Τι εγκυμονεί η κάλπη στην Τουρκία: Κρίσιμες εκλογές ελληνικού ενδιαφέροντος

Άμεσου ελληνικού, αλλά και ευρωπαϊκού, ενδιαφέροντος είναι η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία, με τις κάλπες να ανοίγουν αυτή την ώρα, και να κλείνουν στις 5 το απόγευμα (κοινή ώρα Ελλάδας - Τουρκίας). Οι δημοσκοπήσεις και οι πολιτικές αναφορές έχουν απαγορευθεί στη γείτονα λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις προεδρικές/βουλευτικές εκλογές...
, αλλά οι εφημερίδες καλούν τους 56 εκατ. ψηφοφόρους να ψηφίσουν.

Και μπορεί η Άγκυρα να είναι η πρωτεύουσα της Τουρκίας, ωστόσο η πιο σημαντική πόλη είναι η Κωνσταντινούπολη των 10 εκατ. εκλογέων τόσο οικονομικά, όσο και εκλογικά, καθώς από τους 600 συνολικά βουλευτές οι 98 εκλέγονται στην Πόλη. Έτσι όλα τα κόμματα και οι υποψήφιοι επικεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρά σε εννιά προεκλογικές συγκεντρώσεις εκεί!

Κατά τις 7.30 το απόγευμα αναμένεται να έχει καταμετρηθεί το 20% των ψήφων, ενώ 9.30 το βράδυ εκτιμάται ότι θα υπάρχει ένα ενδεικτικό αποτέλεσμα.

Ας σημειωθεί ότι Ταγίπ Ερντογάν χρειάζεται έστω και 50,01% για την επανεκλογή του στην προεδρία από τον πρώτο γύρο. Στην αντίθετη περίπτωση, σε 15 ημέρες θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος. Ακόμα όμως κι αν ο ισλαμιστής Ερντογάν κερδίσει την προεδρία μαζί με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί μπορεί να μην κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην Βουλή. Θα ήταν μια «Πύρρειος νίκη» για τον ίδιο, με το ενδεχόμενο νέας εκλογικής αναμέτρησης να είναι σε αυτή την περίπτωση ορατό.

Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Ερντογάν θα μπορούσε να διασπάσει την αντιπολίτευση επιδιώκοντας κοινοβουλευτικές συμμαχίες, όπως έχει προαναγγείλει, να προκηρύξει επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές, ή – στο ακραίο σενάριο – να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να κυβερνά με διατάγματα.

Η επανεκλογή του Ερντογάν στην προεδρία θα του δώσει την ευκαιρία να διαθέτει υπερεξουσίες, τις οποίες δεν είχε ούτε ο Μουσταφά Κεμάλ.

Η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία σημαδεύτηκε από αλλεπάλληλες φραστικές επιθέσεις και προκλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδας αλλά και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ πέραν όλων των ανοιχτών ελληνοτουρκικών θεμάτων (Αιγαίο, Κυπριακό, ΑΟΖ) υπάρχει και το ζήτημα των ελλήνων στρατιωτικών Μητρετώδη και Κούκλατζη που παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Πηγή: skai.gr