Times: Γιατί συγκεντρώνουν περιουσία στην Βρετανία οι Ρώσοι που κινδυνεύουν με κυρώσεις;

0
Σύμφωνα με τους βρετανικούς Times Ρώσοι ολιγάρχες, που έχουν μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ, του Καναδά και της Βρετανίας, για πιθανές κυρώσεις σε βάρος τους, αγοράζουν ελεύθερα δεκάδες ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εφημερίδα έχει εντοπίσει περιουσιακά στοιχεία, που ανήκουν σε βρετανικές εταιρείες, οι οποίες ελέγχονται...
από συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Τερέζα Μέι έχει ενημερωθεί από αξιωματούχο της MI6 για το ζήτημα των ολιγαρχών στη Βρετανία και η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει ποια περιουσιακά στοιχεία θα «παγώσουν», ως αντίποινα για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, στο Σόλσμπερι.

Για την απόφαση αυτή θα χρησιμοποιήσουν και τη λίστα που είχε συντάξει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, τον Ιανουάριο, με «υποψήφιους» για την επιβολή κυρώσεων.

Βουλευτές στον Καναδά και τη Βρετανία είναι επίσης μεταξύ των πιθανών στόχων. Τον περασμένο Μάιο, ο Ράνταλ Γκάρισον- Καναδός βουλευτής- είχε καλέσει την καναδική Βουλή των Κοινοτήτων να «παγώσει ή να κατάσχει» περιουσιακά στοιχεία αξιωματούχων που φέρνουν στη χώρα τα κέρδη της διαφθοράς τους.

Ανάμεσα στους στόχους, σε ό,τι αφορά τη Βρετανία- γράφουν οι Times- είναι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, με περιουσία 7,2 δισ. λίρες, σύμφωνα με το Forbes. Ο Γκράρισον τον είχε χαρακτηρίσει «ολιγάρχη φιλικό προς τον Πούτιν», μιλώντας σε Καναδούς βουλευτές.

Η Fordstam, εταιρεία που ανήκει στον Αμπράμοβιτς και ήταν στη λίστα του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ, κατέχει ακίνητα στο δυτικό Λονδίνο. Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο σφοδρότερος επικριτής του Πούτιν στη Ρωσία, είχε ζητήσει από τη Βρετανία να βάλει στο στόχαστρο τα περιουσιακά στοιχεία του Αμπράμοβιτς.

Είχε αναφερθεί και τον Αλισερ Ουσμάνοφ, τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Αρσεναλ, που θεωρείται σύμμαχος του Πούτιν και ήταν επίσης στη λίστα του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι Times, έχει σημαντικό έλεγχο εταιρείας στην οποία ανήκει τετραώροφη αποθήκη στο Μέιφερ του Λονδίνου. Η περιουσία του φτάνει στα 8,9 δισ. λίρες, σε τηλεπικοινωνίες, επενδύσεις και μεταλλεύματα.

Ο Ολεγκ Ντερίπασκα, που αγόρασε έπαυλη με 11 υπνοδωμάτια στην περιοχή Μπελγκράβια του Λονδίνου επίσης είναι ανάμεσα στους υποψήφιους για να του επιβληθούν κυρώσεις. Ο Γκάρισον τον χαρακτήρισε έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Πούτιν και έχει περιουσία 4,8 δισ. λίρες.

Επίσης, σύμφωνα με τους Times στη λίστα είναι ο Βλαντιμίρ Γεβτσουσένκοφ, στου οποίου την εταιρεία Redline Capital, ανήκει οροφοδιαμέρισμα στο Μέιφερ και ο Ιγκόρ Σουβάλοφ, ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, που έχει δύο ακίνητα στο Λονδίνο, μέσω ρωσικής επιχείρησης που ανήκει στον ίδιο και τη σύζυγό του.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)