ΟΙ δημοσκοπήσεις και μια ψύχραιμη προσέγγιση


Τελείωσε ο κύκλος των δημοσκοπήσεων οι οποίες έγιναν μετά από σοβαρά γεγονότα (Σκοπιανό ,Ασφαλιστικό , πρόταση μομφής….) που δημιουργούν κινητικότητα στο εκλογικό σώμα και αφού κάθισε η σκόνη που σήκωσαν , ας κάνουμε τον απολογισμό.
Από το σύνολο των δημοσκοπήσεων προκύπτουν οι εξής σταθερές, Η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα με ευδιάκριτη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ Ο Σύριζα αρχίζει να σταθεροποιείται σε διπλάσιο ποσοστό Και υπάρχει ταυτόχρονα μία σχετική άνοδος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Έχουν δηλαδή όλοι λόγο να χαίρονται .Ας τα δούμε πιο ψύχραιμα τα πράγματα.
Η ΝΔ από το σύνολο των δημοσκοπήσεων φαίνεται να είναι μακριά από την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές . Αυτό όμως είναι αυτονόητο διότι στις εκλογές του Σεπτέμβρη είχε οριακή αυτοδυναμία άρα το φυσιολογικό και αναμενόμενο ενδεχόμενα είναι να έχει φθορά λόγω διακυβέρνησης , που δεν θα της δώσει αυτοδυναμία .Αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει στη Ρηγίλλης γιαυτό πέρασαν βιαστικά το νέο εκλογικό νόμο . Το σενάριο το έχουν έτοιμο στα συρτάρια τους . Εκλογές καπάκι με το δίλλημα της ακυβερνησίας μαζί με το μπόνους των δέκα εδρών επιπλέον του νέου εκλογικού νόμου και θα έχουν άνετη αυτοδυναμία .
Το Πασοκ φαινομενικά πρέπει να χαίρεται διότι παρουσιάζει μία άνοδο .Για να δούμε όμως πιο ψύχραιμα τους αριθμούς . Τον Ιανουάριο στις δημοσκοπήσεις είχε φτάσει τη διαφορά από τη ΝΔ στο 1,3% Μετά την εκλογή Τσίπρα και τις άστοχες κινήσεις του προέδρου του με αποκλεισμούς και άλλα παρόμοια παρουσίασε μία αποσυσπείρωση και αποδόμηση και έφτασε η διαφορά στο 5%. Ο Παπανδρέου την ανάγκη φιλοτιμία εποίησε και επανέφερε σε βασικούς ρόλους τους εσωκομματικούς του αντιπάλους επιτυγχάνοντας μια επίπλαστη ενότητα η οποία σταμάτησε την εικόνα διάλυσης και είχε αυτή την άνοδο.Σιγά σιγά σε ένα δύο μήνες θα επανέλθει η διαφορά στα επίπεδα του Ιανουαρίου . Οι δημοσκοπήσεις και ειδικά στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά είναι απαγορευτικές για τη νίκη του Πασοκ στις επόμενες εκλογές αν δεν αλλάξει δραματικά κάτι το οποίο όμως δεν φαίνεται στο άμεσο μέλλον. Στο ΠΑΣΟΚ έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν κερδίζουν τις επόμενες εκλογές και έχουν το σενάριο έτοιμο στο συρτάρι . Κοινή κάθοδο με το Σύριζα . Όμως το μειονέκτημα αυτού του σεναρίου είναι ότι χρειάζονται δύο για να πραγματοποιηθεί . Και ο ένας δεν θέλει απ’ότι φαίνεται.

Ο Σύριζα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ότι θα σταθεροποιηθεί περίπου σε διψήφιο ποσοστό (11% , 12% ). Αυτοί δεν έχουν σενάρια αλλά στόχο να κατοχυρώσουν την Τρίτη θέση στο πολιτικό σκηνικό και σε βάθος χρόνου να είναι οι βασικοί αν όχι οι μοναδικοί εκφραστές της αριστεράς στην Ελλάδα .
Στο ΚΚΕ και το Λαός δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα εκτός από μια μικρή μείωση των ποσοστών του ΚΚΕ .Σε βάθος χρόνου όμως θα φανεί πιο έντονα και ίσως καθοριστική για τους συσχετισμούς αν ο Σύριζα παραμείνει ο μοναδικός υποδοχέας της αντίδρασης.

Ο χρόνος θα δείξει

Όλες οι δημοσκοπήσεις εδώ