Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης ο Καμμένος, προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα από ΑΝΕΛ

kafeneio sp
0

Με απειλές για διαγραφές και κάλεσμα σε όλες τις “πατριωτικές δυνάμεις” για συνεργασία, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προσπαθεί να διασώσει εαυτόν, αλλά σαφώς δεν προσπαθεί ενεργά να ρίξει την κυβέρνηση. Όροι σε Μητσοτάκη για να ψηφίσει πρόταση δυσπιστίας. Ευτυχής δήλωσε με το νέο υπουργό ναύαρχο Αποστολάκη...

Φεύγει από την κυβέρνηση, δεν της δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν διαρρηγνύει και τα ιμάτια του για να τη ρίξει κιόλας, αφού ούτε μπορεί καθώς δεν έχει τον έλεγχο του κόμματος του και κυρίως διότι πρώτιστο μέλημα του αυτή τη στιγμή είναι να σώσει ο,τιδήποτε κι αν σώζεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες: Ο Πάνος Καμμένος κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την αποχώρηση του από την κυβέρνηση, έστειλε πολλαπλά μηνύματα, κυρίως στο εσωτερικό του υπό διάλυση κόμματος του.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε ειδικότερα ότι δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ("θα ήταν σαν να δίναμε ψήφο εμπιστοσύνης στη συμφωνία των Πρεσπών", είπε), αλλά στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι “εγώ, η Κόλλια- Τσαρουχά και ο Κατσίκης δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης”. Δεν απείλησε όμως τους υπόλοιπους βουλευτές με διαγραφή εάν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης (μάλιστα έδειξε κατανόηση στον Κώστα Ζουράρι που όπως είπε θα καταψηφίσει τη συμφωνία, αλλά δεν μπορεί με την ψήφο του να ρίξει κυβέρνηση της αριστεράς). Αλλά απείλησε με διαγραφή όσους υπουργούς ανταλλάξουν την ψήφο τους υπέρ της συμφωνίας με την παραμονή στην κυβέρνηση.

Όχι όμως στελέχη όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που εξαρχής και δημόσια τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας. Εξάλλου εάν διαγράψει τον κ.Παπαχριστόπουλο, όπως και ο ίδιος επισήμανε, η έδρα θα πάει στον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος στο υπουργικό συμβούλιο είχε ταχθεί με το μέρος του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.



"O Κόκκαλης δεν έβρισκε την Κουντουρά και πήγε στην Κίνα"

Κάρφωσε δε στελέχη που είναι γνωστό ότι σχεδιάζουν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, λέγοντας ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα μόνο ο κ.Παπαχριστόπουλος είχε το θάρρος της γνώμης του, ενώ άφησε αιχμές για τις απουσίες Κουντουρά- Κόκκαλη.

“Η Κουντουρά είναι σε αποστολή στον Καναδά, βέβαια ξέχασε το κινητό της στον αστυνομικό της. Ο Κόκκαλης μου είπε ότι θα ήταν εδώ και ήθελε για το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης να ακούσει την Κουντουρά, φαίνεται επειδή δεν την έβρισκε πήγε στην Κίνα” σχολίασε.

Ο κ.Καμμένος πάντως είπε ξεκάθαρα ότι δεν περνάει στην αντιπολίτευση:

“Θα καταψηφίσουμε η κ.Κόλλια εγώ και ο κ.Κατσίκης. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που επικυρώνει τη συμφωνία των Πρεσπών. Εάν δεν υπήρχε η συμφωνία θα είχε την ψήφο εμπιστοσύνης και την καρδιά μας η κυβέρνηση μέχρι τέλους. Θα υπάρξουν και νομοσχέδια στα οποία θα ψηφίσουμε, δε θα περάσουμε στην αντιπολίτευση, διαφωνούμε με τη συμφωνία των Πρεσπών”.

Φαίνεται λοιπόν ότι το διαζύγιο με τον κ.Τσίπρα ήταν μάλλον συναινετικό, αφού κανέναν από τους δύο δε βόλευε πλέον πολιτικά η συνέχιση της συγκυβέρνησης. Ο δε κ.Καμμένος δήλωσε ευτυχής που τον διαδέχεται στο υπουργείο Άμυνας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, με τον οποίο είχε όπως τόνισε εξαιρετική συνεργασία.

"Να δεσμευτεί ο Μητσοτάκης ότι θα καταργήσει τη συμφωνία των Πρεσπών ακόμη και εάν ψηφιστεί"

Στο ερώτημα δε τι θα κάνει εάν η ΝΔ τελικά υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας, ο κ.Καμμένος επιχείρησε να ξεφύγει πετώντας ένα μπαλάκι μαξιμαλιστικών όρων στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι θα υπογράψει και εκείνος πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης εάν ο κ.Μητσοτάκης δηλώσει δημόσια ότι δε δέχεται καμία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, ότι ποτέ δε θα διαπραγματευθεί τον όρο Μακεδονία “όπως λένε βουλευτές του και η αδερφή του” και κυρίως ότι ακόμη και να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, εκείνος ως πρωθυπουργός θα την καταργήσει.

Κάρφωσε δε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι “παρακαλάει να μην πέσει στα χέρια του η συμφωνία των Πρεσπών”.

Ο κ.Καμμένος φεύγει λοιπόν από την κυβέρνηση, αλλά γνωρίζει ότι δε μπορεί να τη ρίξει κι όλας αφού δεν έχει τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής του ομάδας και προφανώς δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα να γίνουν εκλογές πολύ άμεσα, για να προλάβει να ανασυντάξει το κόμμα του που διαλύεται.

Και για να το κάνει αυτό αφενός υπενθύμισε στους βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ που σκέφτονται να μεταπηδήσουν σε άλλα κόμματα, ότι όσοι βουλευτές έφυγαν από τους ΑΝΕΛ τα προηγούμενα χρόνια (και ήταν πολλοί...) εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χάρτη. Αφετέρου απηύθυνε προσκλητήριο προσκλητήριο “σε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις να έρθουν κοντά μας είτε στους ΑΝΕΛ ως μέλη και στελέχη είτε ως συνεργαζόμενοι”. Καθώς βέβαια η Κατερίνα Παπακώστα του ΝΕΟ θα ψηφίσει τη συμφωνία, αυτή η πρόσκληση αφορά τα λοιπά κομματίδια του χώρου της σκληρής δεξιάς (Φαήλο, Μπαλτάκο, Δ.Καμμένο, Καρατζαφέρη, Βελόπουλο) αλλά και κινήσεις στελεχών της κεντροδεξιάς (Αντώναρος, Καραχάλιος. Ζώης). Κατά πόσον βέβαια θα ανέβουν ολοι αυτοί σε ένα καράβι που βουλιάζει είναι ένα ερώτημα.

Ο κ.Καμμένος πάντως ουσιαστικά υποστήριξε ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός κόμματος “πατριωτικής δεξιάς” με το συνασπισμό όσων πιστών, διότι όπως είπε: “Εχουμε απέναντι μας τη ΝΔ που πιστεύει στον γεωγραφικό προσδιορισμό, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν υπάρχει στο χάρτη”.

Επικαλέστηκε δε την περίπτωση του Παύλου Χαϊκάλη, παραδέχθηκε ότι τον αδίκησε και δεν τον συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ και κάλεσε εκείνον και όσους το καλοκαίρι κατά την πρόταση μομφής της ΝΔ αποχώρησαν, να επιστρέψουν στο κόμμα, διότι όπως είπε οι ΑΝΕΛ απέδειξαν ότι εννοούσαν την αντίθεση τους στη συμφωνία των Πρεσπών. “Απόδειξη δεν είναι η ψήφος στην πρόταση μομφής, απόδειξη είναι η παραίτηση” είπε.

Αναφέρθηκε στα σενάρια που τον έφεραν να γίνεται ακόμη και Επίτροπος με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή να εντάσσεται στο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και τα απέρριψε.

Λεπτές ισορροπίες επιχείρησε να κρατήσει ο κ.Καμμένος και με τον αμερικανικό παράγοντα, που επιθυμεί την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. “Εάν κάποιος βοήθησε τη χώρα να βγει από την κρίση ήταν οι ΗΠΑ και οι συμμαχίες με Ισραήλ και Αίγυπτο” δήλωσε και επισήμανε ότι με την συμμετοχή της αμερικανικής εταιρέίας Exxon στις εξορύξεις στη ΝΑ Μεσόγειο τα συμφέροντά με ΗΠΑ ταυτίζονται. Σημείωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν πρόταση της Ελλάδας και είπε πως εμπιστεύεται περισσότερο τις ΗΠΑ από ΕΕ για σύμμαχο. Όλα αυτά για να καταλήξει ότι οι σχέσεις των ΑΝΕΛ με ομογένεια και Αμερικανούς πολιτικούς θα διατηρηθούν. Αφού στόχος του είναι πρωτίστως η πολιτική του επιβίωση, για την οποία δήλωσε σίγουρος, υπενθυμίζοντας ότι δις οι δημοσκόποι έπεσαν έξω και οι ΑΝΕΛ τελικά μπήκαν στη Βουλή.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)