Το οργανωμένο σχέδιο των αντιεξουσιαστών και η απάντηση της αστυνομίας

kafeneio sp
0

Σοβαρά επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών προκλήθηκαν στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι αντιεξουσιαστές με "ορμητήριο" το Πολυτεχνείο, πετούσαν για περισσότερες από τρεις ώρες...
μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών, που έκαναν χρήση χημικών. Για πρώτη φορά και η "αύρα" της ΕΛ.ΑΣ. με συνεχείς βολές νερού στον προαύλιο χώρο του ΕΜΠ.

Για ακόμη μία χρονιά οι αντιεξουσιαστές κατάφεραν να αμαυρώσουν τις εκδηλώσεις για την Επέτειο του Πολυτεχνείου και δεν σεβάστηκαν τον χώρο του ιδρύματος στον οποίο έχουν προκαλέσει φθορές.

Οι φόβοι των επιτελών της Αστυνομίας πως ειδικά στην φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, οι αντιεξουσιαστές ετοίμαζαν σοβαρά επεισόδια, και μάλιστα με "ορμητήριο" το Πολυτεχνείο, βγήκαν αληθινοί. Πρώτα κατέλαβαν χώρους εντός του ΕΜΠ, προμηθεύτηκαν μεγάλο όγκο «πολεμοφοδίων» και στη συνέχεια επιδόθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Για πρώτη φορά επιστρατεύτηκαν και οι «αύρες» της ΕΛ.ΑΣ. με συνεχείς βολές νερού υπό πίεση στο προαύλιο του Πολυτεχνείου.



Όλα ξεκίνησαν περίπου ένα τέταρτο μετά τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου και ενώ η μεγάλη πορεία μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία βρισκόταν σε φάση ολοκλήρωσης, περίπου 150 αντιεξουσιαστές που είχαν ολοκληρώσει την πορεία τους και υποχωρούσαν προς την Λ. Αλεξάνδρας, ήρθαν σε σύγκρουση με αστυνομικούς στη συμβολή της με την οδό Πανόρμου και στη συνέχεια μεταξύ του κτιρίου της ΓΑΔΑ και της στάσης ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων, όπου οι ταραξίες επιτέθηκαν προς τις παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις με πέτρες, ξύλα και φωτοβολίδες, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν οι διμοιρίες, να τους απωθήσουν και να προχωρήσουν σε 8 προσαγωγές υπόπτων.



Οι ταραξίες απωθήθηκαν από την Λ. Αλεξάνδρας χαμηλά προς τα Εξάρχεια και μετά από νέες συγκρούσεις εκεί με τις διμοιρίες εισήλθαν μέσα στους δρόμους των Εξαρχείων και ενώθηκαν με τους υπόλοιπους ταραχοποιούς.

Παράλληλα με αυτά τα γεγονότα, από την αρχή περίπου 50 αντιεξουσιαστές καταληψίες του ΕΜΠ είχαν παραμείνει στον χώρο του ιδρύματος και πλήθος κουκουλοφόρων είχαν αρχίσει από νωρίς να στήνουν οδοφράγματα στους δρόμους γύρω από την Πλατεία Εξαρχείων εκδηλώνοντας τις προθέσεις τους γι αυτά που θα ακολουθούσαν.

Σύντομα ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις με την Αστυνομία και βροχή μολότοφ εναντίον των διμοιριών τόσο μέσα από τους καταληψίες του ιδρύματος που στο μεταξύ έσπαγαν ό,τι έβρισκαν για να κάνουν πολεμοφόδια όσο και εκτός αυτού, στους γύρω δρόμους και τα στενά των Εξαρχείων.

Σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις με βόμβες μολότοφ, πέτρες, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, στην πλαϊνή είσοδο του Πολυτεχνείου, στις οδούς Στουρνάρη, Τοσίτσα, Μπουμπουλίνας, Νοταρά κλπ. ενώ ομάδες αντιεξουσιαστών εισέβαλλαν σε πολυκατοικίες και ανέβηκαν σε ταράτσες, πετώντας εναντίον τους αντικείμενα και από εκεί.



Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων που δεν φάνηκε να είχαν αποτέλεσμα αφού η πλειονότητα των ταραχοποιών έχει προμηθευτεί με αντισφυξιογόνες μάσκες και με την σειρά τους οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.



Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν σχεδόν σε όλα τα στενά στην απόπειρα των ταραξιών να βρουν τρόπο να εισέλθουν και αυτοί στο Πολυτεχνείο, χωρίς να τα καταφέρουν, ενώ έκαναν χρήση ακόμα και βεγγαλικών και φωτοβολίδων ευθείας βολής.

Όλα αυτά τα κατέγραφαν τα ελικόπτερα και το drone της ΕΛ.ΑΣ. και μετέδιδαν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων.



Κατόπιν της αδυναμίας να κάμψουν οι αστυνομικές δυνάμεις την σφοδρότητα των επιθέσεων των κουκουλοφόρων με δακρυγόνα επιστρατεύτηκαν για πρώτη φορά στο Πολυτεχνείο οι δύο θωρακισμένες «αύρες», ο "Αίαντας Ι" και ο "Αίαντας ΙΙ".



Τα δύο οχήματα φέρουν κανόνια νερού και η πρώτη έριξε υπό πίεση νερό στους καταληψίες του ΕΜΠ και η δεύτερη κάνοντας το ίδιο από την πλαϊνή πλευρά προσπάθησαν να αποτρέψουν την ενίσχυσή τους από τις ομάδες των αντιεξουσιαστών που είχαν μείνει εκτός κτιρίου και παράλληλα συνεχώς απωθούνταν από τις διμοιρίες ψηλά στην Στουρνάρη.



Οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν όλες τις απόπειρες των κουκουλοφόρων που βρίσκονταν εκτός του ιδρύματος να εισέλθουν εντός και να ενωθούν με τους καταληψίες και έτσι στην ουσία δημιουργήθηκαν δύο μέτωπα συγκρούσεων με τους αστυνομικούς, αυτό με τους καταληψίες εντός του ΕΜΠ και αυτό με τις διάσπαρτες ομάδες των κουκουλοφόρων που επιδίδονταν σε διαρκείς συγκρούσεις με τις διμοιρίες στα γύρω στενά και με διαστήματα προσωρινής ηρεμίας μεταξύ των διαδοχικών επιθέσεων, που κατέληξαν όλο και πιο σποραδικές, μέχρι να καμφθούν.



Συνολικά από τα επεισόδια που έγιναν νωρίς έξω από την ΓΑΔΑ και αργότερα στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια, έγιναν συνολικά 22 προσαγωγές εκ των οποίων οι 19 μετατράπηκαν σε συλλήψεις για διάφορα αδικήματα και τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκαν προπηλακισμό από άλλους διαδηλωτές έξω από την Πρεσβεία

Ένταση σημειώθηκε κατά την διάρκεια της μεγάλης πορείας του Πολυτεχνείου, την στιγμή που το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ περνούσε μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία.

Εκείνη την χρονική στιγμή, ομάδα άλλων διαδηλωτών που στέκονταν στο πεζοδρόμιο, προπηλάκισε μέλη ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος. Ανάμεσά τους οι κ. Ν. Παππάς, Π. Σκουρλέτης, Π. Ρήγας, Α. Καββαδία, Ν. Φίλης, Θ. Δρίτσας και Τρ. Αλεξιάδης. Σε βάρος των τελευταίων μάλιστα εκσφενδονίστηκαν καφέδες και μπουκαλάκια με νερό.

Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Επεισόδια και συγκρούσεις κουκουλοφόρων πέρα από την Αθήνα δεν έλειψαν ούτε στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.

Στην Θεσσαλονίκη μετά την πορεία που όπως πάντα πέρασε μπροστά από το Προξενείο των ΗΠΑ και εκεί ορισμένοι διαδηλωτές έκαψαν σημαία της ΕΕ και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους, στη συνέχεια ομάδες κουκουλοφόρων επιδόθηκαν σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις μπροστά από την Πολυτεχνική Σχολή. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για πρόκληση φθορών σε βιτρίνες καταστημάτων επί της οδού Τσιμισκή κατά τη διάρκεια της πορείας.



Έξω από την Πολυτεχνική Σχολή οι κουκουλοφόροι έστησαν πύρινα οδοφράγματα και εκσφενδόνισαν βροχή από βόμβες μολότοφ εναντίον των διμοιριών των ΜΑΤ, που με την σειρά τους απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Από τα επεισόδια έχουν γίνει προσαγωγές χωρίς όμως ακόμα να έχει αποσαφηνιστεί ο αριθμός τους.



Στην Πάτρα επίσης μετά την ολοκλήρωση της πορείας, στη συμβολή των οδών Κορίνθου και Αγίου Νικολάου, κουκουλοφόροι εκσφενδόνισαν τουλάχιστον 10 βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Οι ταραξίες έβαλαν φωτιές και σε κάδους απορριμμάτων, ενώ η Αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή πέντε ατόμων.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)