Αλβανία: νέο υπερσύγχρονο γήπεδο και Νέα βουλή

parliamentary complex 2Νέο υπερσύγχρονο στάδιο ποδοσφαίρου ετοιμάζεται να αποκτήσει η πρωτεύουσα της Αλβανίας, Τίρανα! Η κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει περί των 60 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση του νέου γηπέδου στα Τίρανα, με τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές, το οποίο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση σε αθλητικές υποδομές στην ιστορία της χώρας! Το εθνικό στάδιο της Αλβανίας, το “Κεμάλ Σταφά”, χρονολογείται από το 1938 (!) όταν Ιταλοί ειδικοί είχαν αρχίσει την κατασκευή του, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ντούκα, αντιπρόεδρος της επιτροπής εθνικών ομοσπονδιών της UEFA, δήλωσε οτι η απόφαση αυτή ήρθε μετά τις συστάσεις τόσο της UEFA όσο και της FIFA προς την Αλβανία να αναβαθμίσει τα γήπεδά της…


Τα υπάρχοντα γήπεδα είναι πολύ παλιά και δεν πληρούν ούτε στοιχειώδεις προδιαγραφές! Σύμφωνα με τον Ντούκα, η Αλβανική κυβέρνηση θα συστήσει μια εταιρεία συμμετοχών, το 70% της οποίας θα ανήκει στην Αλβανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και το υπόλοιπο 30% στην Κυβέρνηση. Το project περιλαμβάνει πέρα από την ανέγερση του γηπέδου, χωρητικότητας 33.000 θεατών, και ένα νέο εμπορικό κέντρο. Οι εργασίες κατεδάφισης του παλιού γηπέδου και κατασκευής του νέου αναμένεται να έχουν ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2011, ώστε το νέο γήπεδο να παραδοθεί προς το τέλος του 2013!
Το Αυστριακό αρχιτεκτονικό γραφείο coop himmelb(l)au κέρδισε το διαγωνισμό για το σχεδιασμό του νέου «ανοιχτού» κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας, στα Τίρανα. Το έργο που χωροθετείται σε μια έκταση 28.000 τ.μ. είναι και το πρώτο που ανέλαβε να ολοκληρώσει το διεθνούς φήμης γραφείο στη χώρα.


Βάσει του σχεδίου το συγκρότημα τοποθετείται στον κτιριακό άξονα της πόλης, θέλοντας να κάνει μια ισχυρή δήλωση. Εκφράζει έναν επιτηδευμένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, λειτουργεί σαν οπτικό ορόσημο στον αστικό ιστό και αποτελεί μια τολμηρή απεικόνιση του μελλοντικού πολιτικού κέντρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας.
Ο Wolf d. Prix, επικεφαλής σχεδιασμού και CEO της coop himmelb(l)au, τονίζει πως με την ενσωμάτωση διάφορων κατασκευαστικών στοιχείων που αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, όπως η ειλικρίνεια, η διαφάνεια και η συνδιαχείριση, ο σχεδιασμός τους στο νέο κοινοβούλιο λειτουργεί ως «καθρέφτης της δημοκρατίας».
Στην καρδιά του κτιρίου, ένας γυάλινος κώνος στεγάζει την αίθουσα του κοινοβουλίου και υψώνεται μέχρι το επίπεδο των γραφείων, τα οποία περιβάλει μια εξωτερική κουρτίνα από διάτρητα ατσάλινα ελάσματα. Μία φαρδιά σκάλα που ξεκινάει από τη βάση και καταλήγει στην οροφή του πλίθινου κτιρίου, λειτουργεί σαν υπερυψωμένη πλατεία προσφέροντας απεριόριστη θέα στο εσωτερικό του κοινοβουλίου.
Στο τελικό σχέδιο του κτιρίου ενσωματώθηκε ένας αριθμός παθητικών συστημάτων που εξασφαλίζουν τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση, μειώνοντας τη χρήση ρυπογόνων ορυκτών στερεών καυσίμων. Το δυναμικό εξωτερικό που περιβάλλει το κτιρίο των γραφείων λειτουργεί σε συνάρτηση με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, μεγιστοποιεί τη θέα και βελτιώνει δραστικά την κατανομή του φυσικού φωτός, την θερμομόνωση – ηχομόνωση και το φυσικό εξαερισμό.