Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει 3+3 ειδικά δικαστήρια

0
Προανακριτικές, εξεταστικές και ειδικά δικαστήρια περιλαμβάνει η ατζέντα της Κουμουνδούρου σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα της…25ης Ιανουαρίου οδηγήσει σε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
 Επιθυμία της ηγεσίας του κόμματος είναι να βάλει στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης
όλες τις μείζονες υποθέσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών που χρήζουν περαιτέρω έρευνας ώστε να ικανοποιήσει με αυτόν τον τρόπο το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως με την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης αλλά και με την άμεση λήψη μέτρων που στοχεύουν στην ανακούφιση των φτωχών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων θα καταφέρουν να αποκαταστήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης πολιτών και Βουλής και να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν λαϊκή υποστήριξη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», στόχος μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να προχωρήσει στη συγκρότηση τριών προανακριτικών επιτροπών εντός του πρώτου εξαμήνου για τη διερεύνηση των μνημονίων, του «μαύρου» της ΕΡΤ και της υπόθεσης των υποβρυχίων. Με τον τρόπο αυτό «θα κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα», αναφέρουν στελέχη του κόμματος, εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε ζητήσει τη διερεύνησή τους αλλά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είχε απορρίψει το αίτημα.
Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα εξεταστούν υποθέσεις εκποίησης δημόσιας περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ, όπως η πώληση του ΟΠΑΠ, το σπάσιμο της ΔΕΗ, η υπόθεση των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και η παροχή ασυλίας στα μέλη του, καθώς και η υπόθεση των κομματικών δανείων. Υπό αυτά τα δεδομένα σχηματίζεται ένας μακρύς κατάλογος προσώπων που θα επιδιώξει να καθίσει στο σκαμνί των κοινοβουλευτικών ερευνών ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Γιώργος Παπανδρέου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Στουρνάρας, Σίμος Κεδίκογλου, Ευάγγελος Βενιζέλος και Αντώνης Σαμαράς.
Υπόθεση «Μνημόνια 2010-2014»: από τον Παπανδρέου έως και τον Σαμαρά
Πιο αναλυτικά, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης για τυχόν πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα πως «τώρα είναι η ώρα να μάθουμε γιατί ο κ. Παπανδρέου, τη στιγμή που το 2009 δημόσια καταφερόταν εναντίον του ΔΝΤ, είχε ήδη κλείσει μυστικά, όπως αποδείχτηκε, συμφωνία μαζί του πριν ακόμη από τις εκλογές. Γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου την ώρα που έπρεπε να δανειστεί από τις αγορές μίλαγε για “Τιτανικό” και αρνούνταν τα δανεικά των αγορών;… Γιατί ο κ. Σαμαράς μέσα σε μια νύχτα, την περιβόητη Νύχτα των Καννών, μετατράπηκε από αντιμνημονιακός σε μνημονιακότερο των μνημονιακών; Γιατί ο κ. Βενιζέλος ταξίδεψε στις Κάννες ως αντιπρόεδρος του Παπανδρέου και επέστρεψε αντιπρόεδρος του Σαμαρά; Γιατί το 2012, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ενώ είχε τη στήριξη Λαγκάρντ να θέσει θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους στο Εurogroup, το κάρφωσε στον κ. Σόιμπλε για να του πει εκείνος το απαξιωτικό “forget it Giannis”;».
Με τον τρόπο αυτό έδειξε τη χρονική περίοδο αλλά και τα πέντε πρόσωπα (Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλος, Α. Σαμαράς και Γ. Στουρνάρας) που θα αφορά η έρευνα για τα μνημόνια και ότι πιθανότατα θα αφήσει εκτός διερεύνησης την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί και η απόδοση ευθυνών, πολιτικών και ποινικών, για το κλείσιμο της ΕΡΤ παράλληλα με την υλοποίηση του σχεδίου για την επαναλειτουργία της. Υποστηρίζουν ότι το λουκέτο δεν αποσκοπούσε στην εξυγίανση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αλλά στην ικανοποίηση του αιτήματος των δανειστών για απολύσεις. Σε περίπτωση που τελικά κατατεθεί η σχετική πρόταση στη Βουλή, πιθανότατα θα ζητείται η διερεύνηση των ενεργειών του τότε αρμόδιου υπουργού Σίμου Κεδίκογλου. Τέλος, εκκρεμότητα θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ τη διερεύνηση της σύμβασης του 2010 που υπέγραψαν οι Ευ. Βενιζέλος και Γ. Παπακωνσταντίνου, με την οποία παρελήφθησαν τέσσερα υποβρύχια από το Πολεμικό Ναυτικό. Κι αυτό γιατί πρόταση για σύσταση Εξεταστικής είχαν καταθέσει και τον Νοέμβριο του 2013, αλλά η τότε Βουλή την καταψήφισε, ενώ σχετική δικογραφία σχηματίστηκε και από τη Δικαιοσύνη, η οποία κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο την ημέρα που έκλεινε τις εργασίες του για τις θερινές διακοπές.
Ζωή Κωνσταντοπούλου «Η καθεστωτική διαπλοκή φτάνει στο τέλος της»
«Το αίτημα για διαφάνεια, λογοδοσία, εξυγίανση του δημόσιου βίου και διαλεύκανση των υποθέσεων που στοιχειοθετούν πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα ολκής, με αδιαμφισβήτητη ποινική διάσταση, συνιστά δημοκρατική απαίτηση της κοινωνίας. Η διαδεδομένη αδικία, η κραυγαλέα ανισότητα ενώπιον του νόμου και η προκλητικά χαριστική νομοθέτηση που εξασφάλισαν στους εαυτούς τους και στους δικούς τους οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν τραυματίσει το συλλογικό αίσθημα αξιοπρέπειας και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εργάστηκε άοκνα κατά της συγκάλυψης, της ατιμωρησίας και των τροπολογιών ασυλίας “ημετέρων” που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά.
Ανέλαβε επανειλημμένα πρωτοβουλίες για την εξέταση υποθέσεων που αποτέλεσαν πρόκληση για το αίσθημα δικαίου των πολιτών και για την αρχή της ισονομίας και αποκάλυψε κυβερνητικές συμπεριφορές καταδολιευτικές των αξιώσεων της Πολιτείας. Από τη θέση της κυβέρνησης, με αταλάντευτη προσήλωση στις ίδιες αρχές, θα ανταποκριθούμε στο ιστορικό μας καθήκον να εγγυηθούμε την ανεξάρτητη, απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης έναντι όλων και να εξασφαλίσουμε ότι επιτέλους ο ελληνικός λαός θα μάθει όλη την αλήθεια γι’ αυτούς που τον θυματοποίησαν και τον θυσίασαν την ίδια ώρα που σκορπούσαν το δημόσιο χρήμα ή ενθυλάκωναν ωφελήματα για την υπογραφή επαχθών για τον λαό και τη χώρα συμβάσεων. Η καθεστωτική διαπλοκή φτάνει στο τέλος της – και αυτό το γνωρίζουν εκείνοι που την ενσαρκώνουν, εκείνοι που την εκτρέφουν και εκείνοι που την αξιοποιούν σε βάρος του λαού, της κοινωνίας και της ίδιας της δημοκρατίας».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)