Μεταξύ Γερμανικής Δύσης και Χρυσής Αυγής…

5
  Γράφει ο Δημήτρης . Τρικεριώτης
«Υπάρχουν ανώτερα πράγματα από τη λογική – η τιμή, το αίμα, το θάρρος».
«Δες τι σημαίνει αυτό που προτείνεις, Άλφρεντ. Σε προτρέπω να βρεις το θάρρος να κοιτάξεις, να δεις στ’ αλήθεια τις επιπτώσεις των προτάσεων σου για τους ανθρώπους. Ίσως όμως να τις γνωρίζεις ως έναν βαθμό. Ίσως η μεγάλη σου ταραχή να πηγάζει από εκείνο το κομμάτι του ..........
μυαλού σου που αντιλαμβάνεται τη φρίκη…»


Το απόσπασμα είναι από το τελευταίο μυθιστόρημα του Ίρβιν Γιάλομ «Το πρόβλημα Σπινόζα» και ο Άλφρεντ δεν είναι άλλος από τον Άλφρεντ Ρόζεμπεργκ, τον επίσημο ιδεολόγο του Ναζιστικού κόμματος, του οποίου ο Γιάλομ ακολουθεί την εξέλιξη της σκέψης, παράλληλα με τη ζωή και τις ιδέες του φιλοσόφου Σπινόζα, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την εκτίμηση που έτρεφε ο Ρόζεμπεργκ για τον Σπινόζα.

«Η Γερμανία δυναμώνει και καθαρίζει κάθε φορά που ένας Εβραίος ή ένας λάτρης των Εβραίων φεύγει από τη χώρα».
«Πιστεύεις πως τόσο μίσος…»
«Δεν είναι ζήτημα μίσους. Το θέμα είναι να διατηρηθεί η φυλή. Για τη Γερμανία το Εβραϊκό ζήτημα θα λυθεί όταν κι ο τελευταίος Εβραίος θα έχει φύγει από την ευρύτερη γερμανική περιοχή. Δεν θέλω το κακό τους. Το μόνο που θέλω είναι να ζήσουν αλλού».
«Δεν βλέπεις κανένα κακό στο να ξεριζώνεις εκατομμύρια ανθρώπους και να τους – αλήθεια τι θα τους κάνεις;».

Ο Ρόζεμπεργκ δεν χρησιμοποιούσε τη λογική. Παρότι μελετούσε τον Σπινόζα δεν μπορούσε να ακολουθήσει την θέση του ότι «στη ζωή είναι σημαντικό πριν από κάθε άλλο πράγμα να τελειοποιήσουμε την κατανόηση ή λογική».

Σήμερα, όπως και τότε, η ρίζα για την ανοχή σε κάθε πολιτική ακρότητα θα πρέπει να αναζητηθεί  στην επικράτηση και την αποδοχή γεγονότων και ιδεών του παραλογισμού στην πολιτική και την κοινωνία. Η επικράτηση του παραλογισμού στη χώρα προέρχεται από την σαρωτική ιδεολογική νίκη της διαφθοράς, της ιδιοτέλειας και της ασυδοσίας. Αυτές είναι οι «φωλιές» του παραλόγου και εκεί επωάζονται οι ακρότητες. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι παρά μόνο μία από αυτές τις φωλιές –  και προς το παρόν μία από τις πιο αφύλακτες.

Η χώρα χρειάζεται εδώ και τώρα, ένα ανελέητο σφυροκόπημα παιδείας, πολιτισμού και δημιουργίας, για να συντρίψει όλες τις φωλιές και όλες τις συμμορίες. Σαν τμήμα ενός πανευρωπαϊκού ανθρωποκεντρικού κινήματος κατά της κρατικής και παρακρατικής βαρβαρότητας, το οποίο θα πρέπει να δομηθεί, ιδεολογικά και πολιτικά, όχι μόνο σε αντιπαράθεση με τις ακρότητες κάθε Χρυσής Αυγής στην Ευρώπη, αλλά και κάθε γερμανικού τύπου αυταρχισμό που περιφρονεί αλαζονικά τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ και δεν τις θεωρεί σαν τους κύριους μοχλούς για την πρόοδο και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών –  προκαλώντας έτσι τον ανταγωνισμό και το μίσος ανάμεσα τους.

Δ. Τρικεριώτης

Δημοσίευση σχολίου

5Σχόλια
  1. Φίλε, πολύ το φιλοσοφείς, λες και είσαι κανένας βολεμένος και ζεις σε άλλο κόσμο.
    Να πώς σκέφτεται ένας νέος σήμερα:
    Ο πατέρας μου έμεινε άνεργος επειδή τον απέλυσε η "γεννιά του παραμμυθιού με τους δήθεν πεθαμένους".
    Ψάχνει καμμιά δουλειά, έστω σε χωράφια, σε λιμάνι, σε αποθήκες. Όλες τις δουλειές τις έχουν πιάσει οι λάθρο.
    Κανένα κόμμα δεν υπόσχεται να διώξει τους λάθρο για να ξαναβρεί ο πατέρας μου δουλειά.
    Μόνο η ΧΑ λέει ότι αν έρθει, ένα εκατομμύριο δουλειές θα ξαναγυρίσουν στους έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 9:59΄
    και στο άουσβιτς δεν υπήρχε πρόβλημα ανεργίας. Η χα πρωτοτύπησε στο θέμα δουλειάς όμως για να λέμε του στραβού το δίκιο. Είναι το μόνο κόμμα που ο αρχηγός και η σύζυγος του είναι και οι δύο βουλευτές. Βρείτε μου άλλο κόμμα να έχει κάνει το ίδιο πχ ο κώστας την μαρίκα, ο κώστας την δάφνη, ο κώστας την νατάσα, ο ανδρέας την μαργαρίτα ή την μιμή, ο γιώργος την άντα, ο αντώνης την γεωργία κ.λ.π. Να μας πεις και πόσα παιδιά έχουν για να ξέρουμε πόσοι βουλευτές θα είναι της ίδιας οικογένειας στην βουλή σύμφωνα με τα ανοδικά ποσοστά που ορθά παίρνει η χα, αλλά δεν έχει μυαλό να τα διαχειριστεί. Πρέπει να πατήσει στο γεγονός ότι ο κόσμος σιχάθηκε τους γόνους και τα εγγόνια και θέλει δικαιοσύνη και ανανέωση. Για μένα πιο καλός είναι ο καιάδας παρά ο κυριάκος ή ο καραϊσκάκης παρά η ντόρα ή ο ηλίας παρά η όλγα. Αν ο μιχαλλολιάκος έχει μυαλό και πρόθεση να βοηθήσει την Ελλάδα, είναι καιρός να αρχίσει να δουλεύει με μυαλό. Μόνο να προσέχει μην κολλήσουν μικρόβιο διαφθορίτιδας όντας καθαρότεροι εκεί μέσα. Ο χρόνος θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ανένταχτοι μαιάνδριοι εθνικιστές Α.Μ.Ε.... ποιά χρυσή αυγή τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο καιάδας, για το φίλο που τον προτιμά, αν είχες παιδί στη ραφήνα, θα του πούλαγε τριπάκια, κόκα, φούντα αλβανική... Ρώτα και κανά ραφηνιώτη να σου πει για τον βοθροκαιάδα που ξύπναγε από τις 4 για να πάει στο φούρνο να ετοιμάσει τις δόσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου