Άγνωστη επίθεση Τούρκων σε έλληνα ψαρά στη Σαμοθράκη δυο μέρες πριν τη Λέρο

0
Πυροβολισμούς, ακόμα και κατά ριπάς, δέχθηκε έλληνας ψαράς ανοιχτά της Σαμοθράκης δύο ημέρες πριν από το περιστατικό της Λέρου, ωστόσο το λιμενικό του συνέστησε να μη «δώσει έκταση» στο θέμα, κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος γρι-γρι Καβάλας Γιάννης Μανιός. Ο κ. Μανιός δήλωσε ότι οι οχλήσεις τούρκων αλιέων σε ελληνικά χωρικά ύδατα είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο...
, χωρίς να ενεργοποιείται το λιμενικό και η κυβέρνηση για την προστασία τους, προειδοποιώντας παράλληλα ότι αν έλληνας ψαράς βρεθεί εκτός εαυτού μπορεί να υπάρξει μεγάλο επεισόδιο. 

Ο Γιάννης Μανιός έκανε λόγο για καταγγελίες ελλήνων ψαράδων για παρενοχλήσεις από τουρκικά αλιευτικά, που ψαρεύουν ανεξέλεγκτα και χωρίς να ακολουθούν τις αλιευτικές πρακτικές που επιβάλλονται από την ΕΕ. «Έχουμε καταντήσει γραφικοί βγαίνουμε στα σάιτ, στα κανάλια και τίποτα δεν γίνεται. Θα έχουμε πρόβλημα μπορεί να υπάρξει μεγάλο επεισόδιο αν ξεφύγει κάποιος δικός μας» τόνισε. 

«Τη Λήμνο εδώ και πολλά χρόνια, και τη Σαμοθράκη, τις έχουν ισοπεδώσει εντελώς, τώρα έχουν πάει πιο νότια. Έχουν ξεθαρρέψει και έρχονται στη Θάσο, έχουν ρημάξει τη Λήμνο, έχει γίνει γύρω κρανίου τόπος… Οι άνθρωποι τελειώσανε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιός. 

Το θέμα έχει θέσει γραπτώς και το Πανελλήνιο Παράκτιων Αλιευτικών Συλλόγων στο ΥΠΕΝ: 




Το ιστορικό του άγνωστου επεισοδίου 

Ο πρόεδρος των γρι-γρι σημείωσε ότι δυο μέρες πριν το περιστατικό της Λέρου συνάδελφός του πυροβολήθηκε από τούρκο ψαρά μετά από φραστικό επεισόδιο, Δυτικά της Σαμοθράκης προς τη Λήμνο, με έναν τούρκο να ρίχνει τρεις σφαίρες και μια ριπή. «Έχει ενημερωθεί το λιμεναρχείο και το Κέντρο Επιχειρήσεων της Αθήνας» επισήμανε. 


Ο κ. Μανιός εξήγησε ότι τα δύο αλιευτικά συναντήθηκαν σε σημείο που ο έλληνας ψαράς ήταν πιο μπροστά ήθελε να περάσει ο τούρκος δεν μπόρεσε να περάσει και μετά το λεκτικό επεισόδιο πυροβόλησε. «Καθημερινά γίνεται αυτό (σ.σ οι οχλήσεις) δήλωσε μάλιστα, σημειώνοντας ότι όταν ο συνάδελφός τού κατήγγειλε το περιστατικό στο λιμενικό, η απάντηση ήταν «μη δίνετε έκταση στο θέμα». 

Κίνδυνος για τους γόνους στο Αιγαίο 

Ο Γιάννης Μανιός επισήμανε και την περιβαλλοντική παράμετρο της υπόθεσης, δηλώνοντας ότι κινδυνεύουν οι γόνοι. 

«Τα σκάφη τους είναι διπλάσια και τριπλάσια από τα δικά μας… Δεν τηρούν κανένα κανόνα της ΕΕ για την καταστροφή των γόνων. Τα ψάρια που πιάνουν είναι πολύ μικρά, τα δίχτυα τους είναι παράνομα κατ’ εμάς, αυτούς δεν τους νοιάζει, δεν ενδιαφέρονται για τίποτα» υπογράμμισε. «Αν εμείς παρανομήσουμε πληρώνουμε 1.000 ευρώ πρόστιμο και 10 ημέρες στέρηση άδειας σε κυβερνήτη και σκάφος» διευκρίνισε. 

Πηγή: skai.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)