Κάθε μέρα και επιθετικότερος ο Ερντογάν: Τι συμβαίνει με τον Τούρκο Πρόεδρο

| Kafeneio™ |
Όσο περνάει ο καιρός ο Ερντογάν αγριεύει όλο και περισσότερο και ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου είναι πλέον ορατός.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε προμετωπίδα της εξωτερικής πολιτικής του την στρατηγική καζάν καζάν, ή win win – δηλαδή με κέρδος και για τις δύο πλευρές – την συνδιαχείριση του Αιγαίου. Μετά τις επιτυχείς γεωτρήσεις στην ΑΟΖ...
της Κύπρου ρίχνει το βάρος της οθωμανικής ισχύος του και στην Ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης την Ελλάδα.

Εχει σχέδιο. Κλιμακώνει την προκλητικό πτηνά του. Οδήγησε τα δυο τουρκικά γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ . Δεν δίστασε να προχωρήσει σε παράνομες γεωτρήσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος αφού η Κύπρος είναι σύνορο της ΕΕ. Απειλεί με εποικισμό των Βαρωσίων της Αμμοχώστου η οποία σύμφωνα με το 550 ψήφισμα του ΟΗΕ έπρεπε να παραδοθεί στους κατοίκους της. Πολλαπλασίασε τις navtex για ασκήσεις κοντά στις «θερμές» ζώνες όπως και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Θα συνεχίσει τα παιχνίδια πολέμου ο Ερντογάν διεκδικώντας συνδιαχείριση μέσω του ψευδοκράτους της βόρειας Κύπρου.

Μετά την ανεύρεση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ τα έσοδα από την εκμετάλλευση προβλέπονται ότι θα ανέρχονται με σημερινές τιμές περίπου στο 1,5 εκατ. δολάρια (1,39 εκατ. ευρώ) ημερησίως ή περίπου 550 εκατ. δολάρια ετησίως (510 εκατ. ευρώ), για μια περίοδο περίπου 25 ετών. Τα στοιχεία κατέθεσε η Ισραηλινή εταιρεία ενέργειας Delek, στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.


Με βάση το συμβόλαιο ανάθεσης, τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κυμαίνονται από 60% μέχρι και 83% των συνολικών εσόδων. Μέσα στο Καλοκαίρι οι εταιρείες Noble Energy και Delek, μετά τις αναλύσεις των γεωλογικών δεδομένων εντός του οικοπέδου «12» -στο μέρος του τελεί υπό την ευθύνη τους- θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε νέες γεωτρήσεις για πετρέλαιο αυτή τη φορά.

Είναι πολλά τα λεφτά και οι προοπτικές που ανοίγονται για μια μικρή οικονομία όπως είναι αυτή της Κύπρου με τους περίπου 800.000 κατοίκους. Αυτή είναι και η κρίσιμη διαφορά του σήμερα από το χθες, που κάνει την Τουρκία εξαιρετικά διεκδικητική. Δεν είναι μόνο οι γκρίζες ζώνες που φαντάζεται στο Αιγαίο. Η Ανατολική Μεσόγειος αναδεικνύεται σε παίκτη του ενεργειακού διπλωματικού πόκερ. Δεν θα χαρίσει αυτά τα οφέλη στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Ερντογάν θα γίνεται όλο και περισσότερο επικίνδυνος.

Οι όποιες αυστηρές αναφορές των ηγετών της ΕΕ κατά της Τουρκίας θα κριθούν στις κυρώσεις που θα αποφασιστούν. Τι είδους θα είναι αυτά τα «στοχευμένα μέτρα» και από πότε θα εφαρμοστούν. Εν ολίγοις θα πονέσουν την Τουρκία; Αυτό είναι το ζητούμενο. Η οικονομία της βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί. Η Morgan Stanley υποβάθμισε 18 τουρκικές τράπεζες. Η τουρκική λίρα έχασε το 22% της αξίας της στο 12μηνο.

«Θέλουν να μας γυρίσουν στο ΔΝΤ» δήλωσε ο Ερντογάν. Αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα του. Θα την αξιοποιήσουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί στο έπακρο; Πολύ αμφιβάλω. Φοβάμαι ότι και στην δική τους περίπτωση είναι πολλά τα λεφτά και θα στρουθοκαμηλίζουν. Η Τουρκία είναι ο πέμπτος εμπορικός εταίρος της ΕΕ και οι ΗΠΑ την θέλουν μέσα στο ΝΑΤΟ με την γιγάντια στρατιωτική μηχανή που διαθέτει όπως δεν θέλουν να χάσουν και τις βάσεις του Ιντσιρλίκ.

Το άλλο κρίσιμο θέμα είναι εμείς τι κάνουμε! Οι Έλληνες ανησυχούν. «Λέτε οι Τούρκοι να κάνουν κανένα θερμό επεισόδιο καλοκαιριάτικα;» είναι από τα πιο συχνά ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες. Στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse, ενώ μόλις το 13% λέει «ναι» σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, το 82% έκρινε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έπρεπε «σίγουρα» ή «μάλλον ναι» να ενημερώσει την αντιπολίτευση πριν ή μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός διακόπτοντας την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα εν μέσω των αργιών του Αγίου Πνεύματος. Η δραματοποίηση αύξησε την ανησυχία.

Η εθνική συναίνεση τραυματίστηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τσίπρας και Κοτζιάς ανέβηκαν στο άρμα της αυταρέσκεια και της αλαζονείας τους και υπέγραψαν μια Συμφωνία την οποία θεωρεί επιζήμια το 70% των Ελλήνων. Ικανοποίησαν μόνο τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό παράγοντα.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε μυλόπετρες. Πρέπει να υπάρχει εθνικό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Ας μην επαναλάβει τα λάθη του Αλέξη Τσίπρα. Ας δείξει στην πράξη ότι όντως θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Ότι θα σταθεί στο ύψος των ιστορικών του ευθυνών και θα επιζητήσει τη συνεργασία και συναίνεση της Αντιπολίτευσης χωρίς βεβαίως να εξαιρεί και τον σημερινό μεγάλο αντίπαλο του, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές θα αποτελέσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα του αύριο από το χθες. Η επανάληψη των παθογενειών θα λειτουργήσουν βλαπτικά για το έθνος.