Η πράσινη οικονομία στο Συμπόσιο της Σύμης

Η κρίση και η προοδευτική διακυβέρνηση στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου το οποίο εφέτος θα γίνει στη Σκιάθο
Το Συμπόσιο της Σύμης που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου κάθε χρόνο τέτοια εποχή σχεδόν σε διαφορετική τοποθεσία, κατά προτίμηση σε νησιά του Αιγαίου, προσφέρεται για πολιτικά «προξενιά» . Το 2007 το Συμπόσιο της Σύμης διεξήχθη στην Πάρο, όπου έγινε και το «προξενιό» Παπανδρέου- Ραγκούση. Ο νέος ηγέτης της Greenpease, νοτιοαφρικανός Κούμι Ναϊντού θα διαδεχθεί τον Γκερτ Λέιπολντ, με τον οποίο γνωρίστηκαν στο Συμπόσιο της Σύμης, στη Σάμο το 2006. Για τέσσερις ημέρες, από τις 12 ως τις 16 Ιουλίου, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μετακομίζει στη Σκιάθο, όπου εφέτος θα προεδρεύσει στο 12ο Συμπόσιο της Σύμης. Τις πρώτες χρονιές της διεξαγωγής του (την πρώτη φορά είχε διεξαχθεί στη Σύμη, απ΄ όπου πήρε και την ονομασία του) δεν υπήρχαν επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματά του και έμοιαζε περισσότερο σαν μια κλειστή πολιτική λέσχη για προώθηση απόψεων, προτάσεων και θέσεων που αφορούσαν την πολιτική και την οικονομία.

Από τότε όμως, όπως βεβαιώνουν οι διοργανωτές, άλλαξαν ορισμένες συνήθειες. Το Συμπόσιο θα διεξαχθεί εφέτος στο ξενοδοχείο «Πρίνσες» στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, ενώ έχει προβλεφθεί να παραστούν σε αυτό και δημοσιογράφοι που θα μείνουν όμως στο «Σκιάθος Παλλάς», στις Κουκουναριές.

Προσωρινός τίτλος του θέματος με το οποίο θα ασχοληθεί το συμπόσιο είναι: «Προοδευτική διακυβέρνηση για μια πράσινη οικονομία και μια ........δίκαιη κοινωνία» που μοιάζει περισσότερο σαν σύνθημα συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ παρά με διεθνές Συμπόσιο. Εφέτος στο Συμπόσιο αναμένεται να υπάρξει μια πρωτοτυπία, όπως προαγγέλλουν οι διοργανωτές του. Οι απόψεις και οι προτάσεις που θα ακουστούν θα καταγραφούν, εν συνεχεία θα εξειδικευτούν, και όσες θεωρηθούν χρήσιμες θα ενσωματωθούν στα προγράμματα του ΠαΣοΚ. Στην ατζέντα των συζητήσεων έχει προγραμματιστεί και ένα ειδικό θέμα που αφορά τους μελλοντικούς ηγέτες. Τι είναι αυτό; «Ποια στρατηγική θα πρέπει να ακολουθήσει ένας ηγέτης για να διαχειριστεί μια πολιτική,οικονομική ή κοινωνική κρίση» είναι ο τίτλος του ειδικού αυτού θέματος και εισηγητής του έχει προσκληθεί να είναι ο κ. Ρον Χάιφετς καθηγητής στο Χάρβαρντ. Αναμένεται επίσης να συζητηθεί και η οικονομική κρίση, καθώς και οι κλιματικές αλλαγές.

Δεν είναι όμως μόνον ο καθηγητής του Χάρβαρντ που αναμένεται να έρθει στη Σκιάθο, αφού τα «αστέρια» του εφετινού Συμποσίου προαγγέλλεται ότι θα είναι, εκτός απροόπτου ή κάποιου κωλύματος, η κυρία Σεγκολέν Ρουαγιάλ και Τζόζεφ Στίγκλιτς. Εχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν οι Τζεμ Οντζεμίρ, τουρκικής καταγωγής, ηγέτης των «Πρασίνων» της Γερμανίας, ο Λουίς Αγιάλα, γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Χοακίμ Πάλμε, γιος του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε, ο επικεφαλής της Greenpease Γκερτ Λέιπολντ, ενώ ακούγεται ότι θα έρθουν και άλλα ονόματα, όπως ο Τζέιμς Φίσκιν , καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, με ειδικότητα στις συμμετοχικές δημοσκοπήσεις ή ακόμη ο συγγραφέας Μίσα Γκλένι που έχει γράψει το βιβλίο «ΜcΜafia» το οποίο αναφέρεται και στη βαλκανική οργανωμένη εγκληματικότητα. Οσον αφορά τα στελέχη του ΠαΣοΚ, το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι ορισμένοι έλαβαν ήδη emails για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, όπως οι κκ. Θ.Πάγκαλος, Χρ. Παπουτσής, Απ. Κατσιφάρας, Δ.Κουσελάς, Μ. Χρυσοχοΐδης, Λούκα Κατσέλη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ι. Ραγκούσης, Φ.Σαχινίδης,Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και ο κ. Ν. Αθανασάκης, ο κ. Στ. Λαμπρινίδης η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη η κυρία Ντίνα Λάζαρη και άλλοι. Μη νομίζετε ότι τα στελέχη αυτά θα βρίσκονται στη Σκιάθο και τις τέσσερις ημέρες που διαρκεί το Συμπόσιο. Τους δίνεται απλώς η δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση της 13ης Ιουλίου- ώρα 17.00 ως 19.30 το βράδυ- όπου θα μιλήσουν ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Τζ. Στίγκλιτς και ο πρώην υπουργός Εμπορίου της Σουηδίας κ. Λιφ. Παγκρότσκι.
ΠΗΓΗ