ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ: Η πιο φτωχή και απομονωμένη γωνιά της Μεγαλονήσου στην εγκατάλειψη και στο μαρασμό

Αρκεί μια βόλτα στην Κρήτη και ο επισκέπτης μπορεί να καταλάβει ότι ο γεωγραφικός χώρος που αποκαλούσαμε παλιά επισήμως ως ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ (και που ακόμα και σήμερα την έχομε στο μυαλό μας ως την ευρύτερη ιδιαίτερη πατρίδα μας) είναι η πιο φτωχή και απομονωμένη γωνιά της Μεγαλονήσου η οποία μάλιστα με τις πρόσφατες εξελίξεις φαίνεται να είναι εσσαεί καταδικασμένη στην εγκατάλειψη και στο μαρασμό.

Και να γιατί:

1. Η "Ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη" μετά από παρέμβαση 300 ατόμων (κάποιοι έχουν δει το Τοπλού και τη Σητεία μόνο στο χάρτη) έκρινε ότι το μεγαλόπνοο σχέδιο Ανάπτυξης στο Τοπλού που θα έδινε δουλειά σε 500 άτομα σε πρώτη φάση και σε 1500 με 2000 άτομα στις κατοπινές φάσεις ήταν παράνομη, διότι λέει η περιοχή δεν ήταν μελετημένη από το ΥΠΕΧΩΔΕ για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, δηλαδή δεν είχε χαρακτηριστεί ζώνη τουριστικής εκμετάλλευσης. Πρόκειται για γελοιωδέστατο ισχυρισμό του λεγομένου Συμβουλίου Επικρατείας ο......... οποίος προέκυψε από πιέσεις διαφόρων οργανώσεων (αυτοαποκαλουμένων οικολογικών, αριστερών κλπ κλπ). Ερωτάται η Ελληνική Δικαιοσύνη αν και τα Σπάτα για παράδειγμα ήταν στο χωροταξικό σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ ως ζώνη εγκατάστασης αεροδρομίων ή αν οι Ξεροκαμάρες στη Σητεία ήταν στο χωροταξικό σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ στη ζώνη εγκατάστασης νοσοκομείων. Και τέλος πάντων
όταν ένας ιδιοκτήτης, όπως το Ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή έχει τόσα χιλιάδες στρέμματα
στην κατοχή του, δεν μπορεί να τα διαθέσει όπως θέλει;
Ας μείνει λοιπόν η Σητεία για πάντα η γραφική πολίχνη της Ανατολικής Κρήτης
που θα μαζευόμαστε τα καλοκαίρια για κανένα ψαράκι και κανένα λουκουμά. Σε τίποτε άλλο δεν βλέπουμε να εξελίσσεται η πόλη μας. Κρίμα και πάλι κρίμα! Ούτε κουβέντα για ανάπτυξη, ούτε κουβέντα για πρόοδο!
Να σημειωθεί ότι από την επένδυση στο Τοπλού, μόνο από φόρους, θα εισέρρεαν στα ταμεία του κράτους / τοπ. αυτοδιοίκησης περί τα 5-10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως τη στιγμή που πραγματικά βουλιάζουμε και κάνουμε "αμάν" για χρήματα.Μπορεί να πει κανείς ακόμα ότι τίθεται και θέμα ικανότητας των τοπικών πολιτικών αρχών και τοπικών πολιτικών μας εκπροσώπων που δεν μπόρεσαν να διαφυλάξουν το μέλλον της επένδυσης.

2.Προς έκπτωση φαίνεται ότι οδηγείται ο εργολάβος που είχε αναλάβει την κατασκευή του δρόμου Αυχήν Αγκαθιά – Χαμέζι, γεγονός που σημαίνει τουλάχιστον ένα χρόνο καθυστέρηση στην εξέλιξη του τόσο σημαντικού για τον τόπο έργου. Δεν νομίζουμε να ολοκληρωθεί ο καινούργιος δρόμος από τον Αγκαθιά ίσαμε το Χαμέζι πριν το 2015.


3. Επέκταση αεροδρομίου Σητείας: Μια από τα ίδια. Πάγωσε και δεν ξέρει κανείς αν θα γίνει και πότε θα γίνει. Δεν νομίζουμε να ολοκληρωθεί η επέκταση του αεροδρομίου πριν το 2015.

4. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν περεταίρω υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σητείας, ενδεχομένως και κατάργησης του.Βλέπε και παλαιότερα δημοσιεύματα μας
Πηγή