14 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη,

Πιστεύω ότι όλοι μας πρέπει να σταθούμε λίγο περισσότερο σε αυτή εδώ την ανάρτηση και να αναλογιστούμε πόσες ανθρώπινες ζωές δεν θα είχαν χαθεί στην πατρίδα μας αν ο καθένας από εμάς αφιέρωνε 5 λεπτά από τον χρόνο του για να προσφέρει λίγο από το αίμα του.
Εύχομαι και ελπίζω το 2009 να είναι έτος προσφοράς αίματος που τόσο είναι απαραίτητο.
Στις 14 Ιουνίου 2009, η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη θα εορταστεί για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο. Ένα ετήσιο θεσμοθετημένο γεγονός από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2005.
Η μέρα αυτή γιορτάζει και ευχαριστεί τους Εθελοντές Αιμοδότες για την προσφορά τους και εστιάζει στην ασφάλεια και αυτάρκεια αίματος παγκοσμίως.
Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη εορτάζεται σε όλο και περισσότερα σημεία του κόσμου με καμπάνιες και προγράμματα για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη εορτάζεται σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, την Παγκόσμια Κοινότητα Μετάγγισης Αίματος και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Οργανισμών Αιμοδοσίας -FIODS.
Με την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη γιορτάζουμε και τιμάμε παγκοσμίως τους Αιμοδότες που κάθε χρόνο σώζουν εκατομμύρια ζωές και δίνουν ανακούφιση σε ασθενείς με καρκίνο, θαλασσαιμία και ένα σωρό άλλες ασθένειες, καθώς και θύματα ατυχημάτων. Για το αίμα και τα παράγωγά του δεν υπάρχει υποκατάστατο, έτσι χωρίς αυτήν την προσφορά, δηλαδή το Αίμα του Εθελοντή Αιμοδότη, πολλοί ασθενείς θα πέθαιναν.......

Φέτος η κεντρική ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη είναι η ανάγκη για βελτίωση της ασφάλειας και της επάρκειας αίματος, μέσα από 100% εθελοντική και μη αμειβόμενη προσφορά αίματος και παραγώγων.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Οργανισμών Αιμοδοσίας, ηFIODS, παρακινεί χώρες που προγραμματίζουν και προσαρμόζουν τον εθνικό σχεδιασμό τους για το αίμα, να τον βασίσουν πάνω σε προγράμματα εξολοκλήρου εθελοντικής και μη αμειβόμενης προσφοράς. Επιπλέον, ενθαρρύνει τις χώρες που έχουν συστήσει μηχανισμούς εισαγωγής/αγοράς αίματος και παραγώγων αμφίβολης ασφάλειας που προέρχονται από αμειβόμενους μη εθελοντές δότες τρίτων χωρών, να συνάψουν συνεργασίες με άλλες χώρες για την εξεύρεση των αναγκαίων ποσοτήτων που λείπουν, μόνο από αίμα προερχόμενο από ασφαλείς μη αμειβόμενους εθελοντές αιμοδότες.
Η πράξη της Αιμοδοσίας είναι μοναδική, και οι Εθελοντές Αιμοδότες είναι καθημερινοί αλλά ιδιαίτεροι άνθρωποι, είναι σωτήρες. Ας χαιρετίσουμε όλοι μας αυτούς τους καθημερινούς ήρωες που φροντίζουν για τον συνάνθρωπό τους χωρίς καν να τον γνωρίζουν.

Χρειαζόμαστε κάθε έναν από αυτούς, αλλά χρειαζόμαστε και πολλούς ακόμα ανθρώπους να συντρέξουν για να δώσουν χωρίς κόπο ένα μικρό κομμάτι του χρόνου τους, ένα μικρό κομμάτι του εαυτού τους που το σώμα τους θα αναπληρώσει γρήγορα, αλλά ένα ανεκτίμητο και αναντικατάστατο κομμάτι βοήθειας για τον λήπτη, τον πάσχοντα συνάνθρωπο.


Δεν είναι δύσκολο, κι όμως είναι σωτήριο. Ας το κάνουμε όλοι.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών - Π.Ο.Σ.Ε.Α. και οι 103 Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών, μέλη της, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη, διοργανώνουν εθελοντικές αιμοδοσίες και ενημερωτικές ομιλίες σε όλες τις περιοχές της χώρας μας. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή 7 Ιουνίου 2009 και θα κορυφωθούν στις 14 Ιουνίου 2009, πάλι ημέρα Κυριακή με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Πλέον στη χώρα μας το προσφερόμενο αίμα ελέγχεται με τη μοριακή μέθοδο ΝΑΤ και εξασφαλίζεται έτσι η ασφάλεια του δότη και του μεταγγιζόμενου. Στις 13 Ιουνίου ξεκινάει η ΠΟΣΕΑ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, Ημερίδες Εκπαίδευσης Στελεχών της, για την προσέλκυση νέων Εθελοντών Αιμοδοτών σε όλη τη χώρα.
Επίσης ξεκινάμε ενημερωτικές ομιλίες που θα έχουν σκοπό την πρόληψη, έτσι ώστε να μειώσουμε τις ανάγκες αίματος.
Πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.posea.gr
Στα πλαίσια του εορτασμού για την Παγκοσμία Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, πολλοί ΣΕΑ - μέλη της ΠΟΣΕΑ, έχουν προγραμματίσει σημαντικές εκδηλώσεις ενημερωτικού χαρακτήρα καθώς και αιμοδοσίες, ημερίδες, συναυλίες, συνεντεύξεις τύπου, τηλεοπτικές εκπομπές, βραβεύσεις, μουσικές εκδηλώσεις κ.α.συνεντεύξεις τύπου, τηλεοπτικές εκπομπές, βραβεύσεις, μουσικές εκδηλώσεις κ.α.