Τουρκία: Πίσω στη φυλακή έξι στελέχη της Cumhuriyet – Ο παραλογισμός συνεχίζεται…

| Kafeneio™ |
Η λογοκρισία και η στέρηση της ελευθερίας λόγου παίρνει σάρκα και οστά στην Τουρκία που ξαναστέλνει στη φυλακή έξι στελέχη της Cumhuriyet.

Έξι μέλη του προσωπικού της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet μεταφέρθηκαν στη φυλακή για να εκτίσουν το υπόλοιπο των ποινών τους, έπειτα από τη δίκη τους για κατηγορίες περί τρομοκρατίας, ανέφεραν...
δύο από τους δικηγόρους τους. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί και υποστηρίζουν ότι η δίωξή τους είναι πολιτική και στοχεύει στη φίμωση των αντιπολιτευόμενων φωνών.

Η εφημερίδα είναι ένα από τα λίγα μέσα ενημέρωσης που έχουν απομείνει στην Τουρκία να ασκούν κριτική στον πρόεδρο Ερντογάν.

Τον περασμένο Απρίλιο δικαστήριο καταδίκασε 14 μέλη του προσωπικού της Cumhuriyet σε ποινές φυλάκισης έως και οκτώ ετών με την κατηγορία της τρομοκρατίας και της στήριξης του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Όλοι οι κατηγορούμενοι, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονταν στη φυλακή κατά τη διάρκεια της δίκης τους, είχαν αφεθεί ελεύθεροι εν αναμονή της εκδίκασης των εφέσεών τους. Τον Φεβρουάριο ένα άλλο δικαστήριο απέρριψε τις εφέσεις τους. Οι ποινές τους ήταν κάτω των πέντε ετών, ενώ άλλοι δύο ακόμη που επίσης καταδικάστηκαν σε λιγότερο από πέντε χρόνια φυλάκισης θα παραμείνουν ελεύθεροι, εξαιτίας του χρόνου που εξέτισαν όσο η δίκη συνεχιζόταν.


Ο Τόρα Πεκίν, ένας από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι το εφετείο δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους για ακρόαση ενόψει της απόφασης. Ο Αμπάς Γιαλτσίν, επίσης δικηγόρος, τόνισε ότι υποβλήθηκε αίτημα για την αναστολή των ποινών και αναμένεται η αξιολόγησή του από το δικαστήριο.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί το πραξικόπημα ως πρόσχημα για να καταστείλει οποιαδήποτε αντιπολιτευόμενη φωνή.