Stuttgarter Zeitung: «Οι Έλληνες στην παγίδα της μερικής απασχόλησης»

0
Η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung δημοσιεύει ρεπορτάζ σχετικά με την ανεργία στην Ελλάδα και τη φαινομενική μείωσή της. «Οι Έλληνες στην παγίδα της μερικής απασχόλησης» είναι ο τίτλος του άρθρου, στο οποίο αναφέρεται στο φαινόμενο της εποχικής απασχόλησης, το οποίο μειώνει κατά διαστήματα τα ποσοστά ανεργίας: «Το μπουμ στον τουριστικό κλάδο δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας...
Συχνά όμως πρόκειται για κακοπληρωμένες δουλειές, μερικής και εποχικής απασχόλησης.

Η ραγδαία επέκταση της μερικής απασχόλησης επιβαρύνει τα συνταξιοδοτικά ταμεία, επειδή μειώνονται οι εισφορές. Ούτως ή άλλως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με μεγάλες προκλήσεις. Η δημογραφική εξέλιξη στη χώρα είναι από τις χειρότερες στην ΕΕ. Ένας από τους λόγους είναι και οι πολιτικές της λιτότητας, οι οποίες οδήγησαν σε αισθητή μείωση των γεννήσεων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Κομισιόν, μέχρι το 2060 η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 71 χρόνια. Οι περίπου 600.000 εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης βρίσκονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερα προβλήματα: εξαιτίας των χαμηλών μισθών πολλοί από αυτούς δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν τόσο, ώστε να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συντάξεις. Ο οικονομολόγος Σάββας Ρομπόλης κάνει λόγο για μια ‘κοινωνική ωρολογιακή βόμβα’ και προειδοποιεί ότι η ‘έρχεται έκρηξη της φτώχειας’».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)