Η “μαύρη τρύπα” 2 δισ. του Βρούτση – Ισοδύναμη με νέες περικοπές στις συντάξεις η εξαγγελία Μητσοτάκη

| Kafeneio™ |
Ξεθεμελίωμα του ασφαλιστικού συστήματος θα επιφέρει πιθανή εφαρμογή της πρότασης Μητσοτάκη – Βρούτση για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς προκαλεί άμεσα «μαύρη τρύπα» 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του documentonews.gr.

Η πρόταση της ΝΔ προβλέπει οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20% που είναι σήμερα να μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%....

Η κοστολόγηση

Σύμφωνα με μελέτη ομάδας τεχνοκρατών, καθηγητών και εμπειρογνωμόνων του ΕΦΚΑ, η πρόταση της ΝΔ κοστολογείται ως εξής:

Με δεδομένο ότι οι εισφορές που έχει προϋπολογιστεί να εισπραχθούν το 2018 από τον ΕΦΚΑ είναι 9,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών που ήδη πληρώνουν μειωμένες εισφορές και των δημόσιων υπαλλήλων που προσλήφθηκαν πριν από το 2011 οι οποίοι επίσης πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές, έως το 2020 το κόστος της μείωσης ύψους 25% του ποσοστού της εισφοράς ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ σε βάθος τετραετίας η συνολική απώλεια ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα υψηλό κόστος για τον ΕΦΚΑ, το οποίο μπορεί ίσως να καλυφθεί από τυχόν υπερπλεόνασμα που θα προέλθει από την αύξηση των εσόδων της φορολογίας αλλά όχι από την κοινωνική ασφάλιση, όπως επικαλούνται, υπονομεύοντας οποιαδήποτε αλλαγή στη φορολογική και κοινωνική πολιτική για τις οποίες η ΝΔ εμφανίζεται προκλητικά απροετοίμαστη, χωρίς μελέτη και κοστολόγηση.

Τα βασικά σενάρια

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη, τα βασικά σενάρια είναι τα εξής:

01 Αν έχουμε αύξηση των μισθών 3% κάθε χρόνο, στην τετραετία θα εισπραχθούν αντίστοιχα αυξημένες εισφορές κατά 12,5% αλλά και πάλι θα δημιουργηθεί κενό εισπράξεων της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Για να καλυφθεί αυτό το κόστος από νέες προσλήψεις απαιτούνται 700 με 800 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, με δεδομένο ότι το 40-50% των νέων θέσεων εργασίας είναι μερικής απασχόλησης και η ανεργία θα πρέπει να πέσει κάτω από 5%, προοπτική που είναι ανέφικτη γιατί συνεπάγεται μείωση της ανεργίας κατά 14% σε τέσσερα έτη.

02 Αν έχουμε αύξηση των μισθών 2% κάθε χρόνο, στην τετραετία θα εισπραχθούν αντίστοιχα αυξημένες εισφορές κατά 8,2%. Στην τετραετία και πάλι θα δημιουργηθεί κενό εισπράξεων της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ. Για να καλυφθεί αυτό το κόστος από νέες προσλήψεις απαιτούνται 800 με 850 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Με δεδομένο ότι το 40-50% των νέων θέσεων εργασίας είναι μερικής απασχόλησης και η ανεργία πρέπει να πέσει στο 1% για να υλοποιηθεί το εν λόγω σενάριο, συμπεραίνεται ότι και αυτό είναι στον αέρα γιατί θα πρέπει επί τέσσερα έτη να υπάρχει ετήσια μείωση της ανεργίας κατά 4,5%.

03 Αν έχουμε μικρότερες ή μηδενικές μισθολογικές αυξήσεις, για να καλυφθεί αυτό το ποσό σε μια τετραετία, ουσιαστικά μόνο από νέους εργαζόμενους, ακόμη και με μέσο μεικτό μισθό νεοεισερχόμενου στον ιδιωτικό τομέα €800 και εισφορές 15% για τον ΕΦΚΑ, απαιτείται να δημιουργηθούν 1,2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, ενώ σήμερα οι άνεργοι είναι λιγότεροι από 900 χιλιάδες, δηλαδή να μηδενιστεί η ανεργία, γεγονός που είναι αδύνατο να συμβεί όχι απλώς σε τέσσερα έτη αλλά και γενικότερα.

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί ο μόνος τρόπος να καλυφθεί το κόστος της πρότασης της ΝΔ είναι να διατεθεί μέρος από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού και να μην υλοποιηθούν καμιά ελάφρυνση και κανένα πρόσθετο μέτρο κοινωνικής πολιτικής.