Ξέπλεναν το μαύρο χρήμα της Novartis με ακίνητα σε Ελλάδα κι εξωτερικό

0
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Νέας Σελίδας», τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2017 και για τα πολιτικά πρόσωπα, είναι εντυπωσιακά.

Σε αντίθεση με εκείνους που πιστεύουν ότι η έρευνα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα αρχίσει από την Εισαγγελία όταν επιστραφεί ο φάκελος από τη Βουλή...
, η αλήθεια είναι ότι η έρευνα άρχισε από την πρώτη στιγμή που η μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» άρχισε να ξεδιπλώνει τον τρόπο με τον οποίο – κατά τις περιγραφές της – μοιράζονταν οι μίζες σε υπουργούς, πρώην πρωθυπουργούς αλλά και θεσμικούς παράγοντες του χώρου της υγείας.

Βίλες σε κοσμικά νησιά και εξωτερικό

Η έρευνα εστιάζει μέχρι στιγμής σε τρία ακίνητα, καθώς και σε εκτάσεις, πολυτελείς βίλες αλλά και διαμερίσματα στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως σε κοσμικό νησί. Ταυτοχρόνως, ερευνάται η ιδιοκτησία ακινήτων τόσο στη Βόρεια Ευρώπη όσο και στη Νέα Υόρκη.

Ειδικότερα, εξετάζεται διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, το οποίο εμφανίζει ως δικαιούχους πρόσωπα τα οποία έχουν και παλαιότερα απασχολήσει τις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές, κυρίως για δικογραφίες με φορολογικό αντικείμενο.

Οι συγκεκριμένοι εμφανίζονται να ασχολούνταν με real estate, για το οποίο υπάρχει παράλληλη δικογραφία, η οποία αφήνει σκιές ξεπλύματος βρόμικου χρήματος μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων, πολλές εκ των οποίων εμφανίζονται ως εικονικές, αφού οι πωλητές και οι αγοραστές ήταν οι ίδιοι.

Παράλληλα, εξετάζεται πώς αποκτήθηκε ακίνητο σε πρωτεύουσα ευρωπαϊκού κράτους, το οποίο εμφανίζει πρόσφατα ως ιδιοκτήτη πολιτικό πρόσωπο, παρόλο που παλαιότερα ανήκε σε άτομο του στενού πολιτικού περιβάλλοντος του εν λόγω προσώπου. Οι υποψίες επικεντρώνονται στην πιθανότητα το ακίνητο να μην άλλαξε ποτέ χέρια και απλώς να εμφανίστηκε πρόσφατα ο πραγματικός του ιδιοκτήτης.

Κοινό δίχτυ σε όλα τα σκάνδαλα

Την ίδια στιγμή, άνθρωποι εξειδικευμένοι στην ίδρυση offshore σε φορολογικούς παραδείσους επίσης εμφανίζονται να έχουν καταβολές από τη Novartis. Επιπλέον τα ίδια δικηγορικά γραφεία, οι ίδιοι νομικοί παραστάτες που έχει συναντήσει η ελληνική Δικαιοσύνη στο σκάνδαλο της Siemens, στα Panama Papers, στη λίστα Λαγκάρντ αλλά και στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών επικοινωνούν, πληρώνονται ή εμπλέκονται στο σύστημα συνεργασιών της Novartis, αποκαλύπτοντας ότι το δίχτυ της διαπλοκής και του μαύρου χρήματος ήταν κοινό σε όλα τα σκάνδαλα και τις μίζες.

«Θησαυρός» για τους εισαγγελικούς λειτουργούς που ερευνούν την υπόθεση αποδεικνύονται τα έγγραφα που εντοπίστηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στελεχών ή πρώην στελεχών της εταιρείας. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Novartis με τις αμερικανικές Αρχές, πολλοί εμπλεκόμενοι σε δωροδοκίες από την εταιρεία είτε έχουν μετατεθεί στις ΗΠΑ και την Ελβετία, είτε έχουν απολυθεί.

Ο λόγος είναι ότι, όπως εκτιμήθηκε, η παρουσία τους εκθέτει την εταιρεία στην προσπάθειά της να πραγματοποιήσει εσωτερική κάθαρση πριν της επιβληθεί το ποσό αποζημίωσης που θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να δώσει στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πληροφορίες επιμένουν ότι στις ΗΠΑ υπάρχει «βαθύ λαρύγγι», το οποίο είχε αποκαλύψει όλη την πορεία του μαύρου χρήματος από τη χώρα μας στο εξωτερικό. Μια διαδρομή, δηλαδή, δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, η οποία δεν περνά μόνο μέσα από υπεράκτιες εταιρείες, ακίνητα ή αγορά πολύτιμων αντικειμένων, αλλά και μέσω ιδιωτικών αεροσκαφών.

Σε περίοπτη θέση στο «top 10» των ευφάνταστων μεθόδων απόκρυψης των παράνομων κεφαλαίων εντοπίζεται η ίδρυση των offshore που «κοσμούν» τις λίστες των Panama και των Paradise Papers, παρότι υπάρχει σημαντική δυσκολία στο να εντοπιστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, καθώς δήθεν επενδυτικά ιδρύματα, καταπιστεύματα αλλά και δεκάδες offshore «ξεφυτρώνουν» κάθε τόσο στους φορολογικούς παραδείσους, όπου κρύβονται τα «τρόπαια» από το μεγάλο «πάρτι» που έγινε στον χώρο της υγείας (23 δισ. η ζημία) πάντα με άνωθεν εντολές.

Πηγή: Νέα Σελίδα 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)