ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια σε φόρους η Ελλάδα- Ωθεί στην «μαύρη εργασία»

0
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος προτείνει τη μείωσή τους, οι εισφορές και φόροι που βαραίνουν τις αποδοχές των εργαζόμενων στην Ελλάδα παραμένουν υψηλοί γεγονός που ωθεί σε «μαύρη» εργασία.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεσή του για τις μεταρρυθμίσεις το 2017 στις χώρες – μέλη του και τις χώρες της G20...
, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα,  σε χώρες – όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Τουρκία, αλλά και η Ιταλία και η Ελλάδα – ο ανεπίσημος τομέας εργασίας (η μαύρη εργασία) παραμένει βασική πρόκληση για την προώθηση της δίκαιης ανάπτυξης.

«Η αντιμετώπισή του απαιτεί μεταρρυθμίσεις των επιβαρυντικών ρυθμίσεων για τα προϊόντα και την εργασία, μαζί με την μείωση της φορολογίας της εργασίας των χαμηλά αμειβόμενων εργαζόμενων, όπου αυτή παραμένει υψηλή», προσθέτει.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Οργανισμού, το 2016 το χάσμα ανάμεσα στις καθαρές και τις μεικτές απολαβές όλων των εργαζόμενων στην Ελλάδα ισοδυναμούσε με το 40,24% του μισθολογικού κόστους, τέσσερις και πλέον μονάδες πάνω από τον μέσο όρο στον ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως η μείωση του μισθολογικού κόστους θα πρέπει να έλθει στο πλαίσιο ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στην αγορά αγαθών και στην αγορά εργασίας.

Συνολικά πάντως, η έκθεση κάνει θετικές αναφορές στις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Αθήνα για την προστασία των πιο ευάλωτων στρωμάτων, κάνοντας ιδιαίτερη  αναφορά στο Κοινωνικό Εισόδημα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο ΟΟΣΑ προεξοφλεί τη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 και όχι από το 2020, καθώς αναφορικά με τη φορολογία, η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα βελτίωσε τη φορολογική συμμόρφωση και μείωσε, με ισχύ από το 2019, κατά το ένα τρίτο το αφορολόγητο όριο για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα έκανε πρόοδο στην εφαρμογή της συνολικής μεταρρύθμισης για τη δημόσια διοίκηση που ψηφίστηκε το 2016 και αποσκοπεί στη μείωση των πολιτικών παρεμβάσεων καθώς και στην αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Αναφορικά με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η Ελλάδα καθιέρωσε μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι 15 χώρες έχουν μεταρρυθμίσει πρόσφατα το πτωχευτικό τους σύστημα. «Οι χώρες με τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό είναι η Χιλή, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιαπωνία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία», προσθέτει.

Τα εμπόδια στην αναδιάρθρωση (χρεών) μειώθηκαν επίσης σε 10 χώρες, ενώ οι μεταρρυθμίσεις σχετικά με το προσωπικό κόστος των χρεοκοπημένων επιχειρηματιών ήταν λιγότερο φιλόδοξες, «με μόνο τη Χιλή, την Ελλάδα και την Ισπανία να προωθούν μεταρρυθμίσεις από το 2010, αναφέρει ή έκθεση.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις στις χώρες – μέλη του συνολικά, ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για συνέχιση της επιβράδυνσης που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη διετία. «Με βάση την επισκόπηση των δράσεων που υλοποιήθηκαν αναφορικά με τις προτεραιότητες διαρθρωτικών πολιτικών σε αυτή την έκθεση Going for Growth, υπάρχουν λίγες ενδείξεις μίας επικείμενης ενίσχυσης του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων.

Αν δείχνει κάτι η έκθεση, αυτό είναι μία περαιτέρω επιβράδυνση το 2017 σε σχέση με τον ήδη περιορισμένο ρυθμό που σημειώθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια». «Η επάνοδος υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προσφέρει έναν παράθυρο ευκαιρίας για να γίνει νέα πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με υψηλότερες πιθανότητες να καρποφορήσουν πιο γρήγορα», προσθέτει η έκθεση.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)