Σ. Καψώχας: Καταιγισμός θετικών ειδήσεων και μέτρων μετά το Πάσχα

| Kafeneio™ |
Η «ανάσταση της οικονομίας»

Η ισχυρή δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία, που αποτυπώνεται στη φθίνουσα πορεία του περιθωρίου απόδοσης (spread) του χαμηλού δεκαετούς κρατικού ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχογερμανικό, υποδηλώνει τη σημαντική ενίσχυση των προσδοκιών του επενδυτικού κοινού για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών....
Η εικόνα αυτή αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα με ομοβροντία θετικών ειδήσεων και παρεμβάσεων πριν από τις ευρωεκλογές στις 26 Μαίου.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις αναμένεται να βάλουν την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν την εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνία, αφού, εκτός των άλλων, με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις αντιμετωπίζονται βασικά προβλήματα των πολιτών, όπως η δυσκολία πληρωμής των υποχρεώσεών τους σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Στο κάδρο των καλών νέων μπαίνουν η αναβάθμιση της χώρας από τους διεθνείς οίκους, η νέα έξοδος στις αγορές, η αποπληρωμή μέρους των δανείων προς το ΔΝΤ και η ρύθμιση των 120 δόσεων. Στο πλαίσιο της έναρξης του «ενάρετου κύκλου» της μεταμνημονιακής περιόδου έρχονται η διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και η έξοδος στις αγορές. Τη Μεγάλη Παρασκευή αναμένονται δε οι ανακοινώσεις της Standard and Poor’s αναφορικά με την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με τους αναλυτές να ποντάρουν σε αναβάθμιση κατά μία ή ακόμη και δύο μονάδες, ενώ ακολουθεί στις 3 Μαίου μια ακόμη αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS.

Θετικά στην επενδυτική ψυχολογία έχουν επιδράσει η έγκριση της δόσης των 973 εκ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων αλλά και το γεγονός ότι οι επενδυτές προεξοφλούν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει και η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ  (3,7 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%). Μέσα σε αυτό το κλίμα η Αθήνα ετοιμάζεται να ξαναβγεί στις αγορές αμέσως μετά το ορθόδοξο Πάσχα, πιθανότατα στις 7 Μαίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται να εκδοθεί επταετές ομόλογο με επιτόκιο 2,75% και 2,85%. Το νέο ομόλογο θα είναι λήξης 2026 και θα αντληθούν 2-2,5 δισ.ευρώ. Η συγκυρία στην αγορά είναι ευνοϊκή καθώς οι αποδόσεις βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

Τέλος το ΔΝΤ
Την πλήρη αποπληρωμή των 9,8 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει τόσο το Ταμείο όσο και οι Ευρωπαίοι δανειστές, με την εξόφληση από την Ελλάδα να ολοκληρώνεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη φάση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με το υπουργείο Οικονομικών να έχει αποστείλει το επίσημο αίτημα της χώρας για την αποπληρωμή των 3,7 δισ. στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) , αν είναι δυνατόν και πριν από τις ευρωεκλογές.

Η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς εστιάζεται στο ότι αυτό το κομμάτι της οφειλής στο ΔΝΤ έχει επιτόκιο 5,1% την ώρα που η Ελλάδα σήμερα δανείζεται με επιτόκια της τάξης του 3%.  Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι κατά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος είχαν συμφωνήσει ότι η Ελλάδα θα έχει ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» είτε για να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες είτε για να βελτιώσει το προφίλ των πληρωμών της. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο δανεισμός από τις αγορές γίνεται όλο και πιο προσιτός και με μικρότερο επιτόκιο, η Ελλάδα ζητά να πληρώσεις μέρος από το ακριβό χρέος του ΔΝΤ.

Στην κατεύθυνση αυτή. έχει συμφωνηθεί ατύπως ο ESM να μην ασκήσει το δικαίωμά του ως προτιμητέου πιστωτή, ζητώντας κι αυτός ένα μέρος από τα 204 δισ. ευρώ που έχει δανείσει την Ελλάδα. Παράλληλα, βέβαια, ως ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας, θα εισηγηθεί θετικά στην πρόθεση της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ προς το Eurogroup , δίνοντας τα σχετικά επιχειρήματα που θα καθησυχάσουν και τις ανησυχίες της Γερμανίας και της Ολλανδίας αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα μετά την πρόωρη αποπληρωμή των χρεών της.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 16 Μαίου, δηλαδή, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, ακόμη κι αν η Γερμανία και Ολλανδία συμφωνήσουν χωρίς άλλες αντιρρήσεις θεωρείται δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των Κοινοβουλίων ώστε να μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα τα σχέδια της πριν τις Ευρωεκλογές. Αν η αποπληρωμή των πρώτων 3,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο, στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα δρομολογηθεί η πλήρης εξόφληση του Ταμείου.

Σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Με τη νέα διευρυμένη του αρμοδιότητα ο σημερινός ESM εκτιμάται ότι θα θελήσει να αντικαταστήσει πλήρως το ΔΝΤ στον ρόλο του «διασώστη» χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα εντός της Ευρωζώνης  (αν ενεργοποιήσει το χαρτοφυλάκιο δανείων του) καθιστώντας τις οφειλές του επίσημου τομέα Ευρωπαϊκή υπόθεση