Ο Ρ.Τ.Ερντογάν «έκαψε» την παρέμβαση της Α.Μέρκελ για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς

0
Σφοδρή επίθεση έκανε πριν λίγο ο Ρ.Τ.Ερντογάν κατά της Γερμανίδας καγκελάριου Α.Μέρκελ «καίγοντας» την παρέμβασή της υπέρ των δύο Ελλήνων αιχμαλώτων στρατιωτικών με αφορμή δηλώσεις της για την καταστροφή της Αφρίν από τον τουρκικό Στρατό

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς...
σε δήλωσή του μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες, είχε πει πριν δύο ημέρες ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει ήδη παρέμβει προς στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους. Όπως ξέρετε, ήδη η Καγκελάριος Μέρκελ είχε παρέμβει στον ίδιο τον κύριο Eρντογάν. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μία θετική εξέλιξη με την έννοια ότι η Τουρκία δε θα επιδιώξει και δε θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να το αξιοποιεί ως όπλο μακροχρόνια», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες με σχόλιό της υπό τον τίτλο «Η Μέρκελ προσπαθεί για την απελευθέρωση των φυλακισμένων Ελλήνων στον Ερντογάν», η εφημερίδα «Handelsblatt».

«Η Καγκελάριος προσπαθεί να μεσολαβήσει στην υπόθεση των συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτών. Η υπόθεση επισκιάζει την προγραμματισμένη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας», επισημαίνει ο αρθρογράφος, ο οποίος περιγράφει αναλυτικά τις συνθήκες σύλληψης των δύο στρατιωτικών, οι οποίοι, όπως αναφέρει, κρατούνται από την 1η Μαρτίου σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

 «Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί μέσω διπλωματικών διόδων να πετύχει την απελευθέρωση των δύο νέων ανδρών - μέχρι τώρα μάταια», τονίζει και παραθέτει δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ: «Κάνουμε τα πάντα προκειμένου και οι δύο να επιστρέψουν το συντομότερο. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα, πρέπει να το χειριστούμε με ψυχραιμία».
Εν αναμονή της κρίσιμης τηελφωνικής επικοινωνίας Ρ.Τ.Ερντογάν-Ν.Τραμπ για την Συρία και το ενδεχόμενο «συνάντησης» του τουρκικού Στρατού με Αμερικανούς στρατιώτες στην Μάνμπιτζ, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε με τον Γερμανό Πρόεδρο, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ σε έντονο ύφος χαρακτηρίζοντας την Α.Μέρκελ «απαράδεκτη» για τις δηλώσεις της υπέρ των Κούρδων της Αφρίν και την καταδίκη της Τουρκίας.

Στο τηλεφώνημα που έκανε στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρεται ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Συρία. Ήδη νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτες τις δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος μιλώντας στο Κοινοβούλιο είπε «Ανεξάρτητα από τις δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην Αφρίν, όπου χιλιάδες και χιλιάδες άμαχοι πεθαίνουν ή αναγκάζονται να φύγουν».

Αυτό που επεδίωξε ο Ρ.Τ.Ερντογάν ήταν να «ακυρώσει» ολοκληρωτικά την όποια παρέμβαση υπέρ των δύο Ελλήνων αιχμαλώτων από την Α.Μέρκελ.

Απόψε ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει τηλεφωνική συνομιλία και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην σκια των δηλώσεων του εκπροσώπου του υπουργείου Αμυνας της χώρας, συνταγματάρχη Ρόμπερτ Μάνινγκ, απαντώντας στην απίστευτη δήλωση Ρ.Τ.Ερντογάν για την επικείμενη προέλαση των τουρκικών δυνάμεων στην Μάνπιτζ ότι "Οταν έρχονται τα λιοντάρια τα τσακάλια φεύγουν"!

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ είπε ότι «Οι ΗΠΑ δεν δραστηριοποιούνται στην Αφρίν αλλά διαθέτουν στρατεύματα στη Μανμπίτζ, τα οποία δεν θα φύγουν αλλά παράλληλα θα λάβουν και μέτρα προστασίας αν ο οποιοσδήποτε επιχειρήσει να τα κτυπήσει».

Ο Μάνινγκ τόνισε ότι «Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την πόλη».

Όλα αυτά γίνονται λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία στην Βάρνα της Βουλγαρίας την ερχόμενη Δευτέρα και λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά απόψε στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει δει το φώς της δημοσιότητας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταδικάσουν έντονα «τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο» και θα υπογραμμίσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Τουλάχιστον στα λόγια...

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)