Ιράν: Δεν φόρεσες μαντίλα; Ένα χρόνο στη φυλακή

| Kafeneio™ |
0
Δικαστήριο του Ιράν καταδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους μια γυναίκα, επειδή έβγαλε τη μαντίλα της δημοσίως, στην καρδιά της Τεχεράνης, έγινε σήμερα γνωστό από τον δικηγόρο της.

Η 32χρονη Βίντα Μοβαχεντί συνελήφθη τον Οκτώβριο, καθώς είχε εμφανιστεί με το κεφάλι της ακάλυπτο....
, στο κέντρο της πλατείας Enghelab  κρατώντας τη μαντίλα της και κόκκινα μπαλόνια.

Στόχος της, να διαμαρτυρηθεί κατά της επιβολής από τις ιρανικές αρχές οι γυναίκες και τα κορίτσια να κυκλοφορούν δημοσίως φορώντας τις ισλαμικές μαντίλες από την ηλικία των εννέα ετών.

Η 32χρονη καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους, τη 2α Μαρτίου, καθώς κρίθηκε ένοχη στις κατηγορίες της άσεμνης συμπεριφοράς και της διατάραξης της δημόσιας τάξης, επιβεβαίωσε σήμερα ο δικηγόρος της Πατζάμ Ντεραφσάν.

Εντούτοις, υπάρχει περίπτωση να της χορηγηθεί αμνηστία από τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, σημείωσε ο ίδιος.

Η Μοβαχεντί, μητέρα ενός κοριτσιού δύο ετών, είχε πραγματοποιήσει ανάλογη διαμαρτυρία και στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017, στην οδό Ενγκελάμπ, κατά της υποχρέωσης που επιβάλλεται στις γυναίκες να κυκλοφορούν με τη μαντίλα στους δημόσιους χώρους του Ιράν.

Έκτοτε, θεωρείται πρωτοπόρος του κύματος διαμαρτυρίας από γυναίκες στο Ιράν κατά των αυστηρών κανόνων σχετικά με την υποχρέωσή τους να φορούν μαντίλες δημοσίως. Το κίνημα έχει λάβει τη στήριξη πολλών από κάθε γωνιά του κόσμου, σύντομα, όμως, κατεστάλη από τις αρχές με τη σύλληψη τουλάχιστον 30 γυναικών.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)