Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018

Αθώοι όλοι οι αστυνομικοί για τις κτηνωδίες της 28ης-29ης Ιουνίου του 2011

Συγκεκριμένα, η υπόθεση έφτασε σε δίκη μετά από μήνυση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και αρκετών ακόμα πολιτών και εκπροσώπων φορέων, κατηγορώντας 18 αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ και των ΜΑΤ, ανάμεσα στους οποίους και επικεφαλής διμοιριών, ως φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς για την εκτεταμένη χρήση βίας που εφάρμοσαν έναντι του πλήθους των διαδηλωτών που είχε κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος ...
κατά τη διήμερη απεργία στις 28-29 Ιουνίου του 2011.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι 18 αστυνομικοί αφορούσαν τα εγκλήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και κατά συρροήν και της έκθεσης πολιτών σε κίνδυνο.

Υπενθυμίζεται πως τα γεγονότα που ελάμβαναν χώρα την ώρα που στη Βουλή ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του πρώτου μνημονίου, είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό συνολικά περισσότερων από 500 διαδηλωτών, με την αστυνομία να χτυπά τότε ανεξέλεγκτα ακόμα και θαμώνες καταστημάτων. Επίσης, στο στόχαστρο των αστυνομικών είχαν βρεθεί τότε τόσο το ιατρείο των Αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος, όσο και αυτό στο εσωτερικό του σταθμού του Μετρό, όταν δεν δίστασαν να κάνουν ακόμα και χρήση χημικών.

«Από τον τρόπο που τελέστηκε η πράξη τους, τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν (χημικά, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, κλομπ) αλλά και τα σημεία του σώματος που επλήγησαν (κεφαλή και ζωτικά σημεία) μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για τη ζωη ή βαριά σωματική βλάβη των παθόντων» ανέφερε το κατηγορητήριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας κατά την προαναγγελθείσα έναρξη της δίκης τον Ιανουάριο του 2014, η οποία τελικά δεν ξεκίνησε παρά τον Οκτώβριο του 2017.

Παρακολουθήστε βίντεο με τις ανταποκρίσεις ξένων μέσων ενημέρωσης για το επίμαχο διήμερο:Όπως ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευθυμία Βερροιώτου, απέδιδε τότε στους κατηγορούμενους και την βαρύτατη κατηγορία ότι εγκατέλειψαν τους τραυματισμένους αβοήθητους, παρεμποδίζοντας για πολλή ώρα τα ασθενοφόρα να φθάσουν για να παράσχουν πρώτες βοήθειες σε όσους είχαν ανάγκη. Και αυτό, όπως υπογράμμιζε, παρά το γεγονός «ότι είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να βοηθήσουν ως κρατικές αρχές, αρμόδιες για την προστασία του πολίτη και τη δημόσια ασφάλεια και υγεία».
 
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η δικογραφία περιελάμβανε φωτογραφίες τραυματισθέντων, φωτογραφίες που απεικονίζουν αστυνομικό να χτυπά διαδηλωτή, φωτογραφίες χειροβομβίδας χημικών, βεβαιώσεις νοσηλείας στα κρατικά νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς» και «Ελπίς», ιατροδικαστικές εκθέσεις, 3 DVD από τον τόπο των επεισοδίων, έκθεση πορίσματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και δημοσιεύματα εφημερίδων.

Επτά χρόνια για να ξεπλυθούν οι ευθύνες

 
«Τα περιστατικά των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα τις ακρότητες της 29ης Ιουνίου 2011, στοιχειοθετούν σοβαρότατες αξιόποινες πράξεις εκ μέρους οργάνων της πολιτείας και πρέπει να ελεγχθούν αρμοδίως και αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Στρεφόταν μάλιστα κατά της ηγεσίας του σώματος με το επιχείρημα ότι «η τόσο εκτεταμένη εγκληματική συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων δεν μπορεί να διαλανθάνει της προσοχής των ιεραρχικών τους προϊσταμένων, αλλά αντίθετα είναι βέβαιο ότι εκδηλώνεται με την εντολή και την ανοχή τους» ανέφερε η μήνυση που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας, με πληρεξούσια τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ αρκετές ακόμη μηνύσεις είχαν καταθέσει ιδιώτες και εκπρόσωποι φορέων, με πρωτοβουλία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.
 
Μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, χρειάστηκε να κατατεθεί εκ νέου και δεύτερη αίτηση-αναφορά του Αλ. Τσίπρα προς την Εισαγγελία, τον Απρίλιο του 2012, ζητώντας την αποτελεσματική παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την προστασία των πολιτών και την παρεμπόδιση μέχρι πλήρους ασφυξίας της δίκαιης διαδήλωσης εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών «που αντιτίθενται σε όσα αντισυνταγματικά δρομολογούνται στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής και έχουν εξουθενωθεί από τα αλλεπάλληλα μέτρα αφαίμαξής τους, παραβίασης των δικαιωμάτων τους και ισοπέδωσης της ύπαρξής τους».
 
Στη συνέχεια, οι μηνύσεις συσχετίστηκαν σε ένα κοινό κατηγορητήριο κατά 18 αστυνομικών, των επικεφαλής των 16 διμοιριών των ΜΑΤ που βρέθηκαν στα επεισόδια εκείνων των ημερών, και δύο ακόμη αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ.
 

Φωτογραφία από το πινάκιο της δίκης που αναβλήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 2016

Επτά χρόνια μετά τις κτηνωδίες που διαπράχθηκαν από τις αστυνομικές αρχές εκείνο το διήμερο στην πλατεία Συντάγματος και έπειτα από 14 συνεδριάσεις, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας εξέδωσε την ετυμηγορία του, κρίνοντας αθώους άπαντες τους κατηγορούμενους.
 
Κατά τη δίκη, ως πολιτική αγωγή παρέστησαν ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ελπίς» Ελευθέριος Παναρέτου, ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος στο Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, και ο συνδικαλιστής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιώργος Χαρίσης, ενώ ως μάρτυρες στη δίκη κλήθηκαν να καταθέσουν ο τότε επικεφαλής της ΓΑΔΑ και νυν υποδιοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Λιούκας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Σπύρος Παπασπύρου και οι τότε διοικητές της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης.
 
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής υπό τον αποπροσανατολιστικό τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τη δίκη με τα ΜΑΤ», σημειώνεται πως η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών ευχαρίστησε δημόσια την ελληνική Δικαιοσύνη «που απέδωσε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», καθώς και τους νομικούς της συμβούλους, Βάιο Σκαμπαρδώνη και Βλάση Λιβανίδη για το αποτέλεσμα της δίκης. «Σταθήκαμε δίπλα στους συναδέλφους μας από την αρχή ώς το τέλος, την ώρα που εκείνοι που είχαν την επιχειρησιακή ευθύνη τούς γύρισαν την πλάτη», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.
 
Παρακολουθήστε το βίντεο με τη μαρτυρία του δημοσιογράφου Γιώργου Αυγερόπουλου λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια στην κρατική τηλεόραση:
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: