H Λιβύη, εμείς και τα μυστήρια!

Πληθαίνουν τα μυστήρια γύρω από τις ανέκαθεν στενές ελληνολιβυκές σχέσεις.

Μετά το προχθεσινό τηλεφώνημα του Μουαμάρ Καντάφι στον έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τη βόλτα του vip λιβυκού αεροσκάφους στο FIR Αθηνών έρχεται τώρα συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη με ειδικό Λίβυο απεσταλμένο. Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Υπενθυμίζουμε ότι το μεσημέρι της Τετάρτης το κυβερνητικό Φάλκον της Λιβύης τύπου DA-900 πέρασε για λίγα λεπτά από το FIR Αθηνών. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης θα συναντηθεί σήμερα, στις 10 π.μ., στο υπουργείο με τον λίβυο απεσταλμένο Mohamed Tahir Siala. Στη...... συνάντηση θα συμμετάσχει και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Ι. - Α. Ζέπος.
 
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά από σχετική συνεννόηση του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα με την επικεφαλής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Κάθριν Άστον, ενόψει της ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ενώ λίγο αργότερα και οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να υιοθετήσουν κοινή στάση στο θέμα της Λιβύης.

Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ που θα συναντηθούν σε γεύμα εργασίας στις 11:30 ώρα Ελλάδας, θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: θα πρέπει ή όχι να επιβληθεί ζώνη εναέριου αποκλεισμού και αν ναι, θα είναι υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ; Είναι νόμιμο το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης; Η νομιμότητά του θα πρέπει να αναγνωριστεί;

Στις ίδιες ερωτήσεις θα πρέπει να απαντήσουν και οι 28 υπουργοί Άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας που θα συνεδριάσουν στις 14:00 ώρα Ελλάδας. 

Οι Δυτικοί γνωρίζουν πολύ καλά πως η παραμικρή αδεξιότητα από την πλευρά τους θα πλήξει την περηφάνια του αραβικού κόσμου και θα συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της νότιας Μεσογείου.

Σε αυτό προστίθεται και ο φόβος για ένα μαζικό κύμα μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, αλλά και ο κίνδυνος έκρηξης των τιμών του πετρελαίου.

Σε περίπτωση συμφωνίας για τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού και μόνο αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στηρίξει αυτήν την λύση, η Ουάσινγκτον θα επιθυμούσε τις επιχειρήσεις να τις αναλάβει το ΝΑΤΟ.

Στο ίδιο το ΝΑΤΟ, χώρες όπως η Γαλλία, ακόμα και αν έχει καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη από κοινού με τη Βρετανία σχέδιο απόφασης, αρνείται το ενδεχόμενο η Ατλαντική Συμμαχία να αναλάβει μια στρατιωτικού χαρακτήρα επέμβαση σε αραβική χώρα.

Το Παρίσι, που έχει ζητήσει επανειλημμένα την αποχώρηση του Καντάφι, τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τους αντικαθεστωτικούς.

Το Λονδίνο και το Βερολίνο σε κοινή επιστολή τους προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μάργκαρετ Αστον τονίζουν πως ο Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί για να υπάρξει πραγματική δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη.

Οι Ευρωπαίοι, αντίθετα, τάσσονται ομόφωνα υπέρ της αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λιβυκό λαό.

Την Παρασκευή, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν την κρίση στη Λιβύη, στη διάρκεια έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες με στόχο να στείλουν "ένα σαφές και θετικό μήνυμα" στη Βόρεια Αφρική.