Κακοκαιρία «Πηνελόπη»: Χιόνια σε Βόρεια Ελλάδα και Πάρνηθα, δεμένα πλοία και 10.000 κεραυνοί

kafeneio sp

Στα λευκά ντύθηκαν πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με χιονοπτώσεις σε Τρίκαλα, Πήλιο και Πάρνηθα. Περισσότεροι από 10.000 κεραυνοί έπεσαν μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των θυελλωδών ανέμων...

Η κακοκαιρία με το όνομα «Πηνελόπη» έχει σκεπάσει τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, τις χιονοπτώσεις αλλά και τους θυελλώδεις ανέμους.



Πολλές είναι οι περιοχές της χώρας που ντύθηκαν στα «λευκά», ενώ έκαναν την εμφάνισή τους για φέτος και τα πρώτα χιόνια στην Πάρνηθα.

Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι επικρατούν στον Έβρο, ενώ έχουν σημειωθεί και ασθενείς χιονοπτώσεις στο βόρειο τμήμα του νομού. Ο υδράργυρος στο Σουφλί έπεσε στους -3 βαθμούς Κελσίου, στους -2 στην Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο και στον 1 βαθμό στην Αλεξανδρούπολη όπου πνέουν ισχυροί βοριάδες.

10.000 κεραυνοί μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης
Σημαντική κεραυνική δραστηριότητα συνοδεύει την τελευταία φάση της κακοκαιρίας Πηνελόπη, με περισσότερους από 10.000 κεραυνούς να έχει καταγράψει το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης 29/11.



Με αντιολισθητικές αλυσίδες πραγματοποιείται η κυκλοφορία των οχημάτων στο Πήλιο, ενώ μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν τα στην ορεινή περιοχή του Πηλίου στη Μαγνησία, λόγω της χιονόπτωσης των τελευταίων ωρών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Κολυνδρίνη Δωροθέα σημείωσε πως από την περιοχή του Σανατορίου μέχρι το Καράβωμα στο Πήλιο το ύψος του χιονιού φτάνει τα 10 εκατοστά, ενώ έξι αλατιέρες επιχειρούν αυτές τις ώρες σε διάφορα σημεία.

Μεταξύ άλλων η κ. Κολυνδρίνη υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της περιοχής, σημειώνοντας ότι «είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ειδικά τις βραδινές ώρες που η πέφτει η θερμοκρασία».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας έχει υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας λόγω χιονιού στον επαρχιακό δρόμο Κισσού - Χανίων (δρόμος χιονοδρομικού κέντρου) και η κίνηση γίνεται από εναλλακτική διαδρομή. Απαραίτητη είναι και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στον επαρχιακό δρόμο Βόλου - Ζαγοράς και στον επαρχιακό δρόμο Χανίων - Δράκειας.

Στα λευκά «ντύθηκε» ο Κίσσαβος

Το «στολίδι» της κοιλάδας των Τεμπών, ο Κίσσαβος, έκανε το… ποδαρικό στις έντονες χιονοπτώσεις για τη Θεσσαλία. Οπως αναφέρουν οι κάτοικοι, στην περιοχή της Σπηλιάς (υψόμετρο 850 μέτρων) καταγράφεται χιονόστρωση πάχους έως και 7 εκατοστών, δημιουργώντας ένα μαγευτικό τοπίο.

Ταυτόχρονα, η θερμοκρασία σε εκείνο το υψόμετρο έχει… κατρακυλήσει στους -6 βαθμούς.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 και 10 μποφόρ. Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Ρίο - Αντίρριο, Αγ. Μαρίνα - Νέα Στύρα, Αρκίτσα - Αιδηψός, Πρίνος Καβάλας - Θάσος, Κεραμωτή - Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η Σαμοθράκη έμεινε χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση, λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών και ειδικότερα των ισχυρών ανέμων έντασης 7-8 μποφόρ που πνέουν στο Θρακικό πέλαγος.

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν, την Παρασκευή (30/11) στις 16.00 και το Σάββατο στις 11.00 από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη και από το ακριτικό νησί προς το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου αύριο στις 19.00 και μεθαύριο στις 14.00, εφόσον βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, όπως προβλέπει η Ε.Μ.Υ.

Εντυπωσιακές εικόνες από τα Χανιά καθώς τα κύματα «καταπίνουν» το παλιό λιμάνι. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή προκάλεσαν πελώρια κύματα τα οποία σκέπασαν τον φάρο αλλά και το λιμάνι της πόλης. Όπως φαίνεται και στο βίντεο που αναρτήθηκε στο facebook η βροχή, ο αέρας και η θάλασσα βρίσκονται σε μία… κυρίαρχη επίδειξη δύναμης!



Δείτε πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες:

Ο καιρός την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου

Τοπικές βροχές στα ανατολικά και τα νότια της χώρας και σποραδικές καταιγίδες στα Δωδεκάνησα προβλέπει για την Παρασκευή η ΕΜΥ. Πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στο Αιγαίο τοπικά 8 και νωρίς το πρωί έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Παγετός προβλέπεται για τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές στην Αττική: Πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στα βόρεια ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα). Σταδιακή βελτίωση του καιρού από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς κελσίου ενώ στα βόρεια του νομού θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κατά τις πρωινές ώρες αναπτύσσονται στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 2 και 10 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά όπου θα σημειωθεί χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα). Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι, βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 στα ανατολικά 7 με 8 και νωρίς το πρωί στο Θρακικό έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μηδέν έως 10 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους παροδικά αυξημένες, ενώ οι άνεμοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, αναμένεται να εξασθενήσουν από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα). Από το απόγευμα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι, βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 στα ανατολικά και νότια νωρίς το πρωί έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη: Νεφώσεις με βροχές και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες που θα εξασθενήσουν το βράδυ. Οι άνεμοι, βόρειοι 6 με 8 και νωρίς το πρωί στα δυτικά τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα και πρόσκαιρα στα βορειότερα τμήματα χιονόνερο. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 και το πρωί τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Στα νότια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορείους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 16 βαθμούς κελσίου, ενώ στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ζάκυνθος: Λίγες νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και το πρωί έως 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς κελσίου.