«Πλούσια» σε πετρέλαιο η Ελλάδα-«Αναγκαία η ανακήρυξη ΑΟΖ»

Πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα είναι η χώρα μας όπως διαπιστώνει η ακαδημαϊκή κοινότητα, επίλεκτα μέλη της οποίας συμμετέχουν σε συζήτηση του συνεδρίου του Economist.
Ο καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Αβραάμ Ζελιλίδης, προσδιόρισε τις περιοχές αυτές στο Ιόνιο και τον Πατραϊκό κόλπο, στην περιοχή από νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς μέχρι τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης, καθώς και στα ανατολικά της Κρήτης. Τονίζει μάλιστα ότι, τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία και τις έρευνες που έκανε το ίδιο το Πανεπιστήμιο.
Ο κ. Ζελιλίδης πρότεινε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για ίδρυση του φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων...

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να προχωρήσει στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Τουρκία.
Ο κ. Φώσκολος καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης δήλωσε αισιόδοξος ότι, τα αποθέματα υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα «είναι πάρα πολύ μεγάλα».
Υπέρ της άμεσης κήρυξης ΑΟΖ, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τάχθηκε και ο Θ. Καριώτης, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Maryland.
Ο Κ. Νικολάου, τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, σημείωσε ότι, τα στοιχεία από τις έρευνες που έχουν γίνει και οι εκτιμήσεις που υπάρχουν δείχνουν ότι στη χώρα μας υπάρχουν πετρελαϊκά συστήματα και μπορούμε να βρούμε πετρέλαιο.
Ξεκινούν οι έρευνες
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης έκανε γνωστό πως τις αμέσως επόμενες μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους και της Δυτικής Ελλάδας.
Επίσης όπως είπε, θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή το τελικό νομοσχέδιο, με το οποίο θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, απόλυτα διαφανές θεσμικό πλαίσιο παραχωρήσεων.
Ο κ. Μανιάτης επανέλαβε ότι, είναι απολύτως ρεαλιστική η εκτίμηση πως τα επόμενα χρόνια μπορούν να εντοπισθούν στην πατρίδα μας άλλοι 3-4 "Πρίνοι".
Όπως εξήγησε, αυτοί οι 3-4 "Πρίνοι" σημαίνουν σε βάθος 15-20 ετών, τουλάχιστον 400 - 500.000.000 βαρέλια πετρελαίου. Με μία πολύ συντηρητική τιμή, της τάξης των 100 δολ. το βαρέλι, είναι εύλογο να συζητούμε συνολικά για καθαρά δημόσια έσοδα πάνω από 10-15 δις. δολάρια, συμπλήρωσε ο υφυπουργός.