Βρήκαν το ελιξήριο της νεότητας!

8
Η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης είναι γεγονός. Μετά από έρευνες δεκαετιών, δίνεται επιτέλους απάντηση στο μακραίωνο πρόβλημα του ανθρώπινου είδους, που δεν είναι άλλο από την αναζήτηση του φινάλε των γηρατειών και ό,τι αυτά συνεπάγονται.

Και φυσικά το πρόβλημα δεν είναι η ομορφιά, ή τουλάχιστον όχι μόνον αυτή. Το πρόβλημα είναι η απώλεια της ποιότητας ζωής, που έρχεται μαζί με τα γεράματα. Σε όλα αυτά υπόσχεται να δώσει λύση η επαναστατική ανακάλυψη του ελιξήριου της αιώνιας νιότης. Κατάφεραν να το ανακαλύψουν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη δημιουργία ενός φαρμάκου που θα «θεραπεύει» το γήρας. Η ομάδα των ερευνητών κατάφερε όχι απλώς να επιβραδύνει, αλλά να αντιστρέψει πλήρως τη διαδικασία της γήρανσης, σε πειραματόζωα, γεγονός που τους κάνει να αισιοδοξούν ότι μπορούν να επιτύχουν κάτι αντίστοιχο και στους ανθρώπους.

Η πειραματική αυτή θεραπεία κατάφερε να μετατρέψει ασθενικά και αδύναμα ποντίκια σε υγιή ζώα, αναγεννώντας ουσιαστικά τα γερασμένα σώματά τους. «Αυτό που είδαμε στα ζώα δεν ήταν επιβράδυνση ή σταθεροποίηση της διαδικασίας γήρανσής τους. Είδαμε ...........δραματική αναστροφή - και αυτό δεν το περιμέναμε» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ρόναλντ ντε Πίνιο.

Οπως εξήγησε, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει στη δυνατότητα αναγέννησης οργάνων, γεγονός που θα οδηγήσει σε βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων ακόμη και όταν μεγαλώνουν. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να απαντήσουμε αν θα αυξήσει τη μακροζωία» ξεκαθαρίζει ο ερευνητής, ωστόσο δεν κρύβει πως αυτός είναι ο στόχος.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να αποκωδικοποιήσουν τη διαδικασία της γήρανσης, ωστόσο γνωρίζουν ότι προκαλείται από συνδυασμό πολλών παραγόντων. Η ομάδα του Χάρβαρντ εστίασε στηη διαδικασία περιορισμού του μήκους των τελομερών. Τα περισσότερα κύτταρα του οργανισμού περιέχουν 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, τα οποία μεταφέρουν το DNA του. Στην άκρη κάθε χρωμοσώματος υπάρχει ένα καπάκι, που ονομάζεται τελομερές. Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή κονταίνουν, μέχρι που σταματούν να λειτουργούν και το κύτταρο μπαίνει σε διαδικασία γήρανσης ή πεθαίνει.

Οι ειδικοί του Χάρβαρντ δημιούργησαν γενετικά μεταλλαγμένα ποντίκια με έλλειψη τελομεράσης, του ενζύμου που ανακόπτει τη μείωση του μεγέθους των τελομερών. Χωρίς το ένζυμο, τα ποντίκια γερνούσαν πρόωρα και υπέφεραν από διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης μειωμένης όσφρησης, μικρότερου μεγέθους εγκεφάλου, στειρότητας και προβληματικών εντέρων και σπλήνας. Οταν όμως ο Ντε Πίνιο χορήγησε στα ποντίκια τις απαραίτητες ενέσεις για την ενεργοποίηση του ενζύμου, επιδιορθώθηκε ο κατεστραμμένος ιστός και αντιστράφηκαν τα σημάδια της γήρανσης. «Τα ζώα ήταν πολύ ηλικιωμένα, όμως ύστερα από θεραπεία διάρκειας ενός μήνα παρουσίασαν σαφή βελτίωση, ακόμη και ανάπτυξη νέων νευρώνων στον εγκέφαλο» εξηγεί.

Η επανάληψη του εν λόγω τρικ στους ανθρώπους όμως, είναι πολύ πιο δύσκολη. Τα ποντίκια παράγουν τελομεράση σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ωστόσο το ένζυμο απενεργοποιείται στους ενήλικες ανθρώπους, γεγονός που αποτελεί εξελικτικό συμβιβασμό προκειμένου να περιορίζεται η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων και κατ' επέκταση η εμφάνιση καρκίνου. Η τεχνητή αύξηση των επιπέδων της τελομεράσης στους ανθρώπους μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ο μόνος τρόπος να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια η συγκεκριμένη θεραπεία στους ανθρώπους είναι, σύμφωνα με τον Ντε Πίνιο, να χορηγηθεί περιοδικά μόνο σε νέα άτομα που δεν έχουν ακόμη μικροσκοπικές συστάδες καρκινικών κυττάρων κρυμμένες κάπου στον οργανισμό τους.

Δημοσίευση σχολίου

8Σχόλια
  1. ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1980 ΑΛΛΑ ΤΕΛΟΜΕΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΗ ΟΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το φανταζεστε να το εφαρμοσουν στον βρυκολακα;
    Και να εχει μετα το παΣΟΚ επιτημο για αλλα... 50 χρονια;
    Μπουχαχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξοδεύονται περισσότερα χρήματα για
    προσθετική στήθους και για χάπια Viagra
    από όσα ξοδεύονται στην έρευνα για την νόσο Αλτσχάιμερ.
    Αυτό σημαίνει ότι το 2020 θα υπάρχει ένας μεγάλος ηλικιωμένος
    πληθυσμός με τέλειο στήθος, και πελώριες στύσεις,
    αλλά δεν θα έχουν ιδέα τι να κάνουν με αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1 Δεκεμβρίου 2010 5:10 μ.μ.

    Σωστός!!

    Θα κυκλοφορούν ομαρφα ζόμπυ στον δρόμο μετά που δεν θα ξερουν ποιοι ειναι τι ειναι και που πάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τετοια γραφετε και λετε,για ν,ανευασουν το οριο σηνταξιοδοτισης στα 90,δωστε τους ιδεες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μην το γελάς..
    Βλέποντας το πουτσρόνι ο ΠΑΠ,
    το 60τόσο ΓΑΠ,
    με τα χάπια και τις ορμόνες να το παίζει και δήθεν αθληταράς
    και τινέιτζερ με το μαύρο κολλάν
    και με το mp3 στά αυτί,

    έτοιμος ΕΙΝΑΙ,να τα ανεβάσει..

    Έδη κάτι ψελλίζουν παντού στο Δημόσιουπαλληλικά στης ΑΔΕΔΥ,
    για αύξηση του προσδώκιμου ορίου ηλικίας........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα βάφει ο Καντάφι; (κάνει και ρίμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΔΩ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΕΧΟΥΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΦΑΝΤΑΣΘΕΙΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ. ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου