Μέι: «Αν δεν στηρίξετε τη συμφωνία, θα πρέπει να παρατείνουμε για πολύ το Brexit»

| Kafeneio™ |
Αμέσως μετά τις ψηφοφορίες, η Τερέζα Μέι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όταν τόνισε στους βουλευτές ότι παραμένει νομική προεπιλογή το Brexit χωρίς συμφωνία, εκτός αν συμφωνηθεί κάτι άλλο.

«Οι επιλογές παραμένουν ίδιες. Μπορούμε να φύγουμε με τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση. Να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά αυτό ενέχει τον κίνδυνο να μην γίνει τελικά το Brexit...
, βλάπτοντας την εύθραυστη εμπιστοσύνη των πολιτών για τη Βουλή. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε νέα συμφωνία, αλλά η ΕΕ είναι ξεκάθαρη πως αυτή είναι η μόνη διαθέσιμη συμφωνία», είπε η Μέι, ενώ αναγκάστηκε πολλές φορές να διακόψει, εξαιτίας των έντονων διαμαρτυριών των βουλευτών.

Προθεσμία ως την επόμενη Τετάρτη

Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, την Πέμπτη πλέον η Μέι θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση για το αν συμφωνεί το σώμα σε παράταση του άρθρου 50, με το οποίο θα γίνει το Brexit.

Η κυβερνητική πρόταση, που θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη, δίνει διορία στους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία έως την επόμενη Τετάρτη. Αν αυτό γίνει εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει παράταση του άρθρου 50 έως τις 30 Ιουνίου. Αν όμως η συμφωνία δεν εγκριθεί έως την ερχόμενη Τετάρτη, τότε η κυβέρνηση θα χρειαστεί μεγαλύτερη παράταση. Αυτό όμως σημαίνει και συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

«Αυτό θα θέτει το βασικό δίλημμα. Αν η Βουλή βρει τον τρόπο να στηρίξει τη συμφωνία, η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιδιώξει μια μικρή παράταση του άρθρου 50. Ομως, αυτό είναι πιθανό να μας προσφερθεί μόνο αν έχουμε συμφωνία. Αν η Βουλή δεν είναι πρόθυμη να στηρίξει τη συμφωνία, ούτε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τότε θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη παράταση, που αναμφίβολα θα απαιτήσει να κάνουμε ευρωεκλογές. Εγώ δεν νομίζω ότι θα είναι το σωστό αποτέλεσμα. Αλλά η βουλή πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των αποφάσεων που έχει πάρει», κατέληξε η Μέι.

Μπορεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να μην είναι νομικά δεσμευτικό, όπως τόνισε και η Μέι- αφού οι βουλευτές θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία, να παρατείνουν ή να ανακαλέσουν το άρθρο 50 προκειμένου να αποκλειστεί το «no-deal» Brexit, αλλά το αποτέλεσμα δείχνει πόσο η βρετανική κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο.