«Λήξη συναγερμού» για το σουβλάκι – Βάζουν «πλάτη» οι καταστηματάρχες για το ακριβότερο χοιρινό κρέας

| Kafeneio™ |
Πιθανότατα θα κοιμούνται ήσυχοι από εδώ και μπρος οι λάτρεις του εδέσματος όπως αφού, όπως δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι επιχειρηματίες του χώρου μετά τον θόρυβο που ξέσπασε, οι αυξήσεις στην τιμή του θα είναι μηδενικές έως ελάχιστες. 

Προβληματισμένοι δηλώνουν οι επιχειρηματίες στον χώρο των ψητοπωλείων αναφορικά με το εάν η αύξηση στην τιμή του χοιρινού κρέατος -λόγω των αυξημένων ευρωπαϊκών εξαγωγών στην Κίνα (οι χοιροτροφικές μονάδες....
της οποίας «χτυπήθηκαν» από την πανώλη των χοίρων) -θα οδηγήσει εν τέλει σε αύξηση και της τιμής που πωλούν το παραδοσιακό τυλιχτό σουβλάκι (ή αλλιώς πιτόγυρο).

Μιλούν στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων θεσμικοί εκπρόσωποι των καταστηματαρχών εστίασης από αρκετές περιοχές της χώρας, δηλώνοντας -οι περισσότεροι- ότι θα απορροφήσουν αυτή την αύξηση διατηρώντας την ίδια τιμή, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν να μετακυληθεί στον καταναλωτή διαμορφώνοντας την ανώτερη τιμή στα 2,70 με 2,80 ευρώ.

Η Θεσσαλονίκη για το σουβλάκι
Απόλυτα ξεκάθαρος ως προς τη μη αύξηση των τιμών στο τυλιχτό σουβλάκι (ή αλλιώς πιτόγυρο) ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και καφέ-μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας, με αφορμή δηλώσεις εκπροσώπου του υπό σύσταση Σωματείου Ψητοπωλών (στην Αθήνα) βάσει των οποίων από την 1η Μαΐου το τυλιχτό σουβλάκι θα πωλείται στα 3 ευρώ, λόγω της αύξησης της τιμής του κρέατος διεθνώς.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία αύξηση, δεν έχουμε βγάλει καμία τέτοια απόφαση. Και ούτε θα βγάλουμε προς το παρόν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλοκώστας, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμπληρώνοντας ότι έχει, ήδη, συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο του σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης Σάββα Κεσίδη.


«Βγήκε κάποιος στην Αθήνα και ανακοίνωσε ότι θα κάνει αύξηση στο τυλιχτό σουβλάκι, επειδή θα ανέβει (η τιμή) του κρέατος (…) Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ενόψει εορτών, ανεβάζουν κάποιο ποσοστό (…) βρίσκουν ευκαιρία και ανεβάζουν (τις τιμές) λόγω εορτών. Αυτός είπε ότι θα ανεβάσουν (την τιμή) στο σουβλάκι τους, καλά κάνει και το κάνει, ό,τι είναι νόμιμο ας το κάνει όπως θέλει. Η αγορά ξέρει να κρίνει την πορεία του κάθε επαγγελματία», πρόσθεσε ο κ. Φιλοκώστας, υπογραμμίζοντας ότι η αγορά ομαλοποιείται μετά τις γιορτές.