Συμφωνία των Πρεσπών: Η Βαλκανική στα νύχια του ΝΑΤΟ




Γράφει ο Σουλτάνης Γρ.



Η Συμφωνία με τη FYROM ήταν αποτέλεσμα της συντονισμένης πίεσης των ΗΠΑ,ΝΑΤΟ και ΕΕ (Γερμανίας), ώστε να τελειώνει άμεσα η διαδικασία αποικιοποίησης των Βαλκανίων για τη μετατροπή της Βαλκανικής σε τεράστια στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ.
Το timing δεν ήταν τυχαίο· καθορίστηκε από πολλούς παράγοντες: από την κυβέρνηση Zaev που πραξικοπηματικά πήρε την εξουσία με τη βοήθεια των αμερικανών, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ήταν διαθέσιμη να παράσχει ανταλλάγματα για τη ρύθμιση του χρέους και από την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στα Σκόπια, τη Βοσνία και τη Σερβία.
«Το ΝΑΤΟ βοηθάει κυβερνήσεις των Δυτικών Βαλκανίων να δημιουργήσουν σώματα συλλογής πληροφοριών και άμυνας για να αντισταθούν σε ξένη, ιδιαίτερα ρωσική, πολιτική επιρροή», δήλωσε ο γ. γραμματέας του ΝΑΤΟ αποκαλύπτοντας την ιδεολογία του αυτόκλητου σωτήρα που νομιμοποιεί τις ανθρωπιστικές επεμβάσεις του ......
ΝΑΤΟ και την εμμονικήδαιμονοποίηση του αντίπαλου που νομιμοποιεί επίσης το νεο-ψυχροπολεμικό δόγμα του ευρωατλαντισμού.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε ο γ. γραμματέας πριν την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, όταν υποτίθεται ότι Σέρβοι και Ρώσοι σχεδίαζαν πραξικόπημα, και  οι Σερβοβόσνιοι απέρριψαν την ένταξη στο ΝΑΤΟ: «Ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθεί η αντοχή έναντι οποιουδήποτε είδους εξωτερικής επιρροής ή εν δυνάμει επιρροής είναι να διασφαλιστεί ότι οι θεσμοί στις διάφορες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι ισχυροί, εκσυγχρονισμένοι και μεταρρυθμισμένοι», εννοώντας την κυριαρχία της ελεύθερης αγοράς και την ένταξη στην ΕΕ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της αμερικανικός κυβέρνησης, MikePence, κατά την επίσκεψή του στο Μαυροβούνιο δήλωσε ότι «Η Ρωσία συνεχίζει να επιδιώκει να επανακαθορίσει τα διεθνή σύνορα με τη βία, και εδώ στα Δυτικά Βαλκάνια, εργάζεται για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, να υπονομεύσει τις δημοκρατίες σας και να διχάσει τα κράτη μεταξύ τους όπως  και την υπόλοιπη Ευρώπη».
Η ένταση της αμερικανικής παρουσίας στα Βαλκάνια είναι επακόλουθο της επανεμφάνισης της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή με τη διακριτική υποστήριξη της Κίνας.
Το StateDepartmentλαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις εκκλήσεις αμερικανικών thinktanks, όπως του HeritageFoundationκαι του AtlanticCouncil,  επανεκτίμησε τη πολιτική του στα Βαλκάνια. Βασικό επιχείρημα ήταν ότι μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και με το τέλος του μονοπολικού κόσμου η Ρωσία έχει επανακάμψει στα Βαλκάνια, με κίνδυνο να γίνει ο κυρίαρχος παίκτης, τόσο πολιτικά όσο ενεργειακά και οικονομικά, με αποτέλεσμα την ευρύτερη εξάρτηση της Ευρώπης, γεγονός που θα αποτελέσει απειλή για την ενότητα της ευρωατλαντικής Συμμαχίας. Το σύνθημα ήταν «έξω η Ρώσοι από τα Βαλκάνια» και άμεση ενσωμάτωσή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ακολουθώντας τις αμερικανικές υποδείξεις, κατέστρωσε τη δική του Στρατηγική της ΕΕ για τα Βαλκάνια, με βάση το δόγμα ότι χρειάζεται μια «ορθολογική χρήση της αμερικανικής ισχύος» και συντονισμένες ενέργειες και προτάσεις για τον δελεασμό των μαζών και τον εκσυγχρονισμό.
Τα Βαλκάνια έχουν μετατραπεί πλέον, για τη Ευρωατλαντική συμμαχία, σε γεωπολιτικό γήπεδο ανταγωνισμού με τη Ρωσία με απρόβλεπτες συνέπειες.
Η FYROMέχει ιδιαίτερη σημασία για τους αμερικανικούς σχεδιασμούς: αφενός γιατί αποτελεί έναν κομβικό γεωπολιτικό χώρο για τον έλεγχο της βαλκανικής, αφετέρου γιατί οι εθνοτικές ομάδες που την συνθέτουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα αποσταθεροποίησης γειτονικών χωρών και τέλος γιατί η ρωσική επιρροή είναι ιδιαίτερα έντονη-μετά τη Σερβία-, τόσο στο πολιτικό προσωπικό όσο στο χριστιανικό πληθυσμό και την οικονομία-η Ρωσία είναι ένας από τους σπουδαιότερους οικονομικούς εταίρους της.
 Ο σχεδιασμός του ρωσικού Τurkstreamαποτελεί, εκτός της οικονομικής του σημασίας και έναν άξονα ενοποίησης των χωρών που παραδοσιακά έχουν σχέσεις με τη Ρωσία και για τη FYROMθα αποτελούσε μια σημαντική οικονομική επένδυση όταν το ένα τρίτο του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας και η ανεργία αγγίζει το 32 %.
Δεν είναι τυχαίο ότι όπως σε όλη τη Βαλκανική έχουν διασπείρει ένα δίκτυο από ΜΚΟ με ύποπτες δραστηριότητες, στη FYROMδραστηριοποιούνται δύο από τις σπουδαιότερες αμερικανικές ΜΚΟ: η NationalDemocratic Institute (NDO,) και η NationalEndowmentforDemocracy (NED, Εθνικό Κληροδότημα για τη Δημοκρατία). Ιδιαίτερα η NEDπου είχε δραστηριοποιηθεί στην Ουκρανία προετοιμάζοντας το πραξικόπημα, διαπλέκεται με το σύνολο του πολιτικών θεσμών της FYROM, με το πρόσχημα της διάδοσης της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ποσά που έχουν διατεθεί βρίσκονται εδώ https://www.ned.org/region/central-and-eastern-europe/macedonia-2017/ . Φυσικά δεν είναι μόνο οι αμερικανικές ΜΚΟ με τη συνεπικουρία του Soros, αλλά και ευρωπαϊκές, -κυρίως γερμανικές- που δρουν για τα δικά τους συμφέροντα. Χαρακτηριστική του είδους είναι η Sudosteuropa-Gesellschaft (SOG) Που αποτελεί διάδοχο της Sudosteuropa-Gesellschaft (SEOG), (Σύλλογος Νοτιοανατολικής Ευρώπης) ένας οργανισμός που είχε ανάλαβε την εφαρμογή της ναζιστικής πολιτικής, της Νέας Τάξης Πραγμάτων στον γερμανικό Lebensraum- τον ζωτικό χώρο των Βαλκανίων- και την εκμετάλλευση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων.
Με τη συνεπικουρία των πιστότερων συμμάχων τους, των αλβανών, οι αμερικανοί κατάφεραν να επιβάλλουν την συμφωνία της Οχρίδας, καθιστώντας τους αλβανούς ρυθμιστικό παράγοντα και τελικά, μετά την «πλατφόρμα των Τιράνων» που αποτελεί ευθεία παρέμβαση της Αλβανίας στη χώρα, να εγκαταστήσουν την κυβέρνηση Zaev με τη στήριξη της αλβανικής μειονότητας. Ο πρόεδρος Ivanovπου υποστηρίζεται από το VMRO-DPMNE, είναι στη πραγματικότητα όμηρος των αποφάσεων που παίρνονται από τους αμερικανούς και την ΕΕ. Κατά τη υποτιθέμενη διαπραγμάτευση μάλιστα, το γραφείο του προέδρου διαμαρτυρήθηκε ότι λαμβάνει επιλεκτική ενημέρωση από τον Zaev.
Οι αμερικανοί πριν καν να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ έχουν στήσει ένα από τα σημαντικότερα κέντρα επιχειρήσεων της Βαλκανικής (campAbleSentry) κοντά στα Σκόπια, ενώ η αμερικανική πρεσβεία αποτελεί ένα είδος υπερ-κυβέρνησης που καθορίζει τα πάντα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της δημοσιογράφου MarijaNikolovska«η FYROMείναι μια κατεχόμενη χώρα. Ο κατακτητής λέγεται JessBaily, ένας εκφραστής του πολιτικού κατεστημένου της Ουάσιγκτον, δηλαδή του βαθέος κράτους, ένας μανιακός της CIA, και μια ομάδα από ευρωπαίους γκάγκστερ με αποικιακές βαρβαρικές διαθέσεις».
Η Nikolovska, πριν λίγες μέρες (http://www.minareport.com/2018/06/18/macedonian-constitutional-court-gagged-by-us-ambassador-fraudulent-referendum-coming-up/) κατήγγειλε ότι το δικαστικό σύστημα της χώρας έχει ανασταλεί γιατί όλες οι αποφάσεις καθορίζονται από τον αμερικανό πρεσβευτή JessBailyπου έχει δηλώσει στους δικαστές να μένουν μακριά από τις αποφάσεις που έχει πάρει η Ουάσιγκτον για τη χώρα: συμφωνία prizino, παράνομη εκλογή του προέδρου του κοινοβουλίου TalatXhaferi, επέκταση της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια. κτλ..
Σύμφωνα με την Nikolovska, το επερχόμενο δημοψήφισμα για το όνομα θα είναι μια απάτη στημένη από τον αμερικανό πρέσβη ώστε να νομιμοποιηθεί η επικύρωση της συμφωνίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η σερβική πλευρά ανησυχώντας ιδιαίτερα για τα παιχνίδια της Ουάσιγκτον, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που σε συνεργασία με τους αλβανούς εθνικιστές, οδηγούν στην αποσταθεροποίηση τα βαλκάνια, απέφυγε να συγχαρεί τις δύο πλευρές για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Στην πραγματικότητα η FYROMείναι ένα προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ, όπως και η Ελλάδα- που εσχάτως συναγωνίζεται την Αλβανία στην εκδούλευση του ΝΑΤΟ- και είναι απόλυτα βέβαιο ότι η τελική Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα εγκριθεί πανηγυρικά. Το αν η Συμφωνία εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα των δύο χωρών είναι αβέβαιο. Το βέβαιο είναι ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Πέρα όμως από το ονοματολογικό-που ενέχει τη δική του συμβολική δυναμική στο πεδίο του αλυτρωτισμού- είναι βέβαιο ότι η ονομασία Βόρεια Μακεδονία σε αντιπαράθεση με τη νότια, μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Μακεδονίας» που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει πιο αποτελεσματικά τα σχέδια για μετατροπή της Βαλκανικής σε ένα γεωπολιτικό προτεκτοράτο με αλληλοσυγκρουόμενα ανίσχυρα κρατίδια.
Μια τέτοια προοπτική γίνεται πολύ πιθανή αν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ-στα πλαίσια του νέου ενεργειακού ψυχρού πολέμου- αποφασίσουν την χάραξη της εμπορικής και ενεργειακής οδού που θα ενώνει τον Δούναβη με τον Μοράβα και τον Αξιό.
ΣουλτάνηςΓρ.