Τουρκία προς ΕΕ: «Μην παρεμβαίνετε για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς και μην παίρνετε το μέρος Ελλάδας-Κύπρου»

0
Το τουρκικό ΥΠΕΞ ξεπέρασε τον εαυτό του και απάντησε με θρασύτατο και προκλητικό τρόπο στη χθεσινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες αλλά και στην δήλωση των ηγετών της ΕΕ για την «ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία»...
και ζητούν την γρήγορη και θετική επίλυση των ζητημάτων αυτών σε ένα διάλογο με τα κράτη-μέλη.

Οι Τούρκοι κατηγόρησαν μάλιστα την ΕΕ ότι παίρνει το μέρος των δύο ελληνικών κρατών, Ελλάδας και Κύπρου.

«Σε αυτό το κείμενο υπάρχει ένα άρθρο σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιώτες. Αυτοί οι στρατιώτες συνελήφθησαν γιατί εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Η νομική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Χαίρουν όλων των δικαιωμάτων τους. Περιμένουμε από την ΕΕ την αποφυγή παρεμβατικών ανακοινώσεων στην δικαιοσύνη».

Στην ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επίσης «καταδικάζει σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα»

«Η Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τις φυσικές πηγές σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές Δίκαιο»

Η Τουρκία απέρριψε τις «απαράδεκτες», όπως τις χαρακτήρισε, επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά η δήλωση που έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι:

«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αντιμετωπίσαμε και πάλι απαράδεκτες διατυπώσεις και ένα κείμενο που εξυπηρετεί της Ελληνικές – Ελληνοκυπριακές θέσεις.

Η ΕΕ υποστηρίζει αυτές τις δυο χώρες μόνο και μόνο επειδή είναι μέλη της, χωρίς να εξετάζει αν έχουν δίκιο ή όχι. Εδώ κατανοούμε το εξής:

Η ΕΕ έχει χάσει την αμεροληψία της στο Κυπριακό. Αυτό το είδαμε και το 2004. ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο. Όσο συνεχίζεται αυτή η στάση δεν δύναται να γίνει αποδεκτή η ΕΕ ως τρίτη πλευρά στο Κυπριακό. Οι χώρες της ΕΕ στηρίζουν την κυπριακή κυβέρνηση που κινείται αντίθετα στο διεθνές δίκαιο, άνευ όρων και χωρίς διερεύνηση»

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)