Εικονικές πωλήσεις ακινήτων: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δραστών - Πώς εξαπατούσαν τα θύματά τους

kafeneio sp

Στη δημοσιότητα δίνονται κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας καθώς και οι φωτογραφίες επτά κατηγορουμένων ως μελών εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε απάτες και πλαστογραφίες για εικονικές πωλήσεις οικοπέδων και διαμερισμάτων ενώ ακόμη διακινούσε ακάλυπτες και πλαστές επιταγές...


Τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των συλληφθέντων μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Αστυνομίας, πατώντας ΕΔΩ

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έξι μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό ομοειδών αδικημάτων καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-8695532 και 210-8695542 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών καθώς και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Εξακριβώθηκε η διάπραξη 9 περιπτώσεων απάτης και 11 απόπειρες απάτης με προσδοκώμενο όφελος πλέον των 6 εκατομμυρίων ευρώ και 10 περιπτώσεις διακίνησης πλαστών ή ακάλυπτων επιταγών με οικονομικό όφελος πλέον των 400.000 ευρώ.

Όπως προέκυψε, η εγκληματική οργάνωση απαρτιζόταν από δύο υποομάδες, με το αρχηγικό μέλος, που ήταν γνωστός στις Αρχές για παρόμοιες πράξεις στο παρελθόν, να αποτελεί ταυτόχρονα τον εντολέα και κινητήριο μοχλό τους.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον από τις αρχές του 2018 είχαν ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων και έχοντας διακριτούς ρόλους και προέβαιναν σε εικονικές πωλήσεις οικοπέδων, διαμερισμάτων κλπ., στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, χρησιμοποιώντας πλαστά παραστατικά. Επίσης, διακινούσαν πλαστές ή ακάλυπτες επιταγές, ενώ νομιμοποιούσαν το οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν μέσω εικονικών και καθαρών εταιρειών.

Σημειώνεται ότι στο κύκλωμα συμμετείχε και ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείο στο κέντρο της Αθήνας που έστελνε τους υποψήφιους πελάτες στον «εγκέφαλο». Εκείνος με την σειρά του, τους πήγαινε σε δύο διαμερίσματα στην Κυψέλη που ανήκαν σε συγγενείς του και εν αγνοία τους, τα επεδείκνυε στα υποψήφια θύματα ως δήθεν δικά του.

Σε όλες τις περιπτώσεις το κύκλωμα είχε παραλάβει τις προκαταβολές ευτυχώς όμως η εξάρθρωση του κυκλώματος προέκυψε πριν την πλήρη εξόφληση των αγοραπωλησιών των δήθεν ακινήτων.

Η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης

Για την υπόθεση, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος είχε αναφέρει:

«Ως προς την υπόθεση, που χειρίσθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας προέβαιναν σε εικονικές πωλήσεις οικοπέδων και διαμερισμάτων με τη χρήση πλαστών παραστατικών, ενώ επιπλέον διακινούσαν πλαστές ή ακάλυπτες επιταγές. Όπως διαπιστώθηκε, τα κέρδη που αποκόμιζε η οργάνωση τα νομιμοποιούσε μέσω εταιρειών.

Για την αποδόμηση του κυκλώματος, οργανώθηκε στις 23-11-2018 επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στην οποία συμμετείχαν και αστυνομικοί από τα Τμήματα Ασφαλείας Καλλιθέας, Ομονοίας, Νέας Σμύρνης, Αμαρουσίου, Βύρωνα και Καισαριανής και συνελήφθησαν 6 μέλη της σπείρας.

Μέχρις στιγμής, εξακριβώθηκε η διάπραξη 9 περιπτώσεων απάτης και 11 απόπειρες απάτης με προσδοκώμενο όφελος πλέον των 6 εκατομμυρίων ευρώ και 10 περιπτώσεις διακίνησης πλαστών ή ακάλυπτων επιταγών με οικονομικό όφελος πλέον των 400.000 ευρώ».

Για την ίδια υπόθεση, η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου είχε δηλώσει:

«Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες και πλαστογραφίες για εικονικές πωλήσεις οικοπέδων και διαμερισμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και διακινούσε ακάλυπτες και πλαστές επιταγές. Για την υπόθεση συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 23ης Νοεμβρίου 2018, έξι ημεδαποί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό της μέλος, ενώ κατηγορείται επιπλέον ένας ημεδαπός και δύο ακόμη άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας, πλαστογραφία και πλαστογραφία πιστοποιητικών (κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση), απάτες τετελεσμένες και σε απόπειρα (κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση) από άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη νομοθεσία περί επιταγών.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης ήταν αποτέλεσμα αξιοποίησης και ανάλυσης πλήθους πληροφοριακών δεδομένων, εξακρίβωσης χώρων και στοιχείων ατόμων καθώς και δημιουργίας προφίλ των μελών της.

Όπως προέκυψε, η εγκληματική οργάνωση απαρτιζόταν από δύο υποομάδες, με το αρχηγικό μέλος να αποτελεί ταυτόχρονα τον εντολέα και κινητήριο μοχλό τους. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον από τις αρχές του 2018 είχαν ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων και έχοντας διακριτούς ρόλους και προέβαιναν σε εικονικές πωλήσεις οικοπέδων, διαμερισμάτων κλπ., στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, χρησιμοποιώντας πλαστά παραστατικά. Επίσης, διακινούσαν πλαστές ή ακάλυπτες επιταγές, ενώ νομιμοποιούσαν το οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν μέσω εικονικών και καθαρών εταιρειών.

Πιο αναλυτικά, η εγκληματική οργάνωση έχει διαπράξει 9 απάτες, με οικονομικό όφελος 208.000 ευρώ, 11 απόπειρες απάτης, με προσδωκόμενο όφελος 5.820.000 ευρώ και 10 περιπτώσεις διακίνησης πλαστών ή ακάλυπτων επιταγών, με οικονομικό όφελος 408.640 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε γραφεία και οικίες, σε περιοχές της Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος πλαστών εγγράφων (πληρεξούσια, τίτλοι ιδιοκτησίας, σφραγίδες, δελτίο ταυτότητας, εικονικά τιμολόγια – δελτία αποστολής, αντίγραφα επιταγών, γραμμάτια είσπραξης χρηματικών ποσών άνω των 50.000 ευρώ), κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim , τοπογραφικά διαγράμματα, φωτογραφίες αγροτεμαχίων και διαμερισμάτων καθώς και αυτοκίνητο.

Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλι με δύο γεμιστήρες, 63 φυσίγγια και μαχαίρι, τα οποία προέκυψε ότι ανήκουν στον σύζυγο μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σημειώνεται ότι, σε βάρος του αρχηγικού μέλους και ενός ακόμη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις για ομοειδή αδικήματα».