστατα πως αυτά τα μέσα και γενικά ο Στρατός πηγαίνουν να ενισχύσουν τις δυνάμεις των νησιών, διότι -με λίγα λόγια- πάμε σε …
ΠΟΛΕΜΟ με την κατοχική δύναμη.


Ως αποδεικτικό, έμφαση δόθηκε στην ύπαρξη ιερωμένου που τέλεσε αγιασμό και ευλόγησε τις δυνάμεις, μια συνηθισμένη διαδικασία σε μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις μονάδων… Ας μην ξεχνούμε ότι υπάρχουν και στρατιωτικοί ιερείς, βαθμοφόροι! Η είδηση αυτή μεταφέρθηκε από στόμα σε στόμα, από ανάρτηση σε ανάρτηση και το πιο τραγικό είναι πως υποτίθεται γνώστες των στρατιωτικών θεμάτων το αναπαρήγαγαν χωρίς να φροντίσουν να μάθουν που είναι η αλήθεια και που είναι το ψέμα. Όπως πληροφορούμαι πολλοί στρατιωτικοί συντάκτες έκαναν το δημοσιογραφικά αυτονόητο, να καλέσουν τους εκπροσώπους Τύπου και να μάθουν την αλήθεια.

Δυστυχώς, κάποιοι άλλοι όμως, χωρίς δεύτερη σκέψη την προώθησαν, διότι δεν ήθελαν να τους χαλάσει η ορθή είδηση την ψεύτικη ιστορία, που κάποιος φαντάστηκε και θέλησε να ξεσηκώσει το κοινό. Ο κάποιος είναι γνωστή ιστοσελίδα, την οποία οι Αμερικανοί κατηγόρησαν ότι έχει σχέση με τους Ρώσους. Από την άλλη μεριά δεν κατανοεί κανείς πως δεν έχει εκδοθεί κάποιου είδους ανακοίνωση ως διάψευση…
Αναρωτήθηκα: Μήπως κάποιοι τις συντάσσουν, παίρνουν την έγκριση από τους Αρχηγούς και μετά χάνονται στους διαδρόμους του υπουργείου Άμυνας; Ή μήπως οι αρχηγοί δεν κινητοποιούνται ποτέ μη επιθυμώντας να ανοίξουν μέτωπο με κάποιο ΜΜΕ; Αν συμβαίνει αυτό, προφανώς δεν είναι και πολύ τιμητικό.

Η αλήθεια οφείλεται προς τον πολίτη, οι δημόσιες σχέσεις είναι άλλο πράγμα. Περιμένουμε απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό Άμυνας. Το «κακόγουστο» και ψευδέστατο ρεπορτάζ, πως μεταφέρονται δυνάμεις λόγω ξαφνικής κρίσης με τη γείτονα, δεν είναι το μοναδικό που ξεπέρασε κάθε όριο ηθικής και δημοσιογραφικής δεοντολογίας τα τελευταία χρόνια. Ολοένα και περισσότερα τέτοια κείμενα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταπίνουν αμάσητη την τροφή που τους δίνεται. ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, αγαπητέ Ναύαρχε, υπουργέ Εθνικής Άμυνας. Η εμπειρία δεκαετιών προφανώς σας επιτρέπει να αντιληφθείτε τη ζημιά που γίνεται.

Το θέμα είναι γιατί δεν το σταματάτε… Πορίσματα για πτώσεις αεροσκαφών ή πτήσεις που δεν έχουν γίνει ποτέ, ρεπορτάζ που πουλάνε λόγω της διαρκούς νευρικής Τουρκίας . Κάποιοι στρατιωτικοί λένε ότι με αυτά που διαβάζει κανείς κάθε μέρα, θα γίνει κάποια στιγμή κάτι, και κανείς δεν θα πιστεύει πως έχει γίνει. Αυτές οι άθλιες ιστοσελίδες και αυτοί οι απαράδεκτοι “δημοσιογράφοι”, ξέχασαν εκείνο τον μύθο για το παιδί που φώναζε συνέχεια λύκος κι όλοι έτρεχαν να βοηθήσουν, αλλά όταν τον είδε πραγματικά και φώναξε στ’ αλήθεια, για να πάνε κοντά του, τότε δεν ξεκίνησε ουδείς να βοηθήσει γιατί απλά δεν το πίστευε πλέον κανείς. Εδώ πρόκειται για την Πατρίδα βέβαια. Το υπουργείο Άμυνας πρέπει να τοποθετηθεί άμεσα, διότι ο καθένας θα μπορούσε να βγάλει συμπεράσματα που δεν θα αρέσουν σε κανένα στο ελληνικό “Πεντάγωνο”. Και κάτι τελευταίο: Εξειδικευμένες γνώσεις στα νομικά μπορεί να μη διαθέτω, όμως μια απλή λογική σκέψη είναι, ότι το να παραπληροφορείς και να παραπλανάς τον ελληνικό λαό με ξεκάθαρη ιδιοτέλεια είναι – ή θα έπρεπε να είναι ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ. Σε πολλούς θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό και να τους οδηγήσει σε λανθασμένες κινήσεις υπό το κράτος του φόβου που τους προκαλεί. Αυτούς δεν τους προστατεύει ο νομοθέτης; Αν ναι, κινήθηκε αυτεπάγγελτα κάποιος εισαγγελέας να ελέγξει αυτό τον ορισμό των “fake news”, αυτούς που διακινούν ψευδείς ειδήσεις; Άρα ευθύνες δεν υπάρχουν μόνο στο επίπεδο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως διαβάζουμε στο Mignatiou.com.


Όσον αφορά την «ιδιοτελή φύση» του δημοσιεύματος, αυτό είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας που μεταφράζεται σε επιπλέον έσοδα, ενώ το να «μαντρώσεις» μια κατηγορία συμπολιτών μας, όπως έχουμε καλά γνωρίσει τα τελευταία χρόνια, ενίοτε σε βάζει ακόμα και στη Βουλή. ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Κύριε υπουργέ Άμυνας, διάψευση τώρα για το «πολεμικό» κάλπικο δημοσίευμα. Εκτός εάν η ψεκασμένη ιστοσελίδα λέει αλήθεια, και όλοι οι υπόλοιποι είμαστε λάθος… Υστερόγραφο ΙΙ: Στα κοινωνικά δίκτυα γνωστοί στρατιωτικοί συντάκτες έχουν βγει από τα ρούχα τους για το γεγονός ότι στο υπουργείο Άμυνας υπάρχουν πάνω από 70 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι. Επίσης, σε τηλεοπτικό αέρα από γνωστό στρατιωτικό συντάκτη ακούστηκε πως πλέον είναι πολλοί αυτοί που κάνουν κακό στην άμυνα σε επικοινωνιακό επίπεδο, με ανθρώπους που κανείς δεν ξέρει αν έχουν καν υπηρετήσει ή αν πήραν απολυτήριο στρατού από το σπίτι τους, διότι δεν θα κινδυνολογουσαν, αν ήξεραν τι πηγαίνει να πει Στρατός.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια
  1. Σε οιανδήποτε αλλη πολιτισμένη χώρα της γης,αν εγράφοντο τέτοιες ανακρίβειες στον τύπο,οι συγγραφεις τους θα ειχαν κληθεί απο τον αρμόδιο εισαγγελέα για εξηγήσεις,πλήν ελλάδος οπου μπορεί να αθοωθεί μέγας παράνομος και να φυλακισθεί μέγας αθώος.Ντροπή στο νομικό πολιτισμό της χώρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου