Ντοκιμαντέρ λέει τους πρώτους Σουηδούς μαύρους και οι ακροδεξιοί παθαίνουν ταραχή

kafeneio sp
0

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, οι πρώτοι Σουηδοί ήταν μελαμψοί κυνηγοί και συλλέκτες, που μετακινήθηκαν στη Σκανδιναβία από τον νότο. Μάλιστα είχαν μπλε μάτια...

Ένα τρέιλερ ντοκιμαντέρ που τιτλοφορείται "The First Swedes" και θα προβληθεί αύριο, Τετάρτη, στο τηλεοπτικό κανάλι SVT, έχει προκαλέσει έντονη αίσθηση στη Σουηδία κι όχι μόνο.

Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει το πώς έμοιαζαν οι πρώτοι Σουηδοί με τη βοήθεια τεχνολογίας ανάλυσης DNA. Σύμφωνα με τα πλάνα που έχουν κυκλοφορήσει, οι πρώτοι Σουηδοί ήταν σκουρόχρωμοι με μπλε μάτια.



Στην ταινία παρουσιάζει την έρευνά του ο γενετιστής Mattias Jakobsson του πανεπιστημίου της Uppsala. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτοι που κατοίκησαν σε εδάφη της χώρας έφτασαν πριν από 11.000 χρόνια στις σημερινές περιοχές Skåne και Bohuslän.



Οι εν λόγω πληθυσμιακές ομάδες ήρθαν από τον νότο για να κυνηγήσουν όσο έλιωναν οι πάγοι. Οι κυνηγοί ακολούθησαν τα κοπάδια ταράνδων. Αρχικά, εξορμούσαν στις πιο βόρειες περιοχές τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά σταδιακά άρχισαν να εγκαθίστανται μόνιμα.

Στην πορεία οι πληθυσμιακές ομάδες έμαθαν να εκμεταλλεύονται τη θάλασσα. Με το λιώσιμο των πάγων κινήθηκαν ακόμη πιο βόρεια στις ακτές της Νορβηγίας. Την ίδια ώρα, μια άλλη ομάδα ερχόταν από τα ανατολικά.



H Birgitte Skar, του Νορβηγικού πανεπιστημίου Τεχνολογίας, εκτιμά ότι οι νέοι πληθυσμοί που έρχονταν από την ανατολή, έφταναν από τη σημερινή Ρωσία και τα ίχνη τους εντοπίζονται σε νορβηγικές σπηλιές. "Έφεραν τα δικά τους έθιμα στην περιοχή. Για παράδειγμα, βλέπουμε ότι έθαβαν τους νεκρούς τους στη φύση", λέει η ίδια.

Οι γενετιστές πιστεύουν πως στο πέρασμα των χρόνων οι δύο αυτές πληθυσμιακές ομάδες αναμείχθηκαν. Πράγματι, οι σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζουν το πιο πολύπλοκο γενετικό χαρακτήρα στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες αναφέρουν ακόμη πως το δέρμα τους έπαψε να είναι σκουρόχρωμο σε βάθος χρόνου, λόγω των καιρικών συνθηκών και της έλλειψης ηλίου.

Ο μοναδικός σκελετός από την εποχή εντοπίστηκε στο Bohuslän, όπου βρέθηκαν πόδια γυναίκας (η λεγόμενη Österöd woman) που χρονολογούνται στα 10,200 χρόνια πριν. Ο οστεολόγος Torbjörn Ahlström αναφέρει πως η γυναίκα είχε πεθάνει σε ηλικία 80 ετών, ιδιαιτέρως μεγάλη ηλικιακά για την εποχή εκείνη. Η ανάλυση των οστών αυτών δείχνει πως οι άνθρωποι που έζησαν στην περιοχή ήταν μείξη δυτικών και ανατολικών γονιδίων.

Το επόμενο μεγάλο κύμα "αποίκησης" έλαβε χώρα 6.000 χρόνια πριν. Τότε ξεκίνησαν να καλλιεργούν και τη γη. Οι εν λόγω ομάδες ήρθαν από τις περιοχές της σημερινής Τουρκίας και της μέσης ανατολής, σύμφωνα με τον Mattias Jakobsson.



Πάντως τα παραπάνω δεν άρεσαν ιδιαιτέρως στους Σουηδούς. Πολλοί είναι αυτοί που εξαγριώθηκαν, με ακροδεξιούς να γράφουν σε social media πως πρόκειται για "συνωμοσία" υπέρ της μετανάστευσης. Σημεία των καιρών φυσικά. "Η πλύση εγκεφάλου συνεχίζεται", έγραψαν άλλοι στο Twitter.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)