Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018

Διπλά έκθετος ο Σαμαράς μετά τις νέες αποκαλύψεις

Μπορεί από το περιβάλλον Σαμαρά να διαρρέεται ότι είναι άνευ σημασίας τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν χθες στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης από την προϊσταμένη της εισαγγελίας διαφθοράς, ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι στη σχετική ανακοίνωση απουσιάζει οποιοδήποτε ουσιαστικό σχόλιο επί του περιεχομένου των αποκαλύψεων, προδίδει αμηχανία...


Οι χθεσινές αποκαλύψεις είναι αλήθεια ότι «στρίμωξαν» τον πρώην Πρωθυπουργό, ο οποίος καλείται πρώτα απ’ όλα να δώσει εξηγήσεις για την ύπαρξη ιδιόχειρης επιστολής του προς τον Κωνσταντίνο Φρουζή, την οποία ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis έλαβε κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Το σημείωμα φέρει τα επίσημα διακριτικά του Αντώνη Σαμαρά και αναγράφει το όνομα και το προσωπικό τηλέφωνο του πρώην υπουργού και νυν τομεάρχη Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Χαρακτηριστικό της αδυναμίας διαχείρισης της συγκεκριμένης αποκάλυψης είναι το γεγονός ότι ο ΣΚΑΙ, αλλά και η πλειοψηφία των ΜΜΕ που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά στη συγκεκριμένη επιστολή του κ. Σαμαρά, στα χθεσινά ρεπορτάζ τους για την υπόθεση.

Και η συγκεκριμένη αποκάλυψη παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις από τη στιγμή, μάλιστα, που ο πρώην Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε Δημόσια ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ τον κ. Φρουζή, κάτι που αποδεικνύεται τελικά ψευδές.

Κι αν ορισμένοι βιαστούν να απαντήσουν ότι τον συνάντησε όπως όταν συναντάνε πρωθυπουργοί εκπροσώπους κολοσσών ή πολυεθνικών, να επαναλάβουμε ότι όχι μόνο τον συνάντησε, αλλά φρόντισε να τον φέρει σε επαφή με τον κ. Σταϊκούρα. Κάτι για το οποίο, επίσης, θα πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις.

Όσο για τους μη γνωρίζοντες ή τους… ξεχασιάρηδες που θα επιδιώξουν να υποβαθμίσουν το γεγονός, υπενθυμίζουμε ότι την περίοδο εκείνη ο κ. Σταϊκούρας ήταν ο ταμίας του κράτους.

Η αλληλογραφία μεταξύ Novartis και Σαμαρά – Τα σημειώματα και οι «οδηγίες» προς τον Άδωνη
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις δύο επιστολές της Novartis στον Αντώνη Σαμαρά για ζητήματα φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και για τα cd με 165 αρχεία από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της εταιρείας, τα οποία διαβιβάστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής από την προϊσταμένη της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

H εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση από το 2016 και συνεχίζει την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα και για άλλα αδικήματα, διαβίβασε στην επιτροπή της Βουλής αμελλητί, χωρίς δηλαδή αξιολόγηση, τα στοιχεία που της κατέθεσε η μάρτυρας με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση, όταν προσήλθε την περασμένη Παρασκευή στην Εισαγγελία αυτοβούλως.

Η διαβίβαση των συμπληρωματικών στοιχείων πυροδοτεί νέο κύκλο αντιπαράθεσης με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να κάνουν λόγο για “συνέχιση της γελοιότητας από τη γνωστή συμμορία” και τηΔημοκρατική Συμπαράταξη να κατηγορεί την Ελένη Τουλουπάκη για παράβαση καθήκοντος. Την ίδια ώρα η εφημερίδα “ΑΥΓΗ” επικαλείται έγγραφο της Novartis, υπό τον τίτλο “Proposal for Adonis”, με το οποίo η εταιρεία φέρεται να δίνει οδηγίες στην κυβέρνηση Σαμαρά για την φαρμακευτική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει.

Το ιδιόχειρο σημείωμα και οι επιστολές στον Α. Σαμαρά

Ανάμεσα στα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης είναι ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς γράφει το τηλέφωνο του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με την Αικατερίνη Κελέση, το σημείωμα αυτό το είχε ο κ. Φρούζης την επομένη συνάντησής του με τον Αντώνη Σαμαρά. Στα στοιχεία που έχει καταθέσει η Αικατερίνη Κελέση είναι και μια carte visite του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τα τηλέφωνα επικοινωνίας και την ηλεκτρονική του διεύθυνση.

Στην Επιτροπή της Βουλής έχουν διαβιβαστεί και δύο επιστολές της Novartis, με τις οποίες η εταιρεία ζητάει συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό. Οι δύο επιστολές είχαν σταλεί ενόψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός προκειμένου εκεί η εταιρεία να έχει συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Όπως όμως υπογράμμιζαν χθες συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς δεν μετέβη στο Νταβός ούτε το 2013 ούτε το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην μία επιστολή, η οποία έγινε Ιανουάριο του 2013, γίνεται μνεία στο ότι η Novartis Ελλάδος είναι μία από τις 14 εταιρείες που συγκροτούν το think tank για να οδηγήσει την Ελλάδα από τα προγράμματα διάσωσης στην σταθερότητα και την ανάκαμψη.Στη δεύτερη επιστολή προς τον κ. Σαμαρά, η Νοvartis επίσης προτείνει στον πρώην πρωθυπουργό να έχει συνάντηση με στέλεχος της μητρικής εταιρείας, κάνει αναφορά στο ΜΟU για την φαρμακευτική βιομηχανία στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει τη μνεία στη δεξαμενή σκέψης για τη μετάβαση της Ελλάδας στην σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Όπως δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η “ΑΥΓΗ” στη δικογραφία υπάρχει άλλο ένα «έγγραφο της Novartis με οδηγίες για την πολιτική της εταιρείας το 2014. Το έγγραφο έχει συνταχθεί τον Ιανουάριο του 2014 και ζητείται να κλειστεί συνάντηση με τον Α. Σαμαρά παρουσία του υπουργού Υγείας στην οποία θα επιβεβαιωθεί η πρόθεση της Novartis να παραμείνει στην αγορά υπό την προϋπόθεση να επιβραβεύεται η καινοτομία της».

«Proposal Novartis for Adonis»

Η εφημερίδα «ΑΥΓΗ» αναφέρει εξάλλου ότι στο CD με τα 165 αρχεία υπαλλήλων της Novartis, που επίσης έχουν διαβιβαστεί στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, περιλαμβάνονται και εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που αναφέρονται στην φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, υπό τον τίτλο “Proposal Novartis for Adonis”.

«Ενδεικτικό είναι το έγγραφο που συνέταξε από τις 26 Σεπτεμβρίου 2013 η υπάλληλος της Novartis Ι.Ρ. Σε αυτό το draft, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνονται κατευθύνσεις υπό τον τίτλο “Κατάλογος προϊόντων σοβαρών παθήσεων του Ν. 3816 – Σεπτέμβριος 2013”. Εκεί διακρίνεται ρυθμιστική πρόταση, νομοθετική πρόταση και οικονομική πρόταση. Μεταξύ άλλων, ζητείται “απαραίτητα” να διατηρηθεί ο κατάλογος των προϊόντων σοβαρών παθήσεων», σημειώνει η εφημερίδα και επικαλείται άλλο έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο η Novartis αναφέρεται σε «προϋποθέσεις για να διασφαλίσουμε την επάρκεια των προϊόντων της λίστας 3816 σε περίπτωση που θα διατίθενται μέσω του ιδιωτικού τομέα».

Εκεί η εταιρεία προτείνει υπουργική απόφαση/νόμο που θα επιβάλει την διάθεση των προϊόντων μέσω ιδιωτικών φαρμακείων. Προτείνει επίσης «οι φαρμακευτικές εταιρείες να παίρνουν ενημερωμένα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ ανά ΤΚ με τον αριθμό των εκτελεσθέντων συνταγών» και «οι χονδρέμποροι να είναι μόνο πιθανοί διανομείς των σκευασμάτων και οι φαρμακευτικές να επιλέγουν με ποιους θα συνεργάζονται».
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: