Την έξοδο στην Μέι δείχνει η ΕΕ: Το χάος του Brexit

| Kafeneio™ |
Από το κακό στο χειρότερο πάνε τα πράγματα για ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία. Προς τα πού γέρνει η ζυγαριά; Κανείς δεν ξέρει ακόμα.

Η ΕΕ σχεδιάζει την πτώση της Theresa May της Βρετανίδας πρωθυπουργού καθώς θεωρούν ότι φέρει μεγάλη ευθύνη για την αποτυχία του Brexit έως σήμερα....


Η ΕΕ σχεδιάζει να μεθοδεύσει πλήγματα κατά της αξιοπιστίας της Theresa May εν όψει της κατάρρευσης της εμπιστοσύνης στην πρωθυπουργό μετά από μια εβδομάδα χάους λόγω Brexit, αποκαλύπτει ο Observer.

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ η May θα ζητήσει να μετατεθεί εκ νέου το Brexit, οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα ότι θα πετύχει να περάσει η συμφωνία τις προσεχείς ημέρες και προετοιμάζεται για αλλαγή της πρωθυπουργού.

Ένα σημείωμα από διπλωματικούς κύκλους αποκαλύπτει ότι σε μια συνάντηση πρεσβευτών της ΕΕ και ανώτερων αξιωματούχων επισημαίνεται ότι οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι η May δεν θα μπορέσει να ακυρώσει αμέσως τη συμφωνία για το Brexit και θεωρούν ότι ίσως πρέπει να βρεθεί φόρμουλα να αντικατασταθεί η βρετανίδα πρωθυπουργός.


Κάποιοι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Brexit θέλουν να αντικαταστήσουν την May με έναν ηγέτη ο οποίος θα υποστηρίξει ένα σκληρότερο διαχωρισμός με τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Martin Selmayr, ανέφερε: «Φανταστείτε να έχουν έναν νέο πρωθυπουργό του Brexit.

Το άρθρο 50 έχει συμφωνηθεί και η διαδικασία έχει λήξει. Πρέπει να είναι σαφές ότι το σημείο εκκίνησης δεν αποτελεί επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι κινήσεις στις Βρυξέλλες πραγματοποιούνται σε μια ακόμη κρίσιμη και εξαιρετικά απρόβλεπτη εβδομάδα.

Η May αναμένεται να ξεκινήσει την τρίτη της προσπάθεια για να εξασφαλίσει στήριξη για την συμφωνία του Brexit.

Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην βρετανίδα πρωθυπουργό ώστε να πετύχει το Brexit.

Το έγγραφο υποδεικνύει ότι ο Selmayr υποστήριξε να υπάρξει καθυστέρηση Brexit για μια περίοδο 3 μηνών.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ΕΕ κινδυνεύει να μείνει παράλυτη εάν οι Βρετανοί βουλευτές δεν εκλεγούν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο 2019 στις ευρωεκλογές.

Η May θεωρεί ότι εάν η Βρετανία συμμετάσχει στις ευρωεκλογές θα είναι αποτυχία.

Πριν τις ευρωεκλογές θα πρέπει να κλείσουν όλα τα μέτωπα υποστηρίζει και εκτιμάει ότι η Βρετανία πρέπει να αποφύγει τις ευρωεκλογές.

Βέβαια ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η May φοβάται πανωλεθρία καθώς τι μήνυμα θα στείλει στους βρετανούς όταν ενώ έχει σχεδιαστεί το Brexit….η Βρετανία συμμετέχει στις ευρωεκλογές.

Ο Selmayr πρότεινε επίσης να ζητηθεί από την May ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα παρέμβει στον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό της ΕΕ, όπως ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης.

Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι το Brexit θα καθυστερήσει έως την 1η Ιουλίου 2019 όταν θα συνεδριάσει το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο η μη συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές θα μπορούσε να ανακαλέσει το άρθρο 50 για το διάστημα μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, αφήνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο ως κράτος μέλος της ΕΕ αλλά χωρίς ευρωβουλευτές.