Camila Vallejo: H Pasionaria της Χιλής & το Ελληνικό φοιτητικό «Κίνημα»

8
Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης


Όλα τα ΜΜΕ του ισπανόφωνου κόσμου και όχι μόνο, γράφουν αυτές τις μέρες για το φαινόμενο Camila Vallejo. Για την «πανέξυπνη, πανέμορφη και δεινή», όπως γράφουν «χειρίστρια του λόγου», που μετά από μήνες διαδηλώσεων ανάγκασε τον πρόεδρο της Χιλής Sebastián Piñera σε υπαναχώρηση. Η 23χρονη πρόεδρος των φοιτητών της Χιλής, κόρη κομμουνιστών και η ίδια μέλος μιας φοιτητικής κομμουνιστικής οργάνωσης, υποχρέωσε τον δισεκατομμυριούχο πρόεδρο της χώρας να της ζητήσει να προσέλθει σε διάλογο. Όλα ξεκίνησαν, όταν στο πλαίσιο μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος κατήργησε την δωρεάν παιδεία, επιβάλλοντας δίδακτρα ακόμη και στα σχολεία. Παρά τις 900 και πλέον συλλήψεις ακόμα και ανήλικων μαθητών, χάρη στο πάθος της Pasionaria(παθιασμένη), όπως όλοι αναγνωρίζουν, που με ευκολία κατεβάζει πάνω από 150 χιλιάδες μαθητές και φοιτητές στους.........
δρόμους, το «No Pasaran» βγήκε νικητής.

Ο αγώνας που δίνουν αυτήν την ώρα οι φοιτητές και οι μαθητές της Χιλής μας αφορά όλους. Στη χώρα που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το νεοφιλελεύθερο μοντέλο των Μονεταριστών της Σχολής του Σικάγου, επί Χούντας Πινοσέτ, δοκιμάζεται τώρα το τελευταίο στάδιο αυτού του μοντέλου στην παιδεία, στην καρδιά του συστήματος. Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο στοχεύει σε μια ελιτίστικη παιδεία λίγων (τόσους χρειάζεται το σύστημα, δηλαδή η αγορά) υψηλόβαθμων καλοπληρωμένων στελεχών, που θα είναι τα παιδιά της οικονομικής ελίτ, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών του λαού θα είναι καταδικασμένη στην αμάθεια και στην αβεβαιότητα της εποχιακής και κακοπληρωμένης εργασίας.
Για όσους θυμούνται, η διασημότερη θαυμάστρια του Πινοσέτ, του δικτάτορα που σύμφωνα με τελευταίες επίσημες πληροφορίες της συντηρητικής χιλιανής κυβέρνησης, δολοφόνησε πάνω από 44 000 χιλιανούς, ήταν και είναι ακόμη η Μάργκαρετ Θάτσερ. Η κυρία αυτή, όταν ρωτήθηκε κάποτε από δημοσιογράφους είχε πει εκείνο το αλησμόνητο: «Κοινωνία; Ποια είναι η κυρία αυτή; Εγώ γνωρίζω μόνο την αγορά!» Αυτή η Κυρία που γνωρίζει μόνο την αγορά, είναι για πολλούς βρετανούς η κύρια αιτία της κατάρρευσης του βρετανικού εκπαιδευτικού συστήματος. Χρηματοδοτώντας πλουσιοπάροχα μόνο σχολεία και πανεπιστήμια της ελίτ, οδήγησε τη βρετανική κοινωνία σ’ αυτό που βλέπουμε σήμερα. Αφού κόπασαν κάπως οι συγκρούσεις στις φτωχογειτονιές των μεγαλουπόλεων, ακόμα και συντηρητικά πλέον βρετανικά ΜΜΕ, αναγνωρίζουν, πως ακόμα και πολωνοί εργάτες που ζουν λιγότερο από ένα χρόνο στην Μ. Βρετανία, μιλούν αγγλικά καλύτερα από βρετανούς. Η εικόνα που πέρασαν προς τα έξω, πως δήθεν οι ταραξίες είναι κυρίως παιδιά μεταναστών, είναι ένας μύθος. Το λούμπεν προλεταριάτο των παιδιών που έχουν ελλιπή παιδεία έχει αυξηθεί ραγδαία, έχει καταλάβει ακόμα και μεσαία κοινωνικά στρώματα κι αυτό είναι στρατηγική επιλογή. Δεν έγιναν αίφνης τα παιδιά κάποιων φτωχών συνοικιών ηλίθια στο σύνολό της. Πως αλλιώς θα αυξηθούν οι ρεζέρβες των φτηνών εργατικών χεριών που θα κληθούν με μισθούς πείνας να ανταγωνιστούν τις νέες αναδυόμενες δυνάμεις της Ασίας;
Το μοντέλο σε όλο σχεδόν τον κόσμο, είναι απλό. Από εδώ και στο εξής, ο καθένας θα έχει την παιδεία και την υγεία που αντέχει η τσέπη του.
Πριν μια βδομάδα έδωσε ο Γκορμπατσώφ κάποια συγκλονιστικά στοιχεία για τη Ρωσία. Οι ρώσοι πτυχιούχοι ΑΕΙ, είναι σήμερα οι μισοί από εκείνους της δεκαετίας του 50! Την ίδια στιγμή τα ΑΕΙ της Κίνας βγάζουν 500.000, μόνο μηχανικούς, κάθε χρόνο! Πάνω από τους διπλάσιους ολόκληρης της Ευρώπης.
Και για να έρθουμε στη χώρα μας. Αυτό που διαπίστωσαν με τους πολωνούς εργάτες τα βρετανικά ΜΜΕ στη χώρα τους, το διαπιστώνουν καθημερινά οι Ελληνες δάσκαλοι και καθηγητές με τα παιδιά των Αλβανών και άλλων μεταναστών, που γνωρίζουν ελληνικά καλύτερα από πολλά δικά μας. Οι ανακοινώσεις του ΟΑΕΔ για επιδοτήσεις δεκάδων χιλιάδων νέων απασχολήσιμων με μισθούς των 625 ευρώ ανεξαρτήτως πτυχίων και μεταπτυχιακών, στοχεύουν ακριβώς σ’ αυτό, στην ανταγωνιστικότητα δηλαδή της ελληνικής οικονομίας. «Όλα για την αγορά». Αυτό είναι το σύνθημα και ο απώτερος στόχος όλων των πολιτικών και φυσικά και της παιδείας.
Εντωμεταξύ, ενώ στη Χιλή συμβαίνουν αυτά, το φοιτητικό «κίνημα» στη χώρα μας, βρίσκεται στα χέρια οπαδών της νεοφιλελεύθερης αγοράς, που το μόνο που τους απασχολεί είναι πως θα διοργανώσουν τα επόμενα πάρτι για τις νεοεισερχόμενες φοιτήτριες-γκόμενες. Οι συνδικαλιστές θα τα καταφέρουν να ανελιχθούν όπως πάντα. Εκείνοι που θα την πληρώσουν θα είναι οι μάζες των υποψηφίων-μελλοντικών ενοικιαζόμενων πτυχιούχων των 625 ευρώ, που σε ολόκληρη την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, δεν θα βγάλουν ούτε τα έξοδα των σπουδών τους. Σε λίγα χρόνια δεν θα αξίζει πλέον να σπουδάζεις, εκτός κι αν το κάνεις από χόμπι και εκεί ακριβώς θέλουν να μας οδηγήσουν.

Δημοσίευση σχολίου

8Σχόλια
  1. ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕς
    ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΚΟΥΝΕ.
    ....................................
    ΣΕ ΜΑΣ ΠΟΙΟΣ Ν ΑΚΟΥΣΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν εγινε ακομα δισεκατομυριουχος οι Αμερικανοι δεν πληρωνουν καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αιντεεε αλεκακι, γνωρίζουμε όλοι τις σοβιετικές αντιπροτάσεις σου. Αυτό είναι το καθεστώς που σε εκφράζει, εσένα και τους ομοίους σου. Να κρατικοποιηθούν αυτά που απέμειναν στο ιδιωτικό τομέα και όλοι μαζί να γίνουμε μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι!!!! Εξ΄ άλλου αυτά ακριβώς επιθυμούσατε διακαώς την δεκαετία του 40. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό και η επανάληψη του επιθυμητή, θα προσέθετα!!!! Εκεί που φθάσατε την κατάσταση, με τους αριστερίστικες δοξασίες σας ας ξεκαθαρίσουμε μια ώρα αρχύτερα για να τελειώνουμε οριστικά με το όνειδος της τελευταίας σοβιετίας. Ουουουστ κρετινοι!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ότι ευτελές υπάρχει παγκόσμια, τα ελληνικά ‘αριστερά’ ανθρωποειδή το εγκολπώνονται και το πασάρουν σαν προοδευτική πολιτική στάση. Τα παραδείγματα τους πλέον περιορίζονται σε κάτι άθλιες υπανάπτυκτες χώρες της λατινικής Αμερικής, την Κούβα και την ....Βόρεια Κορέα. Οι ανώμαλοι, αυτά μόνο μπορούν να αντιπροτείνουν μιας και όλα τ’ άλλα είναι περίπλοκα και δεν συνάδουν με την ‘αριστερή’ υποκουλτούρα τους. Τώρα είναι η ευκαιρία της πατρίδα μας να επιλέξει την Δύση με τον ορθολογισμό ή την τουρκομπαρόκ ‘αριστερή’ Ανατολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 12:57 και 1:27, το "παιδεία για όλους" ήταν και είναι ένα μόνιμο αίτημα του ΟΗΕ από τη δεκαετία του 50. Στους μόνους που δεν αρέσει είναι σε κάποιους γόνους πλουσίων με νιοητική στέρηση, που πιστεύουν πως με τα λεφτά του μπαμπά θα πάρουν με το ζόρι ένα πτυχίο, που θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν μέσα σε μια αγορά λίγων πτυχιούχων. Το αν η ελληνική κοινωνία καταντήσει σαν την ινδική τους είναι αδιάφορο.Τα περί σοβιετίας είναι οι γωστές μέθοδοι εκείνων που δεν έχουν να αντιτάξουν επιχειρήματα αλλά μόνο λάσπη και ετικέτες.
    Αλ. Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η τελευταια σοβιετια λεει καποιοσ για την ελλαδα.
    Δικαιολογει τα χαλια μασ γιατι ειμαστε αριστεροι.
    τα χαλια τησ κρισησ στισ ΗΠΑ πορτογαλια ιρλανδια ισπανια, ιταλια κλπ τι ειναι αλλεσ σοβιετιεσ μαλακα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καραγκιόζη, οι κρίσεις είναι στοιχειο του καπιταλισμού, επανέρχονται, ο καπιταλισμός παραμένει. σε αντίθεση με το σοσιαλιστικό στρατόπεδο που διαλύθηκε και τα κράτη έγιναν καπιταλιστικά αφού ο κομμουνισμός οδηγεί στην χρεωκοπία. χρεωκοπία και πάλι την κομμουνιστική κτηνωδία από την αρχή.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τα φαντάσματα του 19ου αιώνα που κατά κάποιον τρόπο αναβιώνουν σήμερα στην τριτοκοσμική Χιλή ας μας οδηγούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου