Εμπορικό κέντρο ή συνοικιακό μαγαζί;

9
Γράφει ο Π.Κ.
Οι εμπορικές αγορές στα κέντρα των πόλεων αργοπεθαίνουν. Μια από τις αιτίες είναι και η οικονομική κρίση, γι΄ αυτό σαν καταναλωτές δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Στο κέντρο της Αθήνας οι μαγαζάτορες παραπονούνται για τις κινητοποιήσεις που εμποδίζουν το κοινό να κατέβει.

Δεν άκουσα όμως ούτε κουβέντα για κάτι που εγώ θεωρώ τον βασικό λόγο που κλείνουν τόσες μικρές επιχειρήσεις, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα αμερικάνικα Mall.

Αρκεί να περάσετε έξω από ένα για να δείτε εκατοντάδες αυτοκίνητα στους χώρους στάθμευσης. Δικαίωμα του καθενός είναι να ψωνίζει από όπου θέλει, βέβαια. Θα σας αναπτύξω το δικό μου σκεπτικό, γιατί αρνήθηκα να πατήσω σε κάποιο εμπορικό κέντρο. Άν δεν στηρίξω την τοπική αγορά πολλά από τα καταστήματα θα κλείσουν. Έτσι στο μέλλον η επιλογή που έχω τώρα: τοπικό κατάστημα ή εμπορικό κέντρο δεν θα υπάρχει. Κατά συνέπεια ακόμα και για ένα προϊόν θα............
αναγκάζομαι να παίρνω το αυτοκίνητο και να τρέχω στο εμπορικό κέντρο. Φαντάζεστε το κόστος;

Από ότι ακούω από φίλους οι τιμές είναι αρκετά ακριβότερες, γιατί προφανώς είναι ακριβά και τα ενοίκια και τα έξοδα φύλαξης. Άν λοιπόν εκλείψουν τα συνοικιακά καταστήματα και γίνουν μονοπώλιο, σίγουρα θα αυξήσουν τις τιμές ακόμα περισσότερο.

Στην Αμερική, όπου πρωτοεμφανίστηκαν, ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων απο τους μικροιδιοκτήτες. Τελικά επικράτησαν, εξόντωσαν την τοπική αγορά και όταν έκριναν οτι δεν έχουν το επιθυμητό κέρδος τα έκλεισαν και άφησαν κτίρια φαντάσματα πίσω. Οι εθισμένοι καταναλωτές πια επισκέπτονται τα άδεια εγκαταλελειμένα κτίρια με νοσταλγία, αλλά για να αγοράσουν τα απαραίτητα κάνουν εκατοντάδες χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι οτι σαν καταναλωτές - πολίτες έχουμε τη δυνατότητα να καθορίζουμε πολλά πράγματα που μας αφορούν, πρέπει όμως να λειτουργούμε κριτικά και να σκεφτόμαστε κάθε φορά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε ότι πρωτοποριακό μας σερβίρουν.

Δημοσίευση σχολίου

9Σχόλια
  1. ΥΓ
    Εδώ οι Φον Φούφουτοι έχουν πλήξει και ογκόλιθους της πολιτικής ζωής: πχ Πάγκαλος:___________________
    “Πριν από τα μέτρα λιτότητας, ο μισθός μου βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο του δημόσιου τομέα, 6.500 ευρώ τον μήνα. Τώρα, ο μισθός μου έχει μειωθεί κατά ¼, στα 4.800 ευρώ τον μήνα. Πρέπει να περιορίσω τη διάρκεια των διακοπών μου, και η γυναίκα και τα παιδιά μου έχουν δυσαρεστηθεί.” (Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στην εφημερίδα Economic Observer.)_________________

    …προσωπικά αν τον πετύχω στον δρόμο θα συμπάσχω μαζί του δίνοντας τα 204 € του δικού μου Ε Άδειας να πιει κανένα ουζάκι να ξεχάσει τα οικογενειακά προβλήματα που του δημιούργησαν τα πολιτικά προβλήματα των αποφάσεων των περικοπών…
    Μάλλον για αυτό θα κατέβει και για δήμαρχος η συμβία του, πέρα από το αδιαμφισβήτητο γεγονός της προσφοράς στην τοπική κοινωνία θα θέλει να συνδράμει και στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΑΛΑΚΑ, ΤΟ ΑΡΧΙΔΙ, ΤΟΝ ΑΛΗΤΗ, ΤΟΝ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟ ΜΠΑΤΣΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΑΘΩΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΚΑΙΓΟΤΑΝ Η ΑΘΗΝΑ ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ.
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ, ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΚΟΥΝΗΘΗΚΕ ΦΥΛΛΟ.
    ΕΙΧΕ ΑΔΙΚΟ Ο ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΓΕ ΓΙΑ ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ;
    ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΝ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΕΛΛΟ Η ΝΕΚΡΟ ΣΑΝ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ.
    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΛΛΩΝ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΑΜΑΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.
    ΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΟΥ ΑΠΟΓΟΝΕ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ , ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ.
    ΑΝ ΗΞΕΡΑΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΣΕ ΤΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΘΑ ΠΑΡΕΔΙΔΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΠΙΕΙ ΟΛΟΙ ΚΩΝΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το πρωτο μου ταξιδι στις ΗΠΑ ηταν στα 5 μου. Τοτε τα εμπορικα κεντρα ηταν απ'τα πρωτα που με ειχαν εντυπωσιασει. Ο παραδεισος του καταναλωτισμου.
    Μετα απο αρκετα ταξιδια, ως μεγαλυτερος πια, συνειδητοποιησα τα θετικα κι αρνητικα τους.
    Στο Ηρακλειο εχουμε ενα εμπορικο κεντρο και μαλιστα πολυ ωραιο. Δεν ψωνιζω απο κει, δεν διασκεδαζω εκει. Γνωριζω απο πρωτο χερι τι μπορει να προκαλεσει στην τοπικη αγορα γι' αυτο και ειμαι παντα υπερμαχος των μικρων καταστηματων της πολης.
    Να προσθεσω πως ο εμπορικος συλλογος Ηρακλειου ετοιμαζει 2 μεγαλα εμπορικα κεντρα που θα αποτελουνται απο καταστηματα αυστηρα τοπικων επιχειρηματιων με σκοπο να αποκρουσουν τις επερχομενες νεες επενδυσεις/επιθεσεις πολυεθνικων που ψαχνονται για να ανοιξουν εμπορικα κεντρα στην πολη :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΜΠΡΑΒΟ. ΑΦΙΛΤΡΑΡΙΣΤΡΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΚΛΑΨΟΥΝΕ ΜΑΝΟΥΛΕΣ.
    ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΗΓΕΤΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙΡΩΝ ΤΡΕΧΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 'καταχώρηση τσι μέρας' για το Σάββατο σύμφωνα με την ομώνυμη λίστα του yannidakis live, η καταχώρηση τούτη.
    Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα συγχαρητήριά μου για την ανάρτηση!
    Αφησα σχόλιο στο μπλόγκ του Yannidakis Live
    http://yannidakis.spaces.live.com/blog/cns!2D4F10A6CF3CD222!29132.entry

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχω ένα μικρό κατάστημα στα δυτικά προάστια.Το στηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής και καθημερινά τους ευχαριστώ και τους το ανταποδίδω με καλή ποιότητα, προσιτές τιμές, σωστή εξυπηρέτηση, πραγματικές εκπτώσεις..Απο τα πρώτα μαγαζιά που άνοιξαν στην περιοχή και τώρα συνεχιζει την επιχείρηση και τρίτη γενιά.
    Αν άνοιξει ένα MALL αυτό το θερμοκήπιο (που τρέχουν όλοι τα παιδάκια τους να δουν το παριζάκι σε περιόδους της "ψεύτικης γρίπης ο ένας πάνω στον άλλο) θα πάθουμε οτι έπαθαν και τα μαγαζιά του Χαλανδρίου, Μαρουσίου, θα κλείνουν το ένα μετά το άλλο.Τόσοι άνεργοι!!Πραγματικά δεν θα το'θέλα!!Όπως και κανένας δεν θα το'θελε γιατί αν δεν υπάρχει έστω και μια μικρή αγορά σε μια περιοχή, η περιοχή θα είναι νεκρή πόλη..Εαν δεν υπάρχουν μαγαζιά , δεν θα υπάρχουν καφετέρειες, ταβέρνες, εστιατόρια, συντηρημένες πλατείες κλπ..Θα'ναι όλα παρατημένα.
    Πολλοί νέοι βρίσκουν δουλειά στα μαγαζιά της περιοχής τους, πολλοί δεν επιβαρύνονται με μετακινήσεις αφού βρίσκουν τα πάντα στην περιοχή τους.
    Στα εμπορικά πέρα απο τα υπέρογκα ενοίκια, πληρώνουν και ποσοστά επι του τζίρου τους στους εφοπλιστές- μεγαλοεπχειρηματίες που τα έχουν συν τα υπέρογκα κοινόχρηστα.
    Τώρα με την κρίση που θα κλείσουν τόσα μαγαζιά να δείτε πως θα ξεφυτρώνουν πολυεθνικές , ξενόφερτες αλυσίδες, που όλα τα λεφτά θα πηγαίνουν στο εξωτερικό και θα εκμεταλλεύονται τους Έλληνες με τα νέα μέτρα.
    ΝΑΙ με την κρίση προσπαθούν να κάνουν και αυτό..Αμερικάνικα, Κινέζικα, Ισπανικά , Γερμανικά όλα πηγάινουν στο εξωτερικό τίποτα στην Ελλάδα.
    Προσωπικά πάντα υποστήριζα μικρές επιχειρήσεις,ποτέ πολυεθνικές και εμπορικά.
    Γνώμη μου, βίωμα μου, τρόπος ζωής..Και συμφωνείτε ή διαφωνείτε έγω έτσι κάνω και τις συνέπειες των πολυεθνικών και ξενόφερτων τα νιώθουμε όλοι στο πετσί μας ήδη.Εμείς αγοράζουμε απο αυτούς που έχουν τα MALL και τους κάνουμε πλουσιότερους,εμείς αγοράζουμε απο τους ξένους για τους ξένους και αυτοί μας βρίζουν!Και έχουμε και το Γιωργάκη με το έτσι θέλω αποφασίζω διατάζω ΔΝΤ!
    Αντισταθείτε σε όλα και ο ένας να στηρίζει τον άλλον και κυρίως αυτόν που έχει ανάγκη και όχι τους πλούσιους που στην ανάγκη της χώρας της γυρίσαν την πλάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΛΕΙΩΔΕΙ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΟΥ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ Δ.Ν.Τ.
    ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΡΙΝΩ
    ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ-ΟΡΜΠΑΝ- ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
    ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΧΟΝΤΡΟ.

    ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ ΝΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΔΟΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου