Διευκρινιστική δήλωση Ζάεφ για γλώσσα και εθνότητα μέσω της ρηματικής διακοίνωσης

kafeneio sp
0

Εστάλη στο ελληνικό ΥΠΕΞ, από τα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που αποσαφηνίζει συνολικά τέσσερα θέματα. Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή ο όρος nationality αναφέρεται στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα. Η δε "Μακεδονική" γλώσσα ανήκει στην...
ομάδα των νοτιο-σλαβικών γλωσσών.


Απεστάλη όπως και αναμενόταν από την κυβέρνηση των Σκοπίων η ρηματική διακοίνωση. Αυτό δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός είπε ότι οι γείτονες διευκρινίζουν στην ρηματική διακοίνωση ότι ο όρος nationality όπως αναφέρεται στην Συμφωνία αναφέρεται στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα.

Επίσης οι γείτονες ξεκαθαρίζουν ότι η γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών και ουδεμία σχέση έχει με την δικιά μας ιστορία.

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι "η γλώσσα των γειτόνων μας έχει αναγνωριστεί από το τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 και ανήκει στην ομάδα των νοτιο-σλαβικών γλωσσών".

Απεστάλη όπως και αναμενόταν από την κυβέρνηση των Σκοπίων η ρηματική διακοίνωση. Αυτό δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.



Ειδικότερα στην ρηματική διακοίνωση διευκρινίζονται τα εξής τέσσερα θέματα:

1. ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες βάσει του Συντάγματος της πΓΔΜ.

2. ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια

3. ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα

4. ότι η γλώσσα είναι στη νοτιοσλαβική οικογένεια.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)