Σενάρια παραίτησης Κοτζιά - Τζανακόπουλος: Οποιος νιώθει δυσφορία, να φύγει

0
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβάλλει την παραίτησή του ο Νίκος Κοτζιάς, καθώς θεωρεί ότι στον χθεσινό καβγά του με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο δεν είχε τη στήριξη που ήθελε από τον πρωθυπουργό. Για όσα έγιναν χθες στο υπουργικό, από το περιβάλλον Κοτζιά θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών που εμπνεύστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών και στον υπουργό Αμυνας...
που την καταγγέλει και δεν την αναγνωρίζει. Συνομιλητές του κ. Κοτζιά κάνουν λόγο για ετεροβαρή στάση του πρωθυπουργού και μάλιστα αναφορικά με τη συμφωνία για τα Σκόπια που την έχει υιοθετήσει και αναδείξει σε κεντρικό πυλώνα της εξωτερικής του πολιτικής.

Μάλιστα σε δηλώσεις του σήμερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον κ. Κοτζιά είπε πως το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι: «Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και όποιος νιώθει δυσφορία να κατέβει».

Οπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση πλέον κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, με απρόβλεπτες εξελίξεις. Στην κυβέρνηση υπάρχει δυσαρέσκεια για τη διαρροή του καβγά Καμμένου-Κοτζιά και μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος σήμερα έκανε λόγο για «φαντασιόπληκτες διαρροές στον Τύπο με πολιτική σκοπιμότητα», στοχεύοντας ξεκάθαρα τον κ. Κοτζιά.

οταν ερωτήθηκε συγκεκριμένα για την κόντρα Κοτζιά-Καμμένου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε αρχικά ότι αρνείται να σχολιάσει τις φήμες. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες αλλά δεν υπάρχουν κόντρες».

Οι διάλογοι του καβγά Καμμένου-Κοτζιά διέρρευσαν και προκάλεσαν αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου. Το εκρηκτικό κλίμα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου -το οποίο, μάλιστα, έγινε κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς να καταγραφεί, ως είθισται, η εισήγηση του πρωθυπουργού, προκάλεσε σύσκεψη στο Μαξίμου, την οποία πραγματοποίησε ο κ.Αλέξης Τσίπρας λίγο μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού. Κυβερνητικές πηγές διεμήνυαν σε όλους τους τόνους ότι η σύσκεψη δεν ήταν έκτακτη, αλλά είχε προγραμματισθεί και είχε ως αντικείμενο το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο Πάνος Καμμένος, εκτός από το εσωκομματικό του πρόβλημα που εξελίσσεται σε εμφύλιο, εξακολουθεί να δέχεται πυρά από τους κυβερνητικούς του εταίρους για όσα δήλωσε στις ΗΠΑ, τόσο για την ύπαρξη plan b στο Σκοπιανό, όσο και για δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Μετά τα ομαδικά πυρά που δέχθηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το σαββατοκύριακο, ήρθε σήμερα το επεισόδιο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το επεισόδιο ανάμεσα στους δύο κορυφαίους υπουργούς, μάλιστα, λίγο έλειψε να επισκιάσει την έκκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους υπουργούς του, να δεσμευθούν ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση για το σκοπιανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς κατηγόρησε τον κ. Καμμένο ότι υιοθετεί πολιτική που βλάπτει την κυβέρνηση και τη χώρα προκειμένου να εξυπηρετήσει δικές του πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις. Ο υπουργός Εξωτερικών άσκησε δριμεία κριτική στον Πάνο Καμμένο υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικης Άμυνας στις ΗΠΑ παραβιάζουν την κυβερνητική συμφωνία και υπονομεύουν την εθνική θέση για το Σκοπιανό.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά την αποχώρησή του από τη Βουλή, ο κ. Κοτζιάς δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες για την κόντρα του με τον Καμμένο, λέγοντας «δεν ξέρω».

Οι διάλογοι που διέρρευσαν από παρόντα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν ως εξής:


Καμμένος: Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της πΓΔΜ... Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.

Κοτζιάς: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις

Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές…

Κοτζιάς: Αυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…

Καμμένος: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση.

Τσίπρας: Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης, και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.

Καμμένος: Δεν δέχομαι πλέον προσωπικές επιθέσεις, αλλά πολιτική αντιπαράθεση. Απαράδεκτα τα σχόλια στελεχών όπως ο Φίλης που με παρομοιάζουν με τον Σαλβίνι.

Παππάς: Να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές. Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση δεν θα ήμουν σε αυτήν… Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα.

Πηγή: Protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)