Γιατί αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο

0
Ακόμα και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, είναι αλήθεια ότι ορισμένα διαβατήρια έχουν περισσότερη δύναμη από κάποια άλλα και αυτό οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, τόσο ιστορικούς (αποικιοκρατίες, διεθνείς συμφωνίες κλπ.), όσο και σχετικούς με την τωρινή πολιτική κατάσταση. Στην παγκόσμια κατάταξη, όπως είναι λογικό...
, οι διαφορές ανάμεσα στις πρώτες χώρες είναι μικρές. Ποια όμως είναι τα ισχυρότερα διαβατήρια και τι θέση έχει η Ελλάδα; Έχοντας το διαβατήριο ποιας χώρας πας σχεδόν παντού και με ποιας άλλης μένεις εκεί που είσαι;
Η ταξιδιωτική ελευθερία που απολαμβάνουν οι κάτοχοι του ιαπωνικού διαβατηρίου είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλης χώρας στον πλανήτη, καθώς μπορούν να επισκεφθούν 190 χώρες, απλά και μόνο δείχνοντας το διαβατήριό τους. Αυτό μάλιστα το κατάφερε τον μήνα που μας πέρασε, αφού η Μιανμάρ χορήγησε στους Ιάπωνες πολίτες την ελεύθερη είσοδο στη χώρα. Έτσι, η Ιαπωνία κατόρθωσε να ξεπεράσει την επίσης νησιωτική Σιγκαπούρη, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τους κάτοχους του διαβατήριού της να μπορούν να επισκεφθούν 189 χώρες. Όσο για τις κυρίαρχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Γερμανία και Γαλλία, μοιράζονται την τρίτη θέση από κοινού με τη Νότια Κορέα.
Οι ΗΠΑ, όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, δεν βρίσκονται ούτε στην τέταρτη θέση, στην οποία βρίσκονται οι Σκανδιναβοί, Φιλανδοί, Σουηδοί και Δανοί και οι νότιοι Ισπανοί και Ιταλοί, αλλά στην Πέμπτη μαζί με Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία και Ολλανδία. Η Ελλάδα πάντως βρίσκεται αρκετά ψηλά στη λίστα, αφού το ελληνικό διαβατήριο αναγνωρίζεται από 183 χώρες και βρισκόμαστε στην έβδομη θέση με Αυστραλία, Μάλτα και Νέα Ζηλανδία. Μπορεί λοιπόν στην οικονομική ελευθερία να μην τα πηγαίνουμε τόσο καλά, αλλά στην ταξιδιωτική είμαστε σε καλό επίπεδο.
Και ξαφνικά μέσα στο φθινόπωρο άνθισαν οι κερασιές της Ιαπωνίας (video, εικόνες)
Στα ενδιαφέροντα της λίστας οι χαμηλές θέσεις του ρωσικού μπλοκ, με την ίδια τη Ρωσία να βρίσκεται στην 47η θέση με τους κατόχους του διαβατήριού της να μπορούν να επισκεφθούν ελεύθερα μόλις 119 χώρες, αλλά και η ολοένα και αυξανόμενη θέση της Ουκρανίας, που μέσα στο 2018 σκαρφάλωσε 17 θέσεις για να βρεθεί στην 41η.
Στις τελευταίες θέσεις της λίστας βρίσκονται κυρίως χώρες με ενεργούς τζιχαντιστές. Συγκεκριμένα, με το διαβατήριο του Αφγανιστάν και του Ιράκ μπορείς να ταξιδέψεις μόλις σε 30 χώρες, ενώ με εκείνο της Σομαλίας και της Συρίας σε δύο παραπάνω!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)