Με 152 υπέρ ψηφίζεται η Συμφωνία των Πρεσπών που αλλάζει τον πολιτικό χάρτη

kafeneio sp

Πέμπτη βράδυ ή το αργότερο Παρασκευή μεσημέρι η ψηφοφορία. Ακολουθεί ανασχηματισμός. Ο Π. Καμμένος αρχίζει πλέον να στοχοποιεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να εκφράσει τον ακροδεξιό χώρο. Σε εξέλιξη η πρωτοβουλία Μπαλτάκου για συνεργασία ΑΝΕΛ με ΛΑΟΣ και Δύναμη Ελληνισμού...

Άνετη πλειοψηφία εξασφαλίζει στο ελληνικό Κοινοβούλιο η Συμφωνία των Πρεσπών, μία Συμφωνία που αναδιατάσσει το κομματικό σύστημα στη χώρα και αποτελεί την απαρχή των αλλαγών στον πολιτικό χάρτη.

Μετά και το «ναι» της ΔΗΜΑΡ στην Συμφωνία, όπως όλα δείχνουν, θα ψηφίσουν τελικά 152 βουλευτές: οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, ο ανεξάρτητος πλέον Σπύρος Δανέλλης, η Έλενα Κουντουρά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Τη Συμφωνία, που θα ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης ή το αργότερο το μεσημέρι της Παρασκευής, δεν θα ψηφίσουν δυο μέλη της κυβέρνησης: ο Βασίλης Κόκκαλης και, όπως όλα δείχνουν, η Κατερίνα Παπακώστα, χωρίς πάντως να υπάρχει πρόβλημα παραμονής τους στα κυβερνητικά τους καθήκοντα. Ταυτόχρονα από το μεσημέρι σήμερα ξεκινά η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για τη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από τη Φώφη Γεννηματά και, κατ’ επέκταση, το «διαζύγιο» του ΚΙΝΑΛ με τη ΔΗΜΑΡ, όπως και το ενδεχόμενο διάλυσης της ΚΟ του Ποταμιού, εφόσον αποχωρήσουν από αυτό Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς, δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη κινητικότητα στο κομματικό σύστημα.

Νέα δεδομένα δημιουργεί επίσης το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος άρχιεσε πλέον να στοχοποιεί ευθέως τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σε γελοιογραφία που ανέβασε στο twitter ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να λέει «Ακραίοι πηγαίνουν στα συλλαλητήρια», ενώ ο Πάνος Καμμένος του απαντά: «Αυτοί που σε έκαναν πρωθυπουργό»! Νωρίτερα χθες, ο Π. Καμμένος, με συνέντευξή του στον «Σκάι» και στον Τάκη Χατζή, χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» την παραμονή πρώην στελεχών των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό: «Είναι Casus belli εάν ο πρωθυπουργός δεν απομακρύνει άμεσα τα στελέχη που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, όπως Κουίκ και Χρυσοβελώνη, που κατέχουν υπουργικές θέσεις, έστω κι αν δεν έχουν ανταλλάξει τις θέσεις τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, τονίζοντας με νόημα: «Η παραμονή στελεχών των ΑΝΕΛ σε οποιαδήποτε κυβερνητική θέση είναι πράξη εχθρική προς εμάς. Αν ο Τσίπρας δεν απομακρύνει τα στελέχη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, η ΚΟ μας θα του μπλοκάρει όλα τα νομοσχέδια». Στο Μαξίμου βεβαίως φέρονται να έχουν αποφασίσει για την παραμονή των στελεχών αυτών στην κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ εντείνονται οι παρασκηνιακές προσπάθειες για συνεργασία των ΑΝΕΛ με το ΛΑΟΣ και τη Δύναμη Ελληνισμού, όπως αποκάλυψε χθες η Realnews. Διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του Πάνου Καμμένου, του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Δημήτρη Καμμένου παίζει ο Τάκης Μπαλτάκος, Γραμματέας της Δύναμης Ελληνισμού, που φέρεται να πιστεύει ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας μπορεί να αποτελέσει το ηγετικό πρόσωπο δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Νews 24/7, έχει ήδη επιτευχθεί συνεργασία μεταξύ του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και της Δύναμης Ελληνισμού του Δημήτρη Καμμένου και του Τάκη Μπαλτάκου. Η συνεργασία των δυο κομμάτων θα ανακοινωθεί και επισήμως μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πηγή: news247.gr