Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να στείλουν οι ΗΠΑ στρατό στη Βενεζουέλα

kafeneio sp

"Είναι μια επιλογή που είναι στο τραπέζι" είπε σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος ενώ αποκάλυψε ότι αρνήθηκε το αίτημα του Μαδούρο να συναντηθούν...

Ανοιχτό άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ το ενδεχόμενο να στείλουν οι ΗΠΑ στρατό στη Βενεζουέλα, ενώ υπογράμμισε ότι αρνήθηκε το αίτημα του Νικολάς Μαδούρο να συναντηθούν.

«Βεβαίως είναι κάτι που είναι στο… (σ.σ.: στο τραπέζι) – είναι ένα ενδεχόμενο» είπε σε συνέντευξή του στο CBS ο Ντόναλντ Τραμπ, και συμπλήρωσε: «Ζήτησε να συναντηθούμε (σ.σ.: ο Μαδούρο) αλλά αρνήθηκα, γιατί έχουμε προχωρήσει αρκετά από αυτό το σημείο».

«Συμβαίνουν φρικτά πράγματα στη χώρα, όπως φτώχεια, οδύνη και εγκληματικότητα» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Αναφερόμενος στον Χουάν Γκουαϊδό είπε ότι είναι ένας νεαρός και ενεργητικός πολιτικός. Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στις ογκωδέστατες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από πλευράς της αντιπολίτευσης.

Ο Μαδούρο αψηφά τη Δύση

Ο Μαδούρο αψηφά τη Δύση Ο αρχηγός του κράτους της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να αψηφά τη Δύση ενώ λήγει σήμερα το τελεσίγραφο που έχουν απευθύνει έξι χώρες της ΕΕ, οι οποίες τον καλούν να συγκαλέσει νέες προεδρικές εκλογές, διαφορετικά θα αναγνωρίσουν ως πρόεδρο τον αντίπαλο του, τον Χουάν Γκουαϊδό.

Έξι χώρες (η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Βρετανία) είχαν δώσει στον Νικολάς Μαδούρο προθεσμία οκτώ ημερών για να προκηρύξει νέες προεδρικές εκλογές.

Αντί γι' αυτό, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος επανεμφανίσθηκε χθες, Σάββατο, δημοσίως για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, έριξε την ιδέα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, για να αντικατασταθεί ένα κοινοβούλιο στο οποίο η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες στους δρόμους του Καράκας, οι μεν για να απαιτήσουν την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο, οι άλλοι για να γιορτάσουν την 20η επέτειο της μπολιβαριανής επανάστασης και να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους προς τον σοσιαλιστή ηγέτη.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος, δήλωσε πως ο Φεβρουάριος θα είναι ένας μήνας «αποφασιστικής σημασίας» για να εκδιωχθεί από την εξουσία ο Νικολάς Μαδούρο.

Το τελεσίγραφο του Παρισιού

Η Γαλλία θα αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο αν ο Νικολάς Μαδούρο δεν ανακοινώσει μέχρι απόψε το βράδυ προεδρικές εκλογές, δήλωσε η Ναταλί Λουαζό, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης.

"Αν μέχρι απόψε το βράδυ, ο (πρόεδρος) Μαδούρο δεν δεσμευτεί για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, τότε η Γαλλία θα θεωρήσει νόμιμο να τις διοργανώσει στη θέση του ο Χουάν Γκουαϊδό και θα τον θεωρήσουμε μεταβατικό πρόεδρο μέχρι να πραγματοποιηθούν νόμιμες εκλογές στη Βενεζουέλα", είπε η Λουαζό σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Η ίδια απέρριψε την πρόταση του Μαδούρο για πρόωρες βουλευτικές εκλογές χαρακτηρίζοντάς την "φάρσα".