Η ΝΔ μέσω συλλαλητηρίου "πριονίζει" Πρέσπες- Τσίπρα. Στο τραπέζι η πρόταση μομφής

kafeneio sp

Η εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων χθες στο Σύνταγμα προκάλεσε την οργή των γαλάζιων, με το Μητσοτάκη να ασκεί πίεση στους βουλευτές και Σαμαρά- Γεωργιάδη να κάνουν λόγο για προβοκάτσιες. Το ενδεχόμενο η ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας δεν έχει αποκλειστεί...

Ως μέσο πίεσης τόσο προς τους βουλευτές εν όψει της ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών, όσο και προς την κυβέρνηση Τσίπρα, διαχειρίζεται η Νέα Δημοκρατία το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό, το οποίο ούτως ή άλλως είχε πια αγκαλιάσει, με πλήθος γαλάζια στελέχη να δίνουν το παρόν.

Η... ακτιβιστική λογική που επικρατεί πλέον στο γαλάζιο στρατόπεδο, όπου κατά το παρελθόν πολλοί ήταν κατά των διαδηλώσεων, είναι πως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έπεσε στη Βουλή, αλλά μπορεί να πέσει στο δρόμο ή εν πάσει περιπτώσει ότι η αντίδραση σημαντικού αριθμού πολιτών στη συμφωνία των Πρεσπών σε συνδυασμό με την χρήση δακρυγόνων σε μία συγκέντρωση στην οποία υπήρχαν και πολλοί ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, θα συσπειρώσει όλες τις αντιΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις στις επόμενες εκλογές στη ΝΔ.

Έτσι εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει η ΝΔ και τα δεξιά της νώτα, όπου υπάρχουν διάσπαρτα κομματίδια: Μόλις μία ημέρα πριν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣΓιώργος Καρατζαφέρης είχε δηλώσει ότι με τον πρώην γγ της κυβέρνησης Σαμαρά Τάκη Μπαλτάκο και το διαγραφέντα από τους ΑΝΕΛ βουλευτή Δημήτρη Καμμένο, έχουν προχωρήσει στη συζήτηση για τη δημιουργία ενός “καθαρόαιμου” δεξιού κόμματος. Αλλά όπως είχε δηλώσει παλαιότερα απευθυνόμενος στον πρώην πρόεδρο του ο αντιπρόεδρος σήμερα της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, το δίλημμα για τους “σκληρούς δεξιούς” στην κάλπη θα είναι εάν θα φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άρα κατά τον κ.Γεωργιάδη η μόνη επιλογή μπορεί να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Μοσχάτο όμως πιστεύουν ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών διαφωνούν πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα και επ αυτού έχουν ως επιχείρημα και το “όχι” του Γρηγόρη Ψαριανού και του Γιώργου Αμυρά, οι οποίοι πάντως φέρονται να είναι με το ένα πόδι στη ΝΔ.

Η εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων χθες στο Σύνταγμα προκάλεσε την οργή των γαλάζιων. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “επιτέθηκε με χημικά σε εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές” και έστειλε μήνυμα προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων εν όψει της ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πως “Οι τεχνητές πλειοψηφίες στη Βουλή είναι κούφιοι αριθμοί μπροστά στα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν” και πως “ο ελληνικός λαός μίλησε και την φωνή του οφείλουμε να την ακούσουμε όλοι. Με πρώτο τον κύριο Τσίπρα και τους πρόθυμους υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών που ετοιμάζονται να ψηφίσουν χωρίς να έχουν καμία τέτοια εντολή από τους ψηφοφόρους τους”.

Ενώ νωρίτερα η ΝΔ με ανακοίνωση της έκανε λόγο για “σκοτεινό και αυταρχικό πρόσωπο” της “κυβέρνησης κουρελού” ζητώντας την παραίτηση όχι μόνο της υπουργού Προστασίας του Πολίτη ΄Όλγας Γεροβασίλη, αλλά και της υφυπουργού Κατερίνας Παπακώστα, η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται στο στόχαστρο των γαλάζιων, καθώς εξελέγη με τη ΝΔ, μετά τη διαγραφή της έγινε μέλος της κυβέρνησης Τσίπρα και θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι... προβοκάτσιες Σαμαρά- Γεωργιάδη


Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του παρόντα στο συλλαλητήριο πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποιος συνέδεσε την πολιτικη του καριέρα με το ονοματολογικό, καθώς αυτος εξάλλου ήταν και ο λόγος για τον οποίο αποχώρησε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1992, συμβάλλοντας έτσι στην πτώση της. Ο Μεσσήνιος έκανε λόγο για προβοκάτσια, χωρίς πάντως να κατονομάσει από ποιους. Αυτό το έπραξε αργότερα το βράδυ μιλώντας στον Ant1 ο κ.Γεωργιάδης. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα επεισόδια που προκάλεσαν και τη χρήση χημικών από την ΕΛΑΣ τα δημιούργησαν... αναρχικοί που πέταξαν κόκκινες μπογιές όπως ισχυρίστηκε και δεν κρατούσαν ελληνικές σημαίες.

Στο ερώτημα πάντως πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο βουλευτής της Χ.Α. Γιάννης Λαγός έχει καταγραφεί σε βίντεο να συμμετέχει στα επεισόδια στα σκαλιά του κτιρίου της Βουλής (υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΑΣ ξεκίνησε τη ρίψη δακρυγόνων όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των ΜΑΤ για να φτάσουν στο Κοινοβούλιο), ο κ.Γεωργιάδης επέμεινε στα περί αναρχικών. Μάλιστα, συνέκρινε το χθεσινό συλλαλητήριο με τους Αγανακτισμένους, υποστηρίζοντας ότι “τότε ήταν οι μισοί από τους σημερινούς”. Λογική που προδίδει ακριβώς και το σκεπτικό ότι όπως οι διαδηλώσεις του 2011 τροφοδότησαν το κλίμα που έφερε το ΣΥΡΙΖΑ το 2012 στην αξιωματική αντιπολίτευση και στη συνέχεια στην εξουσία, έτσι και τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό θα ενισχύσουν ένα ρεύμα υπέρ της ΝΔ.

Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρότασης δυσπιστίας


Η αξιωματική αντιπολίτευση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το συλλαλητήριο και τη χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών ως επιχείρημα πίεσης προς τους βουλευτές κατά τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τη συμφωνία των Πρεσπών, εξετάζει όμως το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει και άλλα... κοινοβουλευτικά όπλα. Συγκεκριμένα πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας δεν έχει φύγει ποτέ από το τραπέζι. Αν και οι πιο μετριοπαθείς και ρεαλιστές σημειώνουν ότιη κυβέρνηση μόλις έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και συνεπώς είναι απίθανο πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ να λάβει 151 ψήφους, μία τέτοια κίνηση δεν έχει αποκλειστεί. Και αυτό στη λογική του να καταδειχθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο αντίδρασης. Ήδη κατά την ψήφο εμπιστοσύνης την περασμένη εβδομάδα άλλωστε, σχετικές εισηγήσεις είχαν κάνει γαλάζιοι βουλευτές.