«Νταηλίκια» του κινεζικού στρατού σε τρία αυστραλιανά πολεμικά πλοία στη Νότια Σινική Θάλασσα

0
Το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε και πάλι στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα, όταν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις παρενόχλησαν τρία σκάφη του πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας.

Το περιστατικό συνέβη προ ημερών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας της Αυστραλίας, που επικαλείται το δίκτυο ABC...

, καθώς η Κίνα διεξήγαγε τα μεγαλύτερα ναυτικά γυμνάσια όλων των εποχών στην περιοχή.

Σκάφη του κινεζικού πολεμικού ναυτικού πλησίασαν τα αυστραλιανά πολεμικά πλοία HMAS Anzac, HMAS Toowoomba and HMAS Success και ευγενικά μεν, αλλά σε έντονο ύφος τα προειδοποίησαν να απομακρυνθούν, καθώς έπλεαν προς το Βιετνάμ, όπου πραγματοποιούν τριήμερη επίσκεψη στην πόλη Χο Τσι Μινχ.

Η αυστραλιανή φρεγάτα HMAS Anzac αγκυροβολημένη στο λιμάνι της Χο Τσι Μινχ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ερωτηθείς σχετικά ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ αρνήθηκε να αποκαλύψει τι ακριβώς διημείφθη. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η Αυστραλία διεκδικεί και ασκεί το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοϊας σ’ όλους τους ωκεανούς του πλανήτη, περιλαμβανομένης φυσικά και της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Είναι δικαίωμά μας, που απορρέει από το διεθνές Δίκαιο», τόνισε.



Η Κίνα ολοκλήρωσε πρόσφατα μια τεράστια ναυτική άσκηση στη Νότια Σινική Θάλασσα την οποία θεωρεί δική της περιοχή αγνοώντας αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων αλλά και τις αντιδράσεις γειτονικών της χωρών, όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν. Το Πεκίνο δημιουργεί μάλιστα τεχνητά νησιά, πάνω στα οποία χτίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή από όπου διακινούνται ετησίως εμπορεύματα αξίας τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων – κίνηση που προκαλεί ανησυχίες ότι επιδιώκει να περιορίσει τον ελεύθερου διάπλου στον στρατηγικό αυτό θαλάσσιο διάδρομο.

Οι ΗΠΑ στέλνουν αρκετά συχνά πολεμικά τους σκάφη στην περιοχή στο πλαίσιο «περιπολιών ελεύθερης ναυσιπλοϊας», κλιμακώνοντας τις εντάσεις με την Κίνα, που λέει ότι θα προστατέψει «τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)