Παραίτηση Κοτζιά: Πώς επηρεάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών – Γιατί φτάσαμε στο «διαζύγιο»

Η φράση που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην παραίτηση Κοτζιάφέρεται να ήταν τα λόγια του Δημήτρη Τζανακόπουλου.
«Το τρένο προχωρά, όποιος δεν θέλει να φτάσει στον προορισμό του, κατεβαίνει» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πρωί της Τετάρτης...
, στον απόηχο του καυγά Κοτζιά – Καμμένου στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο, εμφανίστηκε θιγμένος από τη στάση που κράτησε ο πρωθυπουργός απέναντί του.
Αν αποκωδικοποιήσει κανείς το πρώτο του σχόλιο στο Twitter, μετά την παραίτησή του, αυτό καταλαβαίνει.
«Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις», είναι η πρώτη φράση του Νίκου Κοτζιά.
«Ο πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου», σημειώνει.
Και καταλήγει με έναν στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου, γεμάτο νόημα! «Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».
Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος
Παραίτηση Κοτζιά: Πώς επηρεάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών
Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά δημιουργεί ερωτήματα για την πορεία καθώς και την εγκυρότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το Υπουργείο Εξωτερικών, έτσι ώστε να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι στον… αέρα;
Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνου Φίλη, η υπογραφή της Συμφωνίας δια χειρός Νίκου Κοτζιά δεσμεύει το σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της χώρας, συνεπώς η Συνθήκη παραμένει εν ισχύ, εφόσον η ΠΓΔΜ καταφέρει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Βέβαια το κόλλημα του Ζάεφ να βρει τους επτά «πρόθυμους» που του απομένουν για να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση δημιουργεί ένα επιπλέον άγχος.
Η γειτονική χώρα φαίνεται ότι οδηγείται σε εκλογές και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τελικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, μέχρι να επέλθει η ηρεμία και στις δύο χώρες.
Τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του έξω από το Μαξίμου έστειλε πολλαπλά μηνύματα ότι δεν θα ανεχθεί διγλωσσία στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
«Θα αναλάβω ο ίδιος το ΥΠ.ΕΞ. και είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου για να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών.
Η απόφαση να δεκτώ την παραίτηση Κοτζιά είναι απόφαση με μηνύματα προς το εξωτερικό και προς το εσωτερικό, προς την κυβέρνησή μου.
Δεν θα ανεκτώ καμία διγλωσσία στην εθνική γραμμή της χώρας και να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας στην έξοδο από τα μνημόνια.
Στέλνω μήνυμα και στα Σκόπια. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν γιατί δεν θα υπάσρξει άλλη ευκαιρία.
Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», θέλω να είμαι καθαρός σε αυτό», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Οι δηλώσεις Τζανακόπουλου πριν από την παραίτηση Κοτζιά
«Το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός ήταν σαφές καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις.
Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και θα φτάσει στον προορισμό του, που είναι η ολοκλήρωση της θητείας.
Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στην διαδρομή τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο».
Σχολιάζοντας τη δυσφορία του κ. Κοτζιά, ο κυβερνητικό εκπρόσωπος σημείωνε πως ο κ. Κοτζιάς δεν έχει λόγο να είναι δυσαρεστημένος, καθώς η κυβέρνηση στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό των Σκοπίων ακολουθεί πολιτική με την οποία είναι σύμφωνος.
«Αν ο Κοτζιάς διαφωνούσε, θα το έλεγε στον πρωθυπουργό», πρόσθεσε.
«Εγώ δεν ξέρω αν ο κ. Κοτζιάς δυσφορεί, δεν μπορώ να το πιστέψω όμως.
Δεν έχει λόγο να δυσφορεί, γιατί η πολιτική του πρωθυπουργού στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αυτή με την οποία συμφωνεί ο κ. Κοτζιάς.
Άρα, δεν υπάρχει λόγος δυσφορίας. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κοτζιάς δεν θα το επικοινωνούσε μέσω διαρροών.
Θα το έλεγε ευθέως στον πρωθυπουργό με τον οποίο έχει καθημερινή και τακτική επικοινωνία», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha.
Πρόσθεσε: αυτή η κυβέρνηση δεν επικοινωνεί με διαρροές.
Κληθείς δε να σχολιάσει τη δέσμευση που φέρεται να ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τους υπουργούς στην χθεσινή συνεδρίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:
«Ο πρωθυπουργός δεν παρακαλάει κανέναν».
Πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός δεν έχει φοβηθεί ποτέ τις πολιτικές εξελίξεις, «τις προκαλεί ο ίδιος όταν θεωρεί ότι είναι καλό για την χώρα».
Το διαζύγιο που κανείς δεν περίμενε…
Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας αιφνιδιάζουν.
Τα γεγονότα των τελευταίων 24ώρων γεννούν ένα βασικό ερώτημα. Η κυβερνητική κρίση θα σταματήσει εδώ, ή θα συνεχιστεί;